Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Parížsky zápas roka: Djokovič vyzýva Nadala

Očakávaniami, obsadením i sledovanosťou pripomenie futbalové El Clásico medzi Realom Madrid a Barcelonou. Alebo hviezdny hokejový súboj Kanady a Ruska. Skrátka, bude to nemilosrdná bitka ťažkých váh.

03.06.2015 07:00
Nadal, Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič (vpravo) a Rafael Nadal pred jedným zo vzájomných zápasov na Roland Garros.
debata

To, v čo milióny tenisových fanúšikov dúfali, je skutočnosťou. Prichádza zápas roka. Meranie síl, v ktorom môže jeden potvrdiť suverénnu nadvládu nad Parížom, druhý sa pokúsi o zosadenie neohrozeného kráľa.

V hlavných úlohách sa v stredu (od 16.00 v priamom prenose na Dvojke a Eurosporte) predstavia Rafael Nadal a Novak Djokovič. Úspešnejší z dvojice tenisových gigantov si zaistí miestenku v semifinále tohtoročného Roland Garros. A pravdepodobne si otvorí cestu za ďalším grandslamovým titulom.

Na zápas svetovej jednotky s obhajcom titulu a deväťnásobným šampiónom z Paríža nedočkavo čakal celý svet už od okamihu, keď organizátori druhého grandslamu sezóny vyžrebovali dvojice prvého kola. Experti označujú duel Srba so Španielom za predčasné finále.

„Tentokrát však bude náš vzájomný duel trochu iný. Tak skoro sa na turnajoch nezvykneme stretnúť,“ vraví Djokovič. „Každopádne, stojím pred ohromnou výzvou. Hrať proti Nadalovi v Paríži a na akomkoľvek inom turnaji je veľký rozdiel. Tu mu podmienky vyhovujú dokonale,“ dodáva mierny favorit.

Do tejto pozície postavila zverenca Mariána Vajdu a Borisa Beckera aktuálna, priam dychvyrážajúca forma (v tomto roku má bilanciu 39 víťazstiev a 2 prehry). Ale aj slabšie výkony jeho súpera z prvej polovice sezóny (na antuke prehral päť zápasov).

V prospech Djokoviča hovorí aj fakt, že antukového kráľa už v tomto roku na jeho najobľúbenejšom povrchu zdolal – v semifinále turnaja v Monacu uspel vo dvoch setoch.

„Teraz nastal čas, aby sme sa spolu rozprávali o Djokovičovi. Priznávam, bude to moje najnáročnejšie štvrťfinále na Roland Garros v kariére. O tom niet najmenších pochýb. Ak chcem uspieť, musím predviesť svoj najlepší tenis,“ tvrdