Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší pokus. Slováci útočia pri Baltskom mori na návrat medzi elitu

Pred deviatimi rokmi sa rozlúčili s elitnou spoločnosťou. Odvtedy ich jediný úspešný krok delil od návratu trikrát. Zakaždým sa však potkli a na najlepších sa dívali zdola.

18.09.2015 08:30
Martin Kližan, Miloslav Mečíř Foto: ,
Martin Kližan a Miloslav Mečíř.
debata

Šancu na zisk miestenky vo svetovej skupine Davisovho pohára držia slovenskí tenisti vo svojich rukách aj tentoraz. Zverenci Miloslava Mečířa zvládli v tomto roku už dve výzvy. V Bratislave si jednoznačne poradili so Slovincami (5:0), v Konstanci zaskočili Rumunov (3:2). K naplneniu veľkého cieľa stačí jediné – zdolať v Gdyni sebavedomých Poliakov.

„Pricestovali sme v dobrej forme. Vieme, že proti nám stojí silný súper, ale v každom zápase sa pobijeme o víťazstvo. O postupujúcom možno rozhodne až nedeľa,“ vravel na tlačovej besede v dejisku Mečíř. „Vyhráme. Prečo? Lebo máme lepší tím,“ pousmial sa Martin Kližan, slovenská jednotka, ktorá by mala zohrať na ceste za vytúženým postupom kľúčovú úlohu.

Okrem Bratislavčana má slovenský kapitán k dispozícii aj Norberta Gombosa – predstaví sa v pozícii tímovej dvojky. Na štvorhru sú pripravení Igor Zelenay s Andrejom Martinom. V Gdyni, ktorá sa nachádza na pobreží Baltského mora, si napokon nezahrá Lukáš Lacko. Vo štvrtok sa vrátil domov.

Tvrdý povrch v Gdyňa aréne, do ktorej sa zmestí viac ako 4-tisíc divákov, si domáci prispôsobili pre svoje potreby. Vyhovovať by mal najmä ich najväčšej nádeji – Jerzymu Janowiczovi. Dlháň, ktorý sa na svet díva z 203-centimetrovej výšky, sa opiera predovšetkým o delové podanie.

„Určite na nás nečaká jednoduchý súper. Keď už sme sa však dostali tak ďaleko, bola by škoda skončiť pred bránami svetovej skupiny,“ uviedol pre poľské médiá 61. hráč rebríčka.

V aktuálnej sezóne sa však niekdajšej svetovej štrnástke nedarí. Zo 41 zápasov prehrala 20. S nedávnym US Open sa lúčila už po prvom kole. Slovenskí singlisti nemajú s 24-ročným bombardérom žiadne skúsenosti – Kližan ani Gombos sa s Janowiczom dosiaľ v súťažnom zápase nestretli.

Rozhodujúcu úlohu môže zohrať štvorhra. V nej sú Poliaci favoritmi. Spoliehajú sa na skúsenú dvojicu Marcin Matkowski, Lukasz Kubot. Prvý z nich je v deblovom rebríčku členom elitnej desiatky, druhý ovládol štvorhru na lanskom Australian Open. „Verím, že napriek tomu zvíťazíme. Šance na úspech máme aj vo štvorhre,“ upozorňuje Zelenay.

S Martinom sa postarali v Rumunsku o veľké prekvapenie. Po suverénnom výkone zaskočili Floriana Mergeu s Horiom Tecaoum, ktorí tvoria jeden z najsilnejších deblových párov v Davisovom pohári. Slováci boli za posledných deväť rokov v rovnakej pozícii ako teraz už trikrát. V sezóne 2006 podľahli v baráži o svetovú skupinu pred vlastnými fanúšikmi Belgičanom (2:3), o rok nestačili taktiež doma na Južnú Kóreu (2:3). Vlani ich v Chicagu zastavili Američania (0:5). Pred desiatimi rokmi si Mečířova partia zahrala vo finále Davisovho pohára. Chorvátom podľahla v bratislavskom Národnom tenisovom centre 2:3.

Poliaci si medzi svetovou elitou dosiaľ nezahrali. Pred dvomi rokmi nestačili v baráži na Austráliu (1:4). V tejto sezóne si miestenku v play off vybojovali po domácich víťazstvách nad Litvou (3:2) a Ukrajinou (3:1).

Počínanie slovenských tenistov môžete sledovať v priamych prenosoch RTVS.

Poľsko – Slovensko

Piatok, 15.00: Przysiezny – Kližan, Janowicz – Gombos, sobota, 13.00: Matkowski, Kubot – Zelenay, Martin, nedeľa, 12.00: Janowicz – Kližan, Przysiezny – Gombos

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Norbert Gombos #Davisov pohár 2015