Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý obrat Schmiedlovej. V Číne zdolala bývalú svetovú jednotku

Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová senzačne zvíťazila v utorňajšom stretnutí 2. kola dvojhry na turnaji WTA Premier Dongfeng Motor Wuhan Open v čínskom Wu-chane (dotácia 2 513 000 USD, tvrdý povrch) nad dánskou niekdajšou líderkou svetového rebríčka Caroline Wozniackou nasadenou ako štvrtou za 189 minút 1:6, 6:4, 7:6 (6).

29.09.2015 11:01 , aktualizované: 11:52
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Karolína Schmiedlová.
debata

Prehrávala pritom zdanlivo nezvratne 1:6, 1:4, ale potom predviedla skvelý obrat. Uspela v deviatom z ostatných desiatich trojsetových súbojov. V rozhodujúcom dejstve nepykala za to, že tri razy okamžite prišla o náskok brejku vrátane podávania na triumf za stavu 6:5.

V tajbrejku inkasovala Schmiedlová minibrejk na 1:2, keď pri sieti nedokázala odpovedať na forhendové obhodenie. Wozniacka však následne nezvládla forhendovú kontru z pohybu a potom v dlhočiznej výmene urobila pod tlakom chybu rovnakého typu. V tej chvíli sa hralo presne tri hodiny. Slovenka si nádherne „povodila“ Dánku pri loptičke na 4:2, zakončila do úplne odkrytej časti dvorca. Wozniacka následne prepálila bekhend, pri skóre 2:5 si vynútila forhendové zlyhanie vyzývateľky. Vzápätí Schmiedlovej defenzívny bekhend zastavila páska, už to bolo iba 5:4 z jej pohľadu. Slovenka si však skvostnou kombináciou forhendu a bekhendového bloku utvorila dva mečbaly. Dánka odstránila prvú hrozbu špičkovým bekhendom popri čiare. Pri druhej mala značné šťastie, že súperka sa po prísnom bekhendovom krose unáhlila s forhendom z veľmi sľubnej pozície – 6:6. Wozniacka však po vyrovnaní dosť zbytočne poslala do siete obehnutý forhend a Schmiedlová pri treťom mečbale zaúradovala priebojným forhendom.

„Bolo to mimoriadne náročné. Napokon som si však vydrela azda najvýznamnejší triumf v mojej kariére. V minulosti som nikdy neprekonala súperku takýchto kvalít. Navyše, podarilo sa mi to zo zdanlivo beznádejného stavu. Je to skvelé,“ povedala víťazka v interview ešte na kurte.

„Som veľmi, veľmi šťastná a zároveň veľmi, veľmi vyčerpaná. Tvrdo pracujem a nikdy som si nemyslela, že budem mať takéto vysoké rebríčkové postavenie a dva tituly z hlavnej profesionálnej úrovne na konte. Táto sezóna je pre mňa ako zo sna,“ citoval Schmiedlovú web Tenisovej asociácie žien (WTA).

Dvadsaťjedenročná Košičanka Schmiedlová dosiahla svoj dosiaľ najcennejší úspech podľa renkingového postavenia zdolanej súperky. O štyri roky skúsenejšia Wozniacka figuruje na 11. priečke v hodnotení (minulý týždeň ešte bola šiesta). Pre slovenskú jednotku súčasnosti bolo do utorka osobným rekordom v tomto smere augustové prekonanie Agnieszky Radwanskej v Cincinnati, Poľka sa vtedy nachádzala na 15. mieste. „Kajka“ Schmiedlová teraz má proti členkám Top 20 štatistiku 3:6. Prekonala aj Saru Erraniovú v júlovom finále v Bukurešti, Talianke v tej chvíli patril 20. stupienok.

Zverenkyňa Milana Martinca v rámci programu NTC Karolína Schmiedlová bude v osemfinálovom 3. kole hrať s 22-ročnou Francúzkou Kristinou Mladenovicovou (27. v hodnotení). Bude to ich premiérový vzájomný duel. Schmiedlová už má istotu prémie 26 000 USD brutto a 105 bodov do renkingu, v ktorom figuruje na 29. pozícii, v pondelok sa po prieniku do semifinále v Soule prvý raz ocitla v Top 30. V okamihu premenenia mečbalu sa posunula na 28. pozíciu práve za Mladenovicovú, ktorú môže preskočiť o 6 bodíkov.

Dvojhra – 2. kolo:
Karolína Schmiedlová (SR) – Caroline Wozniacka (Dán.-4) 1:6, 6:4, 7:6 (6) za 189 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Schmiedlová #Caroline Wozniacka