Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jiří Novák: Naša generácia športovala viac. Nič iné nebolo

Počas kariéry vyhral 7 turnajov ATP vo dvojhre a 18 vo štvorhre. Šesť rokov bol najvyššie postaveným Čechom vo svetovom rebríčku, jeho kariérnym maximom vo dvojhre je 5. pozícia z 21. októbra 2002.

23.09.2015 06:00
Jiří Novák Foto:
Džentlmenstvo už ide niekedy bokom, šport sú dnes najmä brutálne peniaze, vraví.
debata

Reč je o Jiřím Novákovi. Zdolával aj najväčšie hviezdy svetového tenisu. Aj po štyridsiatke si ešte občas zahrá, ale zväčša už len exhibične. Výnimku urobil v lete tohto roku, keď pomohol Spišskej Novej Vsi k postupu do extraligy družstiev. "Bola to taká kamarátska výpomoc,“ vraví Jiří Novák v rozhovore pre Pravdu.

Je to už deväť rokov, čo ste ukončili kariéru. Čo momentálne robíte?
Som stále v kontakte s tenisom a som rád, že to tak je. V Prostějove trénujem juniorov. Vediem 17–18-ročných hráčov. Venujem sa niečomu, čo som robil celý život. Ešte som stále schopný ich zdolávať, som pre nich vhodný sparing, aspoň si to myslím (smiech…) Odovzdávam skúsenosti, ktoré som kedysi ja preberal od starších. Je to najlepšia škola, ktorú môžu tí chalani dostať. Napĺňa ma to, ale tenis už súťažne nehrávam. Už len občas exhibície typu tej prostějovskej vo štvorhre s Nováčkom proti dvojici Kučera, Mečíř. Ale to už je len taká "sranda“.

Tvrdíte, že súťažný tenis už nie, ale Spišskej Novej Vsi ste pomohli do slovenskej extraligy. Prečo?
Dan Trčka, dlhoročný tréner v Prostějove, ktorý ma vlastne naučil hrať tenis, ma zavolal, aby som pomohol. Je jedným z mojich najlepších kamarátov, preto som prišiel pomôcť Spišskej Novej Vsi v zápasoch o postup do extraligy. Trčka je šéftréner v Tatranskej Lomnici, má pod sebou najmä mladých hráčov. Pre mňa to bol aj výlet, zahral som si tenis na východe Slovenska a šiel som autom späť do Prostějova. Verím, že som trochu pomohol aj mladým hráčom. Spišská Nová Ves má talentovaného juniora Lukáša Kleina, môže mu pomôcť v kariére, keď si zahrá extraligu s dospelými.

Pracujete s mládežou. Je dnes v Česku či na Slovensku viac talentovaných detí ako vo vašej generácii?
To sa veľmi ťažko porovnáva. Možno by to mal porovnať niekto, kto trénoval nás a pôsobí pri tenise až doteraz, čiže 20–30 rokov. Všeobecne – nás bolo na tenise viac. Dnes majú mladí hráči lepšie možnosti, podmienky – haly, vybavenie, ale nie je záujem… V našej generácii sme iba športovali, lebo sme nemali čo iné robiť vo voľnom čase. Dnes športuje menej ľudí, mladí sa radšej pozerajú do mobilov a na videohry. My sme mladosť trávili športom, ale neviem, či sme boli lepší alebo horší. Viac sme však hrali, boli sme vyhratejší. Teraz nedáte dohromady ani mančaft na II. ligu, čo je smutné. To by sa v našej generácii nemohlo stať, každé mesto malo svoje A-mužstvo, B-mužstvo aj pri mládeži. Dnes nedáme dokopy ani päť detí v jednej vekovej kategórii…

Vašu kariéru lemovali mnohé úspechy. Ktorý si vážite najviac?
Nerád by som vyzdvihoval nejaký výsledok nad iný. A tak narýchlo – bol som piaty na svete vo dvojhre a šiesty vo štvorhre, trikrát na olympiáde, jedenásť rokov som reprezentoval v Davis Cupe, hral som na turnaji Masters, vyhral som turnaje ATP. Neviem, čo z toho je najviac. Pre tenistu je asi vrchol dostať sa na Turnaj majstrov, byť a zahrať si s osmičkou najlepších na svete. Ale neviem, či je viac poraziť Samprasa alebo Nadala v Davis Cupe alebo Federera vo finále v Gstaade, keď bol už takmer prvý na svete.

Stretávate sa s niekým pravidelne z niekdajších vašich súperov?
Veľmi už necestujem, ale my hráči máme výborné vzťahy v rámci bývalého Československa. Spolu sme toho veľa prežili: v hoteloch, na súťažných zápasoch či tréningoch, chodili sme spolu do reštaurácií… Boli sme ako cirkusanti, ktorí jedenásť mesiacov v roku jazdia a každý týždeň sú v inej krajine alebo aj kontinente. Ale ťahali sme za jeden povraz. Mám na mysli Mečířa, Kučeru, Nováčka. Sme superkamaráti, ale vidíme sa iba raz-dvakrát do roka, keď nás niekde pozvú na exhibíciu. Veteránske okruhy nehrávam a s juniormi síce cestujem po Česku a Slovensku na turnaje, ale tam už týchto hráčov nestretávam.

