Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senzácia vo Wimbledone: Nadala v 2. kole vyradil nemecký kvalifikant!

Tridsaťročný nemecký tenista s jamajskými koreňmi Dustin Brown sa vo štvrtok postaral o zatiaľ najväčšie prekvapenie dvojhry mužov na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka 2015. V 2. kole tretieho grandslamového turnaja sezóny Wimbledonu v Londýne (29. júna - 12. júla, celková dotácia 26,75 milióna libier, tráva) zvíťazil nad španielskym miestnym šampiónom zo sezón 2008 a 2010 Rafaelom Nadalom nasadeným ako desiatym za 154 minút 7:5, 3:6, 6:4, 6:4.

02.07.2015 21:10 , aktualizované: 21:37
debata (1)
zväčšiť Rafael Nadal po prehre s Dustinom Brownom. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Rafael Nadal Rafael Nadal po prehre s Dustinom Brownom.

Charizmatický „Dreddy“ Brown sa až 85-krát vyskytol pri sieti, zvládol 49 takýchto zákrokov (Nadal 26 zo 41). Nemec nastrieľal 13 es proti 9 a na „winnery“ bol lepší 58:42. Urobil o 9 nevynútených chýb viac (24:15). Premenil 4 z 11 brejkbalov, zdolaný 3 z 5. Španiel v prvom sete na Centre Courte premrhal náskok 3:1.

„Hral som na hlavnom dvorci prvý raz a myslel som si, že z toho budem stiesnený, ale napokon som sa cítil veľmi komfortne. Môj plán bol jednoduchý: predviesť dobrý tenis,“ skonštatoval Brown, citoval ho Twitter podujatia. Okrem Španiela Alexa Corretju je teraz jediným tenistom, ktorý zdolal Nadala vo viac ako jednom dueli a zároveň s ním nikdy neprehral. Brown si vyrovnal svoj wimbledonský aj absolútny grandslamový rekord, ktorý pri Temži dosiahol – tiež ako kvalifikant – predvlani. Vtedy medzi najlepšími 32 nestačil na Francúza Adriana Mannarina.

Kvalifikant Brown, 102. vo svetovom rebríčku, nadviazal na úspech 6:4, 6:1, ktorý proti niekdajšiemu lídrovi renkingu ATP Nadalovi dosiahol vlani práve na tráve v nemeckom Halle. V 3. kole bude hrať so Srbom Viktorom Troickým. Dvadsaťdeväťročný Malorčan Nadal je držiteľom 15 titulov z Majors. Vlani v All England Lawn Tennis and Croquet Clube nestačil v osemfinále na Austrálčana Nicka Kyrgiosa. Počas aktuálneho prípravného obdobia na zelenom povrchu získal trofej v Stuttgarte, svoju 66. singlovú na hlavnej profesionálnej úrovni, ale len štvrtú na tráve. Strýkom Tonim trénersky vedený Španiel potom prehral v 1. kole v londýnskom Queen's Clube s Ukrajincom Alexandrom Dolgopolovom.

Olympijský šampión z Pekingu 2008 Nadal bol na oboch predchádzajúcich tohtoročných grandslamových podujatiach vo štvrťfinále. V Melbourne ho vyradil Čech Tomáš Berdych, v Paríži Srb Novak Djokovič. Jeho rýchle rozlúčky s britskou metropolou nie sú v tomto desaťročí výnimočné: v sezóne 2011 ešte bol vo finále, potom však postupne prehral v 2., 1. a 4. kole.

„Prehral som a som z toho smutný. Taký však býva šport. Sú pekné momenty, ale aj zlé okamihy. Dnešok mi priniesol to druhé. Dokážem však prehrávať. Keď nie som dostatočne dobrý, vždy to uznám. Gratulujem môjmu premožiteľovi,“ uviedol Nadal.

Dvojhra mužov – 2. kolo:
Dustin Brown (Nem.) – Rafael Nadal (Šp.-10) 7:5, 3:6, 6:4, 6:4 za 154 minút

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #wimbledon #Dustin Brown
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...