Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci šokovali Rumunov, po hladkom triumfe vo štvorhre sa ujali vedenia

Slovenskí tenisti vedú po druhom hracom dni v Konstanci nad domácimi Rumunmi 2:1 v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 reprezentačných družstiev mužov. Dôležitý druhý bod získali v sobotňajšej štvorhre na antuke klubu IDU Andrej Martin a Igor Zelenay, ktorí zdolali favorizovanú rumunskú dvojicu Florin Mergea, Horia Tecau za 125 minút 7:5, 6:3, 6:3.

18.07.2015 16:21 , aktualizované: 18:26
debata
zväčšiť Andrej Martin. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Andrej Martin Andrej Martin.

Martin a Zelenay hrali v Davisovom pohári štvorhru spoločne prvý raz, ale proti svetovým hráčom číslo 5 a 7 si počínali herne aj takticky veľmi dobre. Slováci v celom zápase ani raz neprišli o svoje podanie a až trikrát vzali servis čerstvému wimbledonskému šampiónovi Tecauovi. Raz prehral svoje podanie aj semifinalista z All England Lawn Tennis and Croquet Clubu Mergea. Rumuni majú na konte dovedna 31 deblových titulov.

„Je to fantastický pocit, sme veľmi šťastní. Nemali sme dnes čo stratiť, hrali sme uvoľnene a napokon sme urobili cenný druhý bod. Verím, že chalani to zajtra dokončia,“ povedal pre RTVS deblový špecialista Igor Zelenay.

„Na začiatku to bolo nervózne z oboch strán. Základ nášho dobrého výkonu bol v kvalitnom podaní. Je to šport a rebríček nerozhoduje. Hrá sa vždy od 0:0 a ukázali sme, že máme dobrú formu. Trochu som chytil krízu v treťom sete, ale Igor ma výborne nahradil a bolo dobre. Vždy sa hrá lepšie, keď nie sme v úlohe favorita,“ uviedol Andrej Martin.

Kapitán tímu SR Miloslav Mečíř dodal: „Mali sme aj viac šťastia ako rozumu v tomto zápase, ale to k tomu patrí. Tecau a Mergea sa nestačili preorientovať z wimbledonskej trávy na antuku a dlho nehrali spolu. Som však veľmi rád, že naši zahrali tak dobre. Výborne podávali a vhodne sa dopĺňali, čo sa o Rumunoch nedalo povedať. Pochvala pre našich hráčov za vynikajúci výkon, ktorý som ani ja sám nečakal. Je to veľmi cenné víťazstvo. Nie je však koniec, rozhodne sa v nedeľu a bude to ešte ťažké. Diváci budú svojich hnať dopredu. Kým nevyhráte poslednú loptu, netreba veľmi oslavovať.“

Zverenci Miloslava Mečířa budú mať v nedeľu dve možnosti, ako získať rozhodujúci tretí bod v stretnutí, ktorého víťaz si 18. – 20. septembra zahrá v play-off o elitnú šestnástku Davis Cupu 2016. Zdolaný tím bude naďalej účinkovať v I. skupine euroafrickej zóny v rámci týchto MS tímov.

„Musím pochváliť oboch za vynikajúci výkon. Výborne podávali a rozhodlo asi to, že naši hráči sa lepšie dopĺňali a takpovediac sa zišli herne v rovnakých gemoch. Práve vtedy dokázali Rumunov brejknúť. Keď jeden z nich cítil slabosť, druhý zabral. To je vo štvorhre základ úspechu,“ komentoval Mečíř pre RTVS.

Na otázku, či si z minulosti pamätá rovnako dominantný výkon svojich zverencov v Davisovom pohári vo štvorhre, Mečíř odpovedal: „Už sa nám podarili aj iné husárske kúsky, ale prišli tiež sklamania. Spomínam si však na to, ako Domino Hrbatý s Kajom Kučerom zdolali silný ruský pár Kafeľnikov – Olchovskij.“ Na doplnenie: bolo to v roku 1999 vo štvrťfinále svetovej skupiny v Moskve a slovenská dvojica zvíťazila suverénne 6:2, 6:2, 6:2. Slováci však napokon Rusom tesne podľahli 2:3.