Tenis bol v bývalom Československu aj vítanou možnosťou, ako sa pozrieť do sveta. Viacerí špičkoví hráči na čele s Lendlom a Navrátilovou sa tam pozreli až natoľko, že sa nevrátili. Vás to nelákalo odísť za lepším?
Ja som už trochu iná generácia ako Lendl, ale tiež som vyrastal za komunizmu a všetko to cestovanie vo mne zanechalo obrovský dojem. Pred tenisovou kariérou som nikde nebol. Spadla železná opona a zrazu som mal možnosť ísť von a ukázať, že som v niečom dobrý. Generácie predo mnou túto možnosť nemali, preto som s odstupom času vďačný za túto možnosť, doslova za každý víťazný zápas.

Jiří Novák si aj po štyridsiatke ešte občas... Foto: FOTO: MICHAL BUZA
Jiří Novák Jiří Novák si aj po štyridsiatke ešte občas zahrá tenis, ale zväčša už len exhibične.

Posunul sa dnes svetový mužský tenis kvalitatívne vyššie ako bol pred 10–15 rokmi?
Úprimne – neviem. Hral som v dobe so Samprasom, Agassim, Hewittom, do špičky sa ťahali Federer, Nadal. Úroveň sa asi zvyšuje, ale nemôžeme povedať, že Lendl to nevedel, keď bol jednotkou vo svojej dobe. Myslím si, že keby hral dnes, je medzi najlepšími… Rovnako Sampras alebo Agassi. Samozrejme, Djokovič, Nadal a Federer hrajú neskutočne. Majú však iné rakety, výplety, viac sa spinuje, technológie sú na vyššej úrovni ako pred pár rokmi. Všetko okolo nás sa zdokonaľuje. Nemôžeme povedať, že Gretzky už nie je najlepší hokejista histórie len preto, lebo pálil na brankárov s nedokonalými výstrojmi.

Momentálne je neohrozenou jednotkou Srb Novak Djokovič, prehráva sporadicky. Prekvapilo vás, že ho Wawrinka zdolal a ešte k tomu na antuke v Paríži?
Jeho víťazstvo na Roland Garros ma prekvapilo, aj nie. Už predtým vyhral grandslamový turnaj a ukázal, že vie zahrať výnimočne. Viem sa do toho vžiť, čo prežíval v tom finále. Keď som ja hral svoj najlepší tenis, tiež to bolo niečo úžasné. Pálil som zľava, sprava a neskazil som prakticky ani jednu loptičku. K tomu som mal aj výbornú kondíciu. Všeobecne je asi dobré pre tenis, že v Paríži dominoval Wawrinka. Nadal vyhral predtým deväťkrát, ale ľudia už asi nechcú vidieť dookola to isté. Ako tenista pri hre Nadala už dopredu viem, kam poletí loptička z jeho rakety… Samozrejme, je to neskutočný hráč, ale všeobecne je dobré pre tenis, že spektrum víťazov sa rozširuje.

Je súčasný tenis už len o víťazstvách a peniazoch alebo ešte aj o fair play a džentlmenstve?
Džentlmenstvo už ide niekedy bokom, šport sú dnes najmä brutálne peniaze. Gestá fair play však úplne nevymizli, nájdu sa svetlé momenty aj na najväčších turnajoch.

Čím to je, že Česko má v tenise aj po rokoch stále dosť špičkových hráčov?
Máte pravdu. Najprv to boli Lendl, Navrátilová, Mandlíková, neskôr Korda, Nováček, ja, teraz Berdych, Kvitová, Šafářová… V každej dekáde máme niekoho v Top Ten, čo je skvelé. Mladá generácia vidí, že máme hráčov hore v rebríčku. Je to motivácia aj pre deti. Majú svojich hrdinov, ako ja som mal Lendla. Teraz máme veľké úspechy aj v Davis Cupe a Fed Cupe. Momentálne prežívame v Česku neskutočne plodné obdobie.

Vizitka Jiřího Nováka
Vyhral 7 turnajov ATP vo dvojhre a 18 vo štvorhre. Šesť rokov bol najvyššie postaveným Čechom vo svetovom rebríčku, jeho kariérnym maximom vo dvojhre je 5. pozícia z 21. októbra 2002. Na grandslamovom turnaji si zahral v semifinále Australian Open 2002. Počas kariéry zdolal aj hráčov z absolútnej svetovej špičky. Pamätné je najmä finále turnaja v Gstaade z roku 2003, keď zvíťazil nad Rogerom Federerom 5:7, 6:3, 6:3, 1:6, 6:3. Novák bol aj skvelým daviscupovým hráčom. V drese Česka odohral 17 zápasov s bilanciou 17:5 vo dvojhre a 10:2 vo štvorhre. V roku 2004 v brnianskom zápase 1. kola svetovej skupiny proti Španielsku zdolal Rafaela Nadala 7:6 (2), 6:3, 7:6 (3). Je to doteraz jediná Nadalova prehra vo dvojhre v daviscupovej kariére. Medzi Novákových trénerov patrili Dan Trávniček, Dan Trčka a Jan Kukal. Novák je ženatý a má tri deti. Sedemnásťročného syna Jakuba a 14-ročné dvojčatá Kateřinu a Jiřího. Aktuálne pôsobí ako tréner juniorov v jednom z najlepších českých klubov TK Prostějov. Pred časom osobne viedol aj súčasného hráča Top 50 Jiřího Veselého. Medzi jeho záľuby patrí popri rodine a tenise najmä futbal a hokej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #Juří Novák