Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vajda: Publikum v N.Y. bolo neférové. Chápem však, že žičilo Federerovi

Tréner Marián Vajda sledoval triumf svojho srbského zverenca Novaka Djokoviča na grandslamových tenisových US Open v New Yorku doma. Odklad začiatku finále o tri hodiny pre dážď nebol príjemný.

15.09.2015 17:56
Marián Vajda Foto:
Marián Vajda.
debata (3)

„Určite to muselo zabrnkať na nervy aj samotným aktérom a skomplikovať im prípravu. Čakanie na takto významný zápas nie je jednoduché: treba improvizovať s rozohrávkou, stravovaním, pitným režimom,“ podotkol Marián Vajda.

Práve „pitný režim“ počas prestoja sa mohol podpísať pod bujarosť podaktorých fanúšikov. „Poznám New York, býva rušný, ale tentoraz bola tá atmosféra vyslovene divoká. Súhlasil by som aj s tvrdením, že niekedy až neférová. Najmä to vyrušovanie Novaka medzi prvým a druhým podaním. Hral proti súperovi na kurte aj tisíckam neprajníkov na tribúnach. Chápem však, že publikum žičilo Federerovi, ktorý bol v miestnom finále po šiestich rokoch a už dlho neuspel na grandslamovom turnaji,“ skonštatoval bývalý daviscupový reprezentant SR Vajda.

Líder svetového rebríčka Djokovič bol vo finále na prípravných podujatiach v Montreale aj Cincinnati, ale v súboji o titul uspel až na vyvrcholení letnej zámorskej série.

„Nole zahral fantasticky, zvládol to nadmieru dobre. Na tých predchádzajúcich dvoch turnajoch akoby si podvedome šetril sily. Niežeby čosi nebodaj vypúšťal, nebol však až taký aktívny. Na US Open mal aj výbornú konšteláciu ‚pavúka‘ a najmä dokázal vystupňovať a načasovať svoju formu. Spočiatku ju nemal až takú, od štvrťfinále však gradovala. V osemfinále proti Bautistovi-Agutovi bol akýsi stiahnutý. Písali sme si, uvedomoval si to. Snažil som sa ho povzbudiť a motivovať, aby bol ofenzívnejší, viac chodil do lopty a presadzoval sa svojou hrou,“ rekapituloval 50-ročný rodák z Považskej Bystrice Vajda.

Už 10-násobný šampión z veľkej štvorky Djokovič zvíťazil vo finále 6:4, 5:7, 6:4, 6:4. „Pre vývoj bol mimoriadne podstatný predovšetkým ten tretí set. Federer v ňom už nebol až taký aktívny. Novak mal potrebnú dĺžku úderov a takticky si to veľmi dobre kontroloval cez bekhend. Z hľadiska skóre bolo najdôležitejšie, že keď Federer hneď urobil rebrejk na 2:2, Novak odvrátil v koncovke tej časti štyri brejkbaly vo dvoch gemoch a sám dosiahol brejk. Dovedna 19 nepremenených brejkbalov Švajčiara dostatočne vypovedá o tom, aký bol Djokovič mentálne silný. V celom zápase nazbieral iba o dva fiftíny viac, takže zjavne rozhodli ‚big points‘,“ upozornil niekdajší 34. muž renkingu Vajda, ktorý na Belehradčana dohliada už takmer desať rokov.

Djokovič sa radoval na US Open po štyroch rokoch, aj v predmetnej sezóne 2011 získal tri tituly na Majors. „Odvtedy dospel. Je kompletnejším, solídnejším a skúsenejším hráčom. Práve z tých skúseností čerpá v zlomových okamihoch,“ vyhlásil Vajda, ktorý sa k zverencovi najbližšie pripojí počas prípravy v Monte Carle pred ázijskou šnúrou, absolvuje s ním Peking a možno aj Šanghaj.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #US Open 2015