Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič posúva hranice. Pod dohľadom Vajdu

Keď pred štyrmi rokmi triumfoval počas jedinej sezóny na desiatich turnajoch, mnohí experti sa pýtali: môže obrovský úspech zopakovať? Môže, znie odpoveď. Mieri dokonca za posunutím vlastných hraníc, ktoré sú pre jeho súperov nedosiahnuteľné.

15.11.2015 08:00
Novak Djokovič, Roger Federer Foto: ,
Obrovská radosť Novaka Djokoviča.
debata (1)

Novak Djokovič stojí pred ďalším míľnikom. Srbská tenisová hviezda odštartuje už zajtra púť prestížnym Turnajom majstrov (priame prenosy vysiela televízna stanica Nova Sport). V Londýne, kde štartuje osem najlepších hráčov sveta, je najväčším favoritom na zisk titulu. Ak naň dosiahne, bude pre neho jedenástym v sezóne. Toľko trofejí v priebehu roka dosiaľ svetová jednotka nikdy nezískala.

„Viem, že nemôžem byť dokonalý. Ak však po dokonalosti aspoň túžite, môžete byť časom excelentný. Také je moje zmýšľanie. Preto na sebe neustále pracujem. Chcem byť aj naďalej úspešný,“ vraví belehradský rodák, ktorý triumfoval v tomto roku na šiestich turnajoch série Masters 1000 (Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Rím, Šanghaj a Paríž), ovládol i trojicu grandslamov (Australian Open, Wimbledon a US Open).

Djokovič sa v Londýne cíti ako doma. V O2 Aréne, ktorá pojme 20-tisíc divákov, zdvíhal nad hlavu trofej počas predošlých troch sezón (okrem toho i v roku 2008). Vlani si vo finále poradil s Rogerom Federerom. V tomto roku si so švajčiarskou legendou zmeria sily už v základnej skupine. Okrem toho sa o dve semifinálové miestenky pobije aj s Čechom Tomášom Berdychom, pri vstupe do turnaja sa ho pokúsi zaskočiť Japonec Kei Nišikori.

„Skupiny sú na tomto turnaji zakaždým mimoriadne náročné. Bez ohľadu na to, koho vám určí žreb. Predsa len, v Londýne štartujú len tí najlepší z najlepších,“ upozorňuje Federer, ktorý je rekordérom v počte titulov z Turnaja majstrov. Podujatie ovládol šesťkrát.

Práve sedemnásťnásobný grandslamový šampión by mal byť pre Djokoviča najväčšou hrozbou. Spolu s Andym Murrayom. Brit má obrovskú motiváciu. Z Londýna môže odchádzať ako koncoročná svetová dvojka. Tak vysoko dosiaľ sezónu nikdy nezakončil.

Zraky fanúšikov však budú väčšinou pozorne upreté na Djokoviča. Jeho dominancia v súčasnom svete tenisu je obdivuhodná. Za všetko hovorí jeho bilancia: z 83 duelov prehral päť. Zároveň ťahá 22-zápasovú víťaznú sériu. Jeho posledným premožiteľom je Federer – z druhej polovice augusta.

Odvtedy je Djokovič nezastaviteľný. Aj vďaka radám Mariána Vajdu. Slovenský tréner, ktorý vedie svetovú jednotku nepretržite od roku 2006, bude v Londýne svojmu zverencovi nablízku. Dohliadať bude na jeho počínanie priamo z tribúny.

Oslávia spolu ďalší veľký triumf?

Zloženie skupín
Skupina Stana Smitha: Novak Djokovič (Srb.-1), Roger Federer (Švaj.-3), Tomáš Berdych (ČR-6), Kei Nišikori (Jap.-8).
Skupina Ilieho Nastaseho: Andy Murray (V. Brit.-2), Stan Wawrinka (Švaj.-4), Rafael Nadal (Šp.-5), David Ferrer (Šp.-7).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #Marián Vajda