Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hingisová zbiera tituly. A mieri do Ria

Neužila si toľko pozornosti ako Novak Djokovič. Nedočkala sa obdivu ako Serena Williamsová. Napriek tomu, že slávnu dvojicu na tohtoročnom Wimbledone predstihla - v počte trofejí.

13.07.2015 20:00
Hingisová, Mirzová Foto: ,
Švajčiarka Martina Hingisová (vľavo) so Saniou Mirzovou z Indie.
debata

Najúspešnejšou účastníčkou tretieho grandslamu sezóny je Martina Hingisová. Švajčiarska legenda zasiahla na najslávnejšej tráve sveta do dvoch súťaží a v oboch triumfovala. Hernú pohodu našla po boku Indov. S Leandrom Paesom ovládla miešanú štvorhru, so Saniou Mirzovou ženského debla. „Posledné dva dni boli mimoriadne emotívne. O víťazstve vo Wimbledone predsa sníva každý tenista už od detstva. V čase, keď si ešte len pinká loptičku o stenu,“ vravela v nedeľu košická rodáčka.

Hingisová nazbierala počas kariéry osemnásť trofejí z turnajov veľkej štvorky. Z premiérovej sa tešila práve vo Wimbledone. Vtedy šestnásťročná tínedžerka uspela v ženskej štvorhre. O rok už dvíhala nad hlavu trofej aj za víťazstvo vo dvojhre a užívala si pozíciu najmladšej svetovej jednotky v histórii. „K tenisu som mala úplne iný prístup ako teraz. Som staršia, skúsenejšia a čas na kurte si dokážem viac užiť,“ tvrdí 34-ročná hviezda.

Najväčších úspechov sa dočkala tesne pred prelomom tisícročí. Najmä sezóna 1997 bola pre Hingisovú zlomová. Konkurencia sa musela pred ňou skloniť na Australian Open, vo Wimbledone i na US Open. Na Roland Garros dokráčala do finále, no podľahla Chorvátke Majoliovej. Od sezónneho grandslamu ju delilo jediné víťazstvo.

Po skvelých úspechoch však prišiel tvrdý pád. V roku 2003 najprv svetu oznámila, že pre zranenia končí s tenisom. „Chcem ho hrať už len pre zábavu. Venovať sa budem koňom a dokončeniu štúdia,“ prekvapila verejnosť vtedy len 22-ročná Hingisová. O dve sezóny sa síce do profesionálneho kolotoča vrátila, no vydržala len dva roky. Vyhodil ju z neho pozitívny test na kokaín.

„Drogy som nikdy nebrala, cítim sa nevinná. Tí, ktorí ma testovali, povedali, že kokaín zvyšuje sebavedomie a dostáva človeka do eufórie. To ja neviem. Ale čo viem, že ak by som v takom stave chcela triafať do loptičky, asi by mi to nešlo,“ hájila sa na náhle zvolanej tlačovej konferencii, po ktorej druhýkrát ukončila kariéru.

Tretíkrát sa Hingisová vrátila na súťažné kurty predvlani – vo štvorhre po boku Slovenky Daniely Hantuchovej. Odvtedy uspela na troch grandslamových turnajoch, okrem wimbledonských triumfov pridala v tomto roku aj úspech z miešanej štvorhry na Australian Open.

Možné je, že fanúšikovia budú sympatickej Švajčiarke tlieskať aj na budúcoročných olympijských hrách v Riu de Janeiro, kde by sa mohla predstaviť v miešanej štvorhre spolu s Rogerom Federerom či Stanom Wawrinkom. Oboch vraj už oslovila s ponukou na spoluprácu. „Bola by to pre mňa skvelá jazda,“ usmieva sa súčasná dvojka deblového rebríčka.

Hingisovej grandslamové prvenstvá

  • Dvojhra: Australian Open (1997, 1998, 1999), Wimbledon (1997), US Open (1997)
  • Štvorhra: Australian Open (1997, 1998, 1999, 2002), Roland Garros (1998, 2000), Wimbledon (1996, 1998, 2015), US Open (1998)
  • Miešaná štvorhra: Australian Open (2006, 2015), Wimbledon (2015)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Martina Hingisová #Wimbledon 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...