Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič vyzametal s Japoncom. Problémy nerobil ani Berdych Federerovi

Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič zvíťazil za 66 minút jednoznačne 6:1, 6:1 nad Japoncom Kei Nišikorim v základnej skupine Stana Smitha v úvodnom z dvoch zápasov nedeľňajšieho programu dvojhry na koncoročnom šampionáte Barclays ATP World Tour Finals v Londýne. Na jednotlivé fiftíny to bolo 60:32. Djokovič si pripísal 82 % bodov rozohraných svojím prvým podaním v porovnaní so 42 %.

15.11.2015 16:36 , aktualizované: 16.11.2015 08:10
Novak Djokovič Foto:
Veľkolepý nástup Novaka Djokoviča na zápas s Kei Nišikorim.
debata

Federer sa v prvom sete rýchlo pozviechal zo vstupného manka 0:2. Za stavu 2:2 síce nezužitkoval dva brejkbaly v rade, na nulu sa však presadil na príjme v deviatej hre. Následne sa v pohode dopodával. Keď hneď na začiatku druhej časti dosiahol Švajčiar brejk, predznamenal tým rozhodnutie vo svoj prospech. „Poistka“ na returne na 3:0 v podstate už privodila definitívu. Zvyšok bol formalitou bez zápletky.

„Zjavne som vôbec nezačal dobre. Bol to zlý vstup do zápasu, jeden z mojich najhorších za roky. Žiadne prvé podania, dve dvojchyby, nič od základnej čiary. Bolo to nesúrodé. Našťastie som dokázal pridať. Bola to dobrá lekcia. Povrch patrí k pomalším, cez druhé podania sa dá dostať do zápasu, utvoriť si šance od základnej čiary, nájsť rytmus. V Londýne je ťažké prestrieľať sa cez súpera, čo mi proti Berdychovi pomohlo, pretože som z toho duelu dokázal urobiť záležitosť pohybu, postupne som hral čoraz lepšie, viac sa mi darili podania,“ rekapituloval podľa ATP Federer, ktorý nastrieľal 20 es.

Tridsaťštyriročný bývalý prvý muž renkingu Federer v minulosti triumfoval na „Masters“ šesťkrát, a to v rokoch 2003, 2004 (zhodne Houston), 2006, 2007 (v oboch prípadoch Šanghaj), 2010 a 2011. V štatistike proti tridsiatnikovi Berdychovi upravil na 15:6 zásluhou štvrtého úspechu bez prerušenia. Pripomenul triumf dvakrát 6:3 z májového antukového Ríma. Potvrdilo sa, že český semifinalista edície 2011 máva chabý vstup do šampionátu: v otváracích dueloch je jeho skóre 0:6 (Federerovo 11:3).

„Z mojej strany to nebol najlepší deň. On vyrukoval s dobrým plánom a ešte lepšie sa mu podarilo plniť ho. Odohral skvelý zápas, neuveriteľne menil rytmus, hral s obrovskou pestrosťou, bolo to hrozne ťažké. Turnaj je však dlhý, stále to bol len prvý zápas, treba ďalej bojovať. Druhé zápasy mi tu zvyknú vychádzať, tento musím rýchlo vyhnať z hlavy,“ povedal Berdych pre Rádiožurnál.

Popoludní srbský líder svetového rebríčka Novak Djokovič zvíťazil v rovnakej skupine za 66 minút jednoznačne 6:1, 6:1 nad Japoncom Kei Nišikorim. Na jednotlivé fiftíny to bolo 60:32. Djokovič si pripísal 82 % bodov rozohraných svojím prvým podaním v porovnaní so 42 %. Duelu predchádzala minúta ticha na pamiatku obetí piatkových parížskych útokov. „Celé moje srdce je pri rodinách, ktoré stratili svojich blízkych. Je naozaj zdrvujúce vidieť tie zábery,“ povedal Djokovič po triumfe, citovala ho BBC. Srbovi po úspechu proti Nišikorimu odovzdali pohár pre koncoročnú jednotku: „Bez pochýb to bola moja najlepšia sezóna a najkrajší rok v živote. Stal som sa otcom po tom, ako som sa oženil. To sú míľniky, ktoré pre mňa znamenajú najviac. Na kurte momentálne zažívam vrchol mojich schopností. Počínam si naozaj konzistentne a sezóny 2011 a 2015 určite vyčnievajú. Moje zázemie v tom hrá obrovskú rolu – mám okolo seba tím odborníkov a tí ľudia zároveň patria medzi mojich najlepších priateľov, na ktorých sa môžem spoľahnúť.“

„Nole“ si na šampionáte pripísal 15. triumf za sebou. Vlani získal trofej bez finálového boja. Dosiaľ naposledy medzi elitou prehral 25. novembra 2011 s krajanom Jankom Tipsarevičom, vtedy nepostúpil zo skupiny.

Dvadsaťosemročný hrdina „Masters“ 2008 (ešte v Šanghaji), 2012, 2013 a 2014 Djokovič zvýšil v štatistike proti 25-ročnému finalistovi newyorských grandslamových US Open 2014 Nišikorimu (8.) už na 5:2, priebežne mal manko 1:2. Vlani prekonal Ázijčana v semifinále tohto podujatia 6:1, 3:6, 6:0.

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič ťahá sériu 23 zápasových úspechov (na „harde“ pod strechou, čo sú terajšie podmienky, dokonca 38 od Paríža-Bercy 2012, kde ho v 2. kole vyradil Američan Sam Querrey). Zatiaľ naposledy prehral 23. augusta vo finále v Cincinnati s Federerom (6:7 /1/, 3:6). Odvtedy sa radoval na newyorských US Open (vo finále sa Švajčiarovi revanšoval 6:4, 5:7, 6:4, 6:4), v Pekingu, Šanghaji a Paríži-Bercy. V sezóne 2015 má štatistiku 79:5. Vo finále bol na 14 turnajoch bez prerušenia, čo je rekord tzv. otvorenej éry. V dueli o titul nechýbal od januárovej Dauhy, kde ho už vo štvrťfinále stopol Chorvát Ivo Karlovič. Belehradčan už je istou koncoročnou jednotkou, predtým sa mu to podarilo v sezónach 2011, 2012 a 2014.

Dvojhra – skupina Stana Smitha:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Kei Nišikori (Jap.-8) 6:1, 6:1
Roger Federer (Švaj.-3) – Tomáš Berdych (ČR-6) 6:4, 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #ATP #Roger Federer #Novak Djokovič #Kei Nišikori