Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gombos prehral, do svetovej skupiny postúpilo Poľsko

Slovenskí tenisti budú aj okrúhly desiaty rok v rade hrať iba v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov. Na tvrdom povrchu v hale v Gdyni prehrali s domácimi Poliakmi v play-off o svetovú skupinu tesne 2:3. V rozhodujúcej dvojhre Norbert Gombos nestačil na Michala Przysiezného - 3:6, 4:6, 4:6 za 110 minút.

20.09.2015 13:49 , aktualizované: 18:20
Norbert Gombos Foto: ,
Slovenský tenista Norbert Gombos.
debata (4)

„Jednoznačne som strašne sklamaný. O to viac, že som nesklamal iba seba, ale celý tím. Situáciu som nevnímal ako zväzujúcu, išiel som na kurt vyhrať. Nepociťoval som nervozitu, nechcel som si pripúšťať dôležitosť toho zápasu. Navyše, ani pre súpera to v tomto zmysle nemohlo byť jednoduché. Žiaľ, nedarilo sa mi podľa predstáv. Zahral som dnes určite horšie ako v piatok. Rozhodlo to, že som slabo returnoval. Stačilo normálne returnovať, aby sa viac hralo pri Przysiezného servise, a mohlo to byť inak,“ povzdychol si Norbert Gombos na tlačovej besede.

„Ja by som to nevidel až tak veľmi tragicky ako Noro… Všetci vedia, koľko pred ním bolo roboty, asi nik by nechcel byť v jeho koži. Przysiezny dával prudké a dobre umiestnené podania, riskoval aj pri druhom, servoval naozaj vynikajúco a Noro mal strašne málo príležitostí chytiť sa. Nesadla mu tá súperova hra. Poliak zahral excelentne, nepustil ho do rytmu, mal dobrú taktiku a predviedol v miernom tranze pred domácim publikom možno jeden zo svojich najlepších výkonov. Martina musím pochváliť. Už dlho som ho nezažil hrať takto dobre – bol koncentrovaný, používal tie správne údery, mal bystré reakcie, obom Poliakom zamotával ruky. Bodaj by mu to vydržalo aj na turnajoch. Poliakom môžem iba pogratulovať, podali fantastické výkony. Ani my sa však nemáme za čo hanbiť. Tento zápas bol oveľa tesnejší ako vlaňajší v Amerike, kde sme nemali šancu. Posunuli sme sa teda, hoci ten krok napokon nebol až taký, aký sme si želali. Možno by nám na play-off pomohlo domáce prostredie,“ skonštatoval Miloslav Mečíř a doplnil: „Neviem, či sa prehry dajú deliť na ťažšie a ľahšie na strávenie. Človeka mrzí 0:5 aj 2:3, hoci iným spôsobom. Viem však, že prídu nové zápasy a s nimi nová motivácia. Boli sme bližšie ku svetovej skupine ako minulý rok a dúfam, že chalani výkonnostne porastú na turnajoch, priučia sa čomusi na tréningoch. Ak ma naďalej budú chcieť za kapitána, ja sa tomu nebránim.“

V tretej hre neťažil Gombos z náskoku 30:0 na príjme, vo štvrtom geme inkasoval brejk z 30:15. Manko už nezmazal. Przysiezny v deviatej hre uspel na nulu, setbal premenil kvalitným podaním. Navyše, hneď v úvode druhej časti zvládol domáci hráč ďalší brejk a ten mu napokon stačil na zisk tohto dejstva, keď na servise odvrátil jednu hrozbu v druhom geme (v tretej hre nezužitkoval šancu na „poistku“). Setbal zrealizoval bekhendovým „winnerom“. Gombos naďalej doplácal na slabú efektivitu v dôležitých okamihoch. Nedal dva brejkbaly za sebou v druhom geme tretieho setu, pokazil však forhend pod ťarchou Przysiezného druhej možnosti v piatej hre. V siedmom geme Slovák zvládol nepríjemných 15:30 na servise, potreboval však brejk a ten už neprišiel. Za stavu 5:4 Poliak zužitkoval druhý mečbal, potvrdilo to Jastrabie oko.

Celkový stav bol 2:2 po tom, ako v úvodnom singli tohto dňa Martin Kližan prekonal Jerzyho Janowicza za 127 minút 6:3, 7:6 (4), 6:3. Po piatkových dvojhrách bolo skóre 1:1, presadili sa singlové jednotky oboch tímov. Najprv Kližan zdolal Przysiezného 6:4, 6:4, 6:4, potom si Janowicz poradil s Gombosom 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2. V sobotňajšej štvorhre zvíťazili Lukasz Kubot a Marcin Matkowski nad Andrejom Martinom a Igorom Zelenayom 6:3, 6:4, 6:4. Na kapitánskych lavičkách sedeli Radoslaw Szymanik a Miloslav Mečíř. „Martin Kližan je veľmi kvalitný a nebezpečný hráč, ako ľaváka ho najmä na tvrdom povrchu ťažko čítať, dobre mení tempo. Norbert Gombos v piatok zahral na moje prekvapenie nad pomery toho, čo ukazoval na tréningoch, kde mal výkyvy. V zápase však zaskočil úrovňou výkonu aj Jerzyho Janowicza, ten na jeho prekonanie potreboval štyri sety. Slováci počnúc kapitánom Milošom Mečířom majú veľké skúsenosti a silný káder. Sme teda spolu s celým tímom aj realizačným štábom veľmi šťastní, že sme získali potrebné tri body a splnili tým náš dlhodobý cieľ, ktorý nám dosiaľ unikal,“ povedal Radoslaw Szymanik.

Dvadsaťpäťročný galantský rodák Gombos je na 121. pozícii v počítačovom poradí, o šesť rokov staršiemu Przysieznému patrí 143. priečka. Bol to ich prvý súboj. Slovák momentálne má daviscupové skóre 2:8, Poliak 12:13. Gombos premiérovo hral „živý“ piaty daviscupový zápas. Przysiezny už mal dve takéto skúsenosti. V roku 2009 v Liverpoole prekonal Brita Dana Evansa, v sezóne 2010 v Sopote neďaleko Gdyne podľahol Fínovi Henrimu Kontinenovi.

Na úvod nedeľňajšieho diania Kližan odvrátil v úvodnej hre dva jednotlivé brejkbaly, sám sa presadil pri druhej šanci na príjme vo štvrtom geme. V druhej časti zobral súperovi podanie na 3:2, ale okamžite inkasoval rebrejk. V neskoršom tajbrejku Kližan preklopil z 1:2 s minibrejkom na 5:2 a koncovku už zvládol. V treťom dejstve hneď prišiel o servis, ale okamžite na to odpovedal na príjme. V šiestej hre dostal eso proti brejkbalu, v ôsmej pri rovnakej šanci kvitoval Janowiczovu dvojchybu. V závere nezaváhal. V hľadisku Gdynia Areny bolo približne 2000 divákov.

Dvadsaťšesťročný Bratislavčan Kližan figuruje na 36. priečke v renkingu ATP, už bol aj na 24. mieste. O dva roky mladšiemu rodákovi z Lodže Janowiczovi patrí 61. pozícia, dosiaľ najvyššie figuroval na 14. stupienku. Bol to ich premiérový vzájomný duel. Kližan má v tejto súťaži aktuálnu bilanciu 18:7 (vo dvojhre 15:7), uspel vo všetkých siedmich tohtoročných daviscupových vystúpeniach, a to bez odovzdania čo i len setu (v tejto chvíli stojí 20:0). Janowicz teraz má v DP štatistiku 21:10. Slováci boli pred nedeľou v situácii, ktorú zatiaľ zvládli tri razy v histórii. Stále platí, že obrat z 1:2 sa im naposledy vydaril proti Nemcom v septembri 2004 v Bratislave práve v play-off o elitnú šestnástku. Kubot sobotňajším štartom splnil podmienku na zisk Ceny za oddanosť reprezentácii od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), slávnostne mu ju odovzdali v nedeľu. Zo Slovákov sú laureátmi Commitment Award Dominik Hrbatý, Karol Kučera a Michal Mertiňák. Kubot je siedmym Poliakom v prominentnej spoločnosti.

Poliaci si v budúcej sezóne zahrajú v elitnej šestnástke týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaní zostávajú v I. skupine euroafrickej skupiny, v ktorej finalista ročníka 2005 Slovensko je nepretržite od sezóny 2007. Vlani neuspelo v play-off v USA (5:0 pre domácich).

Poľsko v minulosti nikdy nebolo vo svetovej skupine. V Davis Cupe debutovalo už v roku 1925 a jeho najväčším doterajším úspechom bol štart v play-off o svetovú skupinu v sezóne 2013 (na varšavskej antuke vtedy podľahlo Austrálii 1:4). V renkingu krajín figuruje na 20. priečke, Slovensku patrí 17. miesto. Žreb DP 2016 sa uskutoční v stredu 23. septembra v čilskom Santiagu v rámci výročného valného zhromaždenia ITF. Slováci sa však asi dozvedia súpera neskôr vzhľadom na to, že dianie v predmetnej zóne sa skončí až 30. októbra – 1. novembra.

Družstvo SR v tejto sezóne najprv v marci v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny zdolalo v Bratislave Slovincov 5:0, v júli v rozhodujúcom 2. kole prekonalo v Konstanci Rumunov 3:2. Poliaci v rovnakých termínoch a fázach zvíťazili v Plocku nad Litovčanmi 3:2 a v Štetíne nad Ukrajincami 3:1. V doterajšej daviscupovej histórii sa slovenský tím stretol s poľským iba raz. V septembri 1996 v II. skupine euroafrickej zóny v Trnave zvíťazili domáci 4:1. Teraz hrali u súpera na základe pravidla o reciprocite. Pred devätnástimi rokmi proti Poliakom nastúpil aj aktuálny tréner slovenského tímu Karol Kučera: uspel v oboch svojich dvojhrách a podieľal sa na bode zo štvorhry.

POĽSKO – SLOVENSKO 3:2

Jerzy Janowicz – Martin Kližan 3:6, 6:7 (4), 3:6 za 127 minút (32, 57, 38)
Michal Przysiezny – Norbert Gombos 6:3, 6:4, 6:4 za 110 minút (28, 40, 42)

Predchádzajúce výsledky:
Piatok – dvojhry:
Michal Przysiezny – Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6 za 127 minút (40, 41, 46)
Jerzy Janowicz – Norbert Gombos 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2 za 217 minút (49, 46, 84, 38)
Sobota – štvorhra:
Lukasz Kubot, Marcin Matkowski – Andrej Martin, Igor Zelenay 6:3, 6:4, 6:4 za 100 minút (28, 34, 38)

Slováci sa dozvedia termín svojho žrebu neskôr

Slovenskí tenisoví reprezentanti zatiaľ nevedia, či sa ich bude týkať všeobecný termín žrebu Davisovho pohára 2016 družstiev mužov. Ten sa uskutoční v stredu 23. septembra v čilskom Santiagu v rámci výročného valného zhromaždenia Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), ale dianie v I. skupine euroafrickej zóny, do ktorej bude SR po tohtotýždňovej prehre 2:3 s Poliakmi v Gdyni v play-off o svetovú skupinu naďalej patriť (už desiatu sezónu v rade), sa skončí až 30. októbra – 1. novembra. Nick Imison z ITF pre agentúru SITA na vyžiadanie uviedol, že rozhodnutie padne a zverejnia ho prostredníctvom tlačovej správy až po pondelňajšej aktualizácii daviscupového renkingu krajín.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Norbert Gombos #Davisov pohár 2015