Kapitán Mečíř síce viditeľne pookrial po nečakanom triumfe vo štvorhre, ale víťazné chorály zatiaľ so zverencami spievať nebude. V minulosti sa už neraz ukázalo, že vedenie v Davisovom pohári po štvorhre 2:1 býva zradné a v záverečných dvojhrách sa môže všetko ešte otočiť (Slovákom sa to naposledy pritrafilo predvlani vo februári na Ukrajine). O rozhodujúci tretí bod sa v nedeľu najprv bude pokúšať v súboji jednotiek oboch tímov Martin Kližan proti Mariusovi Copilovi. Ak by Kližan neuspel, ťarcha zodpovednosti zostane na pleciach Norberta Gombosa, ktorého súperom bude Adrian Ungur. Obaja kapitáni môže ešte nahlásiť zmeny v zostavách.

„Ešte nie je koniec a nedeľa môže byť ešte poriadne napínavý deň. Rumunské hľadisko v sobotu ukázalo že vie svojich hráčov pohnať dopredu. Tenis je nevyspytateľná hra. Kým sa nezíska posledná loptička, netreba nič oslavovať,“ upozornil realisticky Mečíř.

V nedeľu o 12.00 h SELČ nastúpia na kurt jednotky oboch tímov Marius Copil a Martin Kližan. Potom príde na rad duel druhých hráčov Adriana Ungura a Norberta Gombosa. Nominácia sa však ešte môže zmeniť.

RUMUNSKO – SLOVENSKO 1:2 po sobotňajšej štvorhre

Sobota – štvorhra:
Florin Mergea, Horia Tecau – Andrej Martin, Igor Zelenay 5:7, 3:6, 3:6 za 2:05 h

Piatkové dvojhry:
Marius Copil – Norbert Gombos 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6 (10) za 3:49 h
Adrian Ungur – Martin Kližan 4:6, 2:6, 0:6 za 1:33 h

Zostávajúci program:
Nedeľa – dvojhry (postupne od 12.00 h SELČ):
Marius Copil – Martin Kližan
Adrian Ungur – Norbert Gombos

Opatrný úvod zápasu bez možností vziať súperom podanie sa skončil až v siedmom geme. Vtedy Andrej Martin dvoma dvojchybami v rade daroval Rumunom prvý brejkbal v stretnutí, ale domáci na 5:3 neodskočili. Rumuni to pri returne druhého podania prehnali s agresivitou a koncovku setu napokon nezvládli. Za stavu 5:5 a 30:0 podávajúci Mergea akoby odišiel z kurtu. Dve dvojchyby, pridlhý lob a nevynútená chyba z forhendu znamenali vedenie slovenského páru 6:5. Pri podaní Martina prišlo využitie druhého setbalu na 7:5.

Slováci využili mentálnu výhodu aj v úvode druhého dejstva a odvážnou hrou vzali Tecauovi podanie. Vzápätí nasledovalo potvrdenie Zelenaya, aj keď cez zhodu. Bez väčších výkyvov podávajúci slovenský pár sa bez problémov dostal až do stavu 5:3 a servujúci Tecau bol zrazu pod tlakom. Nezvládol ho. Hoci Rumuni viedli 40:15, skvelé slovenské returny a správna dávka agresivity v úderoch priniesla premenenie druhého setbalu a po 86 minútach prekvapujúci stav 5:7, 3:6 z pohľadu domácich favoritov.

Nielen vedenie 2:0 na sety, ale aj výhoda podania na začiatku tretieho dejstva boli na slovenskej strane. Hosťujúci hráči mali dostatok sebavedomia aj trpezlivosti na to, aby si skúsene počkali na ďalšiu slabšiu chvíľku 5. hráča deblového rebríčka Tecau. Prišla v šiestom geme, keď sa na slovenskej strane vyskytli tri setbaly a ten tretí zakončil Martin nechytateľným bekhendovým returnom – 4:2. Martin nezlyhal ani vzápätí pri podaní, pomohla mu aj nervozita na rumunskej strane a Slováci zvýšili na 5:2. Mergea zvládol servis a po smeči Tecaua domáci ešte predĺžili svoj zápasový život – 3:5. Zelenay potom na podaní čelil dvom brejkbalom, ale dvoma esami sa dostal k mečbalu a vyhodený ľahký úder Tecaua znamenal koniec zápasu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin #Igor Zelenay #davis cup