Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mečíř: Kližan môže byť úspešný aj na harde, len si musí veriť

Po jednoznačnom triumfe 5:0 nad Slovinskom zdolali slovenskí tenisti v 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára aj Rumunsko. Na antuke v Konstanci zvíťazili 3:2, keď sa o dva body postaral Martin Kližan, jeden pridala dvojica Andrej Martin, Igor Zelenay vo štvorhre. "Martin Kližan sa ukázal vo veľmi dobrej forme. Vyhral dva solídne zápasy. Najmä ten s Copilom mal vysokú úroveň," povedal nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř.

21.07.2015 08:00
Miroslav Mečíř Foto: ,
Miroslav Mečíř.
debata

Ako hodnotíte vystúpenie v Rumunsku?
Musím ho hodnotiť kladne. Cieľ sme splnili. Priznávam, mal som zo zápasu trošku obavy, v Rumunsku sa vždy hrá ťažko. Naši však zahrali dobre. Prekvapila ma najmä štvorhra, v ktorej sme získali veľmi dôležitý bod. Skôr som čakal, že vyhráme tri dvojhry.

Bolo prostredie v Konstanci veľmi búrlivé?
Fanúšikovia svojich mohutne hnali vpred, ale bolo to všetko v športovom a férovom duchu. V prvom zápase ohlásili rozhodcovia dve chyby nôh v prvom geme, trošku som sa bál, aby takých rozhodnutí nebolo viac. Potom sa to však už veľmi neopakovalo. Martin potvrdil v oboch svojich zápasoch vyššiu kvalitu a body získal zaslúžene.

Čo rozhodlo o nečakanom víťazstve vo štvorhre?
Bolo to pre mňa príjemné prekvapenie. Stále sa z neho spamätávam (smiech). Ozaj sme to nečakali. Rumuni však ešte boli v ošiali po výhre Horiu Tecaua vo Wimbledone. Nemali dosť času preorientovať sa z trávy na antuku. Obaja sú špecialisti na štvorhru, ale nehrávajú ju spolu a nie sú zohraní. Naši výborne podávali aj returnovali a na sieti sa skvele dopĺňali. Vyhrali už jeden challengerový turnaj, čo naznačilo, že môžu hrať dobre. Igor vyhral turnaje s rôznymi partnermi a aj v Davisovom pohári hráva štvorhru dobre. Atmosféra tímovej súťaže mu prospieva.

Bolo vopred jasné, že sa po jeho boku objaví Andrej Martin?
Rozhodli sme sa až večer pred zápasom. Počítal som najmä s nimi dvoma, ale čakali sme aj na to, ako sa bude cítiť Martin Kližan. Po porade celého tímu sme sa rozhodli Martina šetriť. Aj jemu to tak pasovalo. Oddýchol si pred náročným zápasom s Copilom vo veľkých horúčavách.

Kližan opäť potvrdil, že sa na neho môžete spoľahnúť. Je správnym lídrom družstva?
Tenis je celoročný šport. Raz sa viac darí jednému z tímu, inokedy druhému. Nedá sa nič naprogramovať dopredu. Každý potrebuje aj kus šťastia a vychytiť správny deň. Tentoraz to vyšlo. V niektorých momentoch sme mali potrebné šťastie, loptička sa odrazila v náš prospech. V ťažkých chvíľach vo štvorhre zahrali chlapci svetové údery. Na brejkbal dať eso a priamy bod z podania… Keby to nevyšlo, mohol sa zápas vyvíjať inak.

Koho zo súperov – Brazília, Holandsko, Poľsko, India, Rusko, Dominikánska republika, Kolumbia a Uzbekistan – by ste si priali v dnešnom žrebe?
Viem, že budeme nasadení, čomu som spočiatku nechcel veriť. Možných súperov som príliš neštudoval, ani jeden však nie je z kategórie ľahkých a azda každý má aspoň jedného hráča zo svetovej stovky. Cestovanie patrí k Davisovmu poháru i tenisu. Chalani sú na to zvyknutí. Jednoduchšie je, keď hráme doma a podmienky máme podľa našich predstáv, no nikomu nerobí problém nastúpiť hocikde inde.

Kližan po výhre v Rumunsku opäť pripomenul, že by chcel v Davisovom pohári hrávať doma na antuke. Splníte mu najbližšie prianie?
Vždy sa musíme pozerať aj na to, aký súper nás čaká. Viem, že Martin má antuku veľmi rád. Norovi Gombosovi to až tak nešlo a Lukáš Lacko je pri antuke odstavený. Takže to nie je až také ružové. Na víťazstvo potrebujeme uhrať tri body… Možno, keď bude mať Noro lepšiu formu, môže zdolať aj lepších hráčov. No ak k nám prídu antukári, zvolíme skôr iný povrch. Martin je veľmi šikovný. Viac si verí na antuke, ale spravil dobré výsledky už aj na tvrdom povrchu. Vyhral v Petrohrade aj challenger v Bratislave a na US Open zdolal Tsongu. Takže môže byť úspešný aj na harde, len si musí veriť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloslav Mečíř #Davisov pohár 2015