Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková je späť. Vyzve kamarátku?

Keď sa pred štvrťrokom posadila pred novinárov, oznámila svetu nemilú správu - o nevyhnutnosti operácie, ktorá ju oberie o značnú a obľúbenú časť sezóny.

22.06.2015 10:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Z jej tváre sa dalo čítať sklamanie, priznala i slzy. Smútok je však minulosťou, Dominika Cibulková sa môže opäť usmievať. A biť sa na kurtoch o body do svetového rebríčka. Aj s tradičným pokrikom – Pome!

Slovenská tenisová jednotka sa vracia na súťažné kurty. Premiérový zápas od operácie výrastku na päte ľavej nohy, ktorý absolvovala v deviaty marcový deň na Sport Clinic, odohrá dnes na turnaji v Eastbourne. „Je to skvelé. Dám do toho všetko, ale nerada by som sa vystavila príliš vysokým nárokom. Do konca trávnatej sezóny by som rada odohrala čo najviac zápasov,“ uviedla v rozhovore pre Rádio Slovensko Cibulková, ktorá takú dlhú pauzu počas desaťročnej kariéry dosiaľ absolvovať nemusela.

Pád ju neznepokojuje

Zverenka Mateja Liptáka pôvodne plánovala návrat na turnaji v Hertogenboschi (8. júna). „To je termín, s ktorým by som bola nadmieru spokojná. Vývoj zatiaľ naznačuje, že by som ho mohla dodržať, v lepšom prípade by som sa mohla do profesionálneho kolotoča vrátiť aj skôr,“ vravela začiatkom apríla pre denník Pravda.

Napokon však musela plány o dva týždne posunúť. Okrem účasti v Hertogenboschi zrušila aj let do Birminghamu. Dôvodom nebolo zhoršenie či skomplikovanie zdravotného stavu. Cibulková si len potrebovala dopriať viac času, aby sa do veľkého tenisu mohla vrátiť kvalitne pripravená. Trojmesačná pauza spôsobila, že Cibulková, ktorá bola začiatkom roka členkou elitnej svetovej desiatky, klesla vo svetovom rebríčku na päťdesiatu priečku. Pohľad na renking ju však nestresuje.

„Každého zamrzí, keď si v čomkoľvek pohorší. Keď vás v práci degradujú o pozíciu nižšie, nebude vám to ľahostajné. Rovnako aj tenistu zamrzí, keď klesá v rebríčku. Snažím sa však nad tým nerozmýšľať. Som si vedomá svojich kvalít a verím, že po návrate k tenisu sa znovu posuniem na priečky, na ktoré oprávnene patrím,“ tvrdila v apríli Cibulková.

Uvedomuje si však, že prvé ostré výmeny pre ňu nebudú vôbec jednoduché. „Nevravím, že ihneď všetky súperky vybúcham. Práve naopak, viem, že to budem mať po takej dlhej pauze veľmi náročné, aby som sa znovu dostala do hernej pohody.“

Premiéra s mladou Britkou

Cibulkovej prvou súperkou po návrate bude v úvodnom kole turnaja v Eastbourne domáca Harriet Dartová. Osemnásťročná Britka je držiteľkou voľnej karty a vo svetovom rebríčku je v druhej polovici štvrtej stovky. Finalistka z Australian Open 2014 je tak jednoznačnou favoritkou.

V prípade, že by Cibulková uspela, čakala by na ňu v druhom kole podstatne náročnejšia výzva – Češka Lucie Šafářová (tretia najvyššie nasadená hráčka podujatia). Čerstvá členka Top 10 je vo výbornej forme – na nedávnom Roland Garros v Paríži si zahrala po prvý raz v kariére v grandslamovom finále, v ktorom trápila aj svetovú jednotku Serenu Williamsovú.

Pre obe by bol zápas mimoriadne prestížny. Slovenka, ktorá je v Eastbourne nenasadená, je s rodáčkou z Brna veľká kamarátka. V kontakte boli spolu aj počas Cibulkovej pauzy. „Písali sme si. Lucka chcela vedieť, ako sa mám, ako dopadla operácia. S ostatnými dievčatami veľké kamarátstva ani neudržiavam,“ povedala pre Pravdu Cibulková.

Po turnaji v Eastbourne pocestuje 26-ročná tenistka na jeden z vrcholov roka – tretí grandslam sezóny, ktorý hostí Wimbledon. V Londýne je Cibulkovej maximom štvrťfinále – spred štyroch rokov. V ďalších sezónach sa však s najslávnejším turnajom sveta lúčila už po prvom a dvakrát po treťom kole. Potvrdila tak, že tráva je jej najneobľúbenejším povrchom.

Prinesie jej tentokrát víťazný návrat?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková