Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o svetovú skupinu začnú Przysiezny a Kližan

Na úvodnú dvojhru súboja Poľsko - Slovensko v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2016 reprezentačných tenisových mužských tímov v piatok v poľskej Gdyni po 15.00 h SELČ nastúpia na domácej strane Michal Przysiezny a na slovenskej Martin Kližan.

17.09.2015 15:22
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata

Po tomto súboji bude nasledovať druhá dvojhra medzi domácou jednotkou Jerzym Janowiczom a slovenskou dvojkou Norbertom Gombosom.

Do sobotňajšej štvorhry kapitáni oboch tímov Miloslav Mečíř a Radoslaw Szymanik predbežne nominovali dvojice Andrej Martin, Igor Zelenay, resp. Lukasz Kubot, Marcin Matkowski.

V nedeľu si najprv zmerajú sily jednotky oboch tímov Janowicz a Kližan a po nich Przysiezny a Gombos. Rozhodol o tom štvrtkový popoludňajší žreb v reštaurácii Mondo di Vinegre v dejisku zápasu. Hrať sa bude v Gdynia Arene na tvrdom povrchu Rebound Axe v halových podmienkach.

„Martin Kližan chcel začínať tentokrát, ale to nehrá až takú rolu, kto bude hrať prvý. Dôležité je, aby hrali chlapci dobre a v pohode. Mal som dosť ťažké rozhodovanie. Takto sme to napokon postavili bez Lukáša Lacka a verím, že nejako uhráme tie tri body. A vôbec nezáleží na tom, či to bude každý deň po jednom ako napríklad naposledy v Rumunsku. Štvorhra nám môže veľmi pomôcť, ale nemusí, Nedá sa to dopredu prediktovať, oba tímy sú vyrovnané, záležať bude na momentálnej forme. Poliaci hrali na tréningoch v dosť veľkej pohode, takže to nebude jednoduché,“ skonštatoval kapitán Miloslav Mečíř.

K diváckej atmosfére nadchádzajúceho súboja skúsený dlhoročný šéf slovenskej lavičky v zápasoch Davisovho pohára M. Mečíř dodal: „Neočakávam búrlivú atmosféru. Poliaci nie sú temperamentný národ, ale štadión je pomerne veľký, takže kulisu určite spravia dobrú pre svojich hráčov. Aj kurt si urobili podľa svojich potrieb. Zdá sa mi to pomerne rýchle, výmen asi nebude veľa. Nechám sa prekvapiť, ako to dopadne.“

Na poľskej strane vládol po žrebe optimizmus. Minimálne výhoda domáceho prostredia by mala byť pre Poliakov dôležitým faktorom na ceste k potrebným trom bodom. „Keď sme sa dostali až takto ďaleko, urobíme všetko pre víťazstvo a postup. Ak sa to podarí, bude to historický krok pre náš tenis,“ uviedol Jerzy Janowicz po žrebe aj pre server sport.pl.

„Ešte že Mečíř a Kučera nehrajú na slovenskej strane,“ vtipkoval člen poľského výberu Marcin Matkowski. „My máme dobrý tím, hráči sú vo forme, takže zvíťazíme,“ nepochyboval po žrebe 9. deblista svetového rebríčka Marcin Matkowski.

V piatok sa začne hrať o 15.00 h, sobotňajšia štvorhra je na programe od 13.00 h a nedeľňajšie dvojhry rozohrajú o 12.00 h. Hlavnou rozhodkyňou bude Britka Jane Harveyová, empajrovými arbitrami Francúz Alexandre Juge a Srbka Marijana Veljovičová.

Družstvo SR v tejto sezóne najprv v marci v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny zdolalo v Bratislave Slovincov 5:0, v júli v rozhodujúcom 2. kole prekonalo v Konstanci Rumunov 3:2. Poliaci v rovnakých termínoch a fázach zvíťazili v Plocku nad Litovčanmi 3:2 a v Štetíne nad Ukrajincami 3:1.

V doterajšej daviscupovej histórii sa slovenský tím stretol s poľským iba raz. V septembri 1996 v II. skupine euroafrickej zóny v Trnave zvíťazili domáci 4:1. Teraz budú hrať u súpera na základe pravidla o reciprocite. Pred devätnástimi rokmi proti Poliakom nastúpil aj aktuálny tréner slovenského tímu Karol Kučera: uspel v oboch svojich dvojhrách a podieľal sa na bode zo štvorhry.

Víťaz zápasu Poľsko – Slovensko si v budúcej sezóne zahrá v elitnej šestnástke MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný zostane v I. skupine euroafrickej zóny, v ktorej finalisti Davis Cupu 2005 Slováci pôsobia nepretržite od sezóny 2007.

Poliaci ešte nikdy neboli medzi elitou. V tejto súťaži debutovali už v roku 1925 a ich najväčším doterajším úspechom je štart v play-off o svetovú skupinu v sezóne 2013 (na varšavskej antuke vtedy podľahli Austrálčanom 1:4), teraz sa ho pokúsia prekonať. V renkingu krajín figurujú na 20. priečke, Slovákom patrí 17. miesto.

Zápas play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2016:

POĽSKO – SLOVENSKO
(Gdynia, Gdynia Arena, tvrdý povrch Rebound Ace v hale)

Piatkové dvojhry /od 15.00 h/:
Michal Przysiezny – Martin Kližan – bilancia: 0:0
Jerzy Janowicz – Norbert Gombos – bilancia: 0:0

Sobotňajšia štvorhra / od 13.00 h/:
Lukasz Kubot, Marcin Matkowski – Andrej Martin, Igor Zelenay

Nedeľňajšie dvojhry /od 12.00 h/:
Jerzy Janowicz – Martin Kližan – bilancia: 0:0
Michal Przysiezny – Norbert Gombos – bilancia: 0:0

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloslav Mečíř #Martin Kližan #Igor Zelenay #Norbert Gombos