Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wawrinka zdolal Federera, v semifinále ho čaká Tsonga

Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka a domáci Jo-Wilfried Tsonga, obaja tridsiatnici, sa v piatok stretnú v semifinále v dolnej polovici žrebu dvojhry mužov na druhom gramdslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži.

02.06.2015 18:54 , aktualizované: 22:34
Stan Wawrinka Foto: ,
Víťazné gesto Stana Wawrinku v zápase s Rogerom Federerom.
debata

Dobyvateľ rovnako hodnotných melbournských Australian Open 2014 Wawrinka v utorňajšom štvrťfinálovom derby vyradil miestneho šampióna spred šiestich rokov Rogera Federera 6:4, 6:3, 7:6 (4) a vyhlásil, že to bol jeho životný zápas na veľkej štvorke a zároveň na tomto povrchu. Finalista AO 2008 Tsonga si poradil s japonským finalistom vlaňajších newyorských US Open Kei Nišikorim 6:1, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3. V „maratónoch“ teraz má skóre 12:6, Ázijčan klesol na 11:3.

Bilancia zo vzájomných duelov semifinalistov je vyrovnaná 3:3, ale Wawrinka sa presadil v ostatných dvoch konfrontáciáh vrátane úspechu 6:1, 3:6, 6:3, 6:2 v rámci novembrového finále Davisovho pohára v Lille. Na RG je štatistika 1:1, v rokoch 2011 (3. kolo, Wawrinka) aj 2012 (osemfinále, Tsonga) to boli päťsetové maratóny.

V stredu prídu na rad štvrťfinálové súboje v hornej polovici žrebu: Novak Djokovič (Srb.-1) – Rafael Nadal (Šp.-6), resp. Andy Murray (V. Brit.-3) – David Ferrer (Šp.-7).

Wawrinka na „winnery“ prestrieľal Federera 43:28

Wawrinka nasadený ako ôsmy (v renkingu je deviaty) znížil v bilancii zo vzájomných duelov Federerom na 3:16. Mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 43:28, zdolaný 28:26. Víťaz získal 88 % bodov rozohraných jeho prvým podaním, zdolaný iba 68 %. Wawrinka premenil 3 z 8 brejkbalov, Federer nezužitkoval žiadnu zo štyroch príležitostí. Zverenca finalistu RG 2000 Magnusa Normana Wawrinku bol plný dvorec, vyznieval energickejšie, sebavedomejšie a vyrovnanejšie. Federer prakticky od inkasovania brejku na 1:2 márne striehol na záchytný bod. Počas duelu si nechal ošetriť prst na pravej ruke.

Wawrinka a Federer spoločne získali zlato vo štvorhre na OH 2008 v Pekingu, vlani mali zásadný podiel na premiérovom triumfe Švajčiarska v Davis Cupe. Obaja hrajú jednoručný bekhend a majú švédskeho kouča v zázemí (Federer Stefana Edberga popri daviscupovom kapitánovi Severinovi Lüthim).

„Stan the Man“ Wawrinka dosiaľ pri Seine najďalej bol vo štvrťfinále edície 2013, prehral v ňom so Španielom Rafaelom Nadalom. Minulý rok zakopol už v 1. kole na inom Španielovi Guillermovi Garcíovi-Lópezovi, takže rebríčkovo si značne prospeje. Federera prekonal po minisérii troch nezdarov, v rámci tejto krajanskej rivality sa raduje prvý raz od vlaňajšieho finále v Monte Carle.

Víťaz parížskej súťaže juniorov 2003 Wawrinka sa prebojoval do seniorskej štvorky vo francúzskej metropole až na 11. pokus, čím v neodraditeľnosti vyrovnal maximum tzv. otvorenej éry v podaní Ekvádorčana Andrésa Goméza (v roku 1990 napokon aj dobyl Pohár mušketierov).

Tridsaťtriročný bazilejský rodák Federer bol vo štvrťfinále na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 11. raz v kariére. Je to miestne maximum Open Ery. Nasleduje Nadal (10).

So 17 singlovými titulmi grandslamový rekordér Federer štartoval pri Seine 17. raz, čo je rekord medzi aktívnymi tenistami. Absolútne maximum držia domáci Fabrice Santoro a Francois Jauffret s 20 účasťami. Švajčiar minulý rok prehral práve v osemfinále s Lotyšom Ernestsom Gulbisom. Teraz 62. štartom v rade na veľkej štvorke vyrovnal rekord otvorenej éry v podaní už neaktívnej Japonky Ai Sugijamovej.

„Stan bol v dôležitých okamihoch odolný a naozaj mi neposkytol nejako veľa priestoru. Urobil som nejakých 30 nevynútených chýb, on vari jednu… Zaslúži si uznanie. Ja teraz pobudnem s rodinkou, zažijeme spolu pekné dni a dám sa fyzicky dokopy,“ skonštatoval Federer na tlačovej besede, citovalo ho twitterové konto podujatia.

Tsonga vyznal lásku publiku zasiahnutému uvoľneným panelom

Tsonga nasadený ako štrnásty premenil mečbal nekompromisným obehnutým krížnym forhendom. Nastrieľal 10 es proti piatim od Nišikoriho a mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 44:37, Nišikori 37:52. Charizmatický Francúz zužitkoval 6 z 19 brejkbalov, Japonec 4 zo 7. Postupujúci zvládol 18 z 28 zákrokov pri sieti, zdolaný 23 z 38.

Radosť Jo-Wilfrieda Tsongu. Foto: Reuters, Jason Cairnduff
Jo-Wilfried Tsonga Radosť Jo-Wilfrieda Tsongu.

„Roland, je t'aime,“ vyznal Tsonga teniskou do povrchu dvorca lásku publiku, potom si ľahol na kurt a rozhodil v eufórii ruky aj nohy. Neskôr smerom k priaznivcom vyhlásil: „Nikdy nezabudnem na to, ako ste ma podporovali.“ Posledným francúzskym hrdinom RG je od sezóny 1983 Yannick Noah, v roku 1988 bol vo finále Henri Leconte.

Duel na Dvorci Philippa Chatriera za stavu 6:1, 5:2 na viac na pol hodiny prerušili po tom, ako do hľadiska spadol plech veľkosti postele, ktorý sa v silnom vetre uvoľnil z veľkoplošnej obrazovky. Organizátori prostredníctvom Twitteru referovali o troch ľahšie zranených divákoch.

„Bude to nadchýnajúci súboj, lebo Jo je kvalitný hráč a na grandslamových turnajoch vždy hrá dobre,“ skonštatoval Wawrinka na adresu svojho najbližšieho súpera. K svojmu výkonu vo štvrťfinále dodal: „Som na seba fakt hrdý. To, ako som zahral, ma napĺňa spokojnosťou. Trošku ma prekvapilo, že to bolo v troch setoch, ale je to skvelý pocit. Na antuky mi to ide dobre.“

Tridsaťročný semifinalista RG 2013 a teraz aj 2015 Tsonga (minulý rok uhral v 4. kole proti Djokovičovi len šesť gemov) už prostredníctvom osemfinálového triumfu nad Čechom Tomášom Berdychom osamel so štatistikou 88:28 pred Christianom Boussusom (87:33) na tretej priečke historického poradia Francúzov podľa zápasových úspechov na veľkej štvorke. Prvými dvoma sú Jean Borotra a Henri Cochet.

Niclasom Escudém a Thierrym Ascionem trénersky vedený Tsonga upravil v bilancii proti finalistovi newyorských US Open 2014 Nišikorimu na 2:4. Prvý raz bojovali bojovali na najpomalšom povrchu. Vlani v októbri na „harde“ v hale v Paríži-Bercy triumfoval Ázijčan 6:1, 4:6, 6:4. Zverenec Danteho Bottiniho a víťaza Roland Garros 1989 Michaela Changa Nišikori si musí počkať na tretí obrat z 0:2 na sety v kariére.

Dvadsaťpäťročný Nišikori bol prvým japonským štvrťfinalistom vo francúzskej metropole od roku 1933, keď sa napokon až do semifinále prebojoval Jiro Satoh. Víťaz prípravného podujatia v Barcelone Nišikori si o jedno kolo posunul miestny osobný rekord zo sezóny 2013, vtedy v osemfinále nestačil na španielskeho „kráľa antuky“ Rafaela Nadala. Vlani už v 1. kole prehral s Martinom Kližanom.

Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Stan Wawrinka (Švaj.-8) – Roger Federer (Švaj.-2) 6:4, 6:3, 7:6 (4)
Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-14) – Kei Nišikori (Jap.-5) 6:1, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Jo-Wilfried Tsonga #Kei Nišikori #Stan Wawrinka
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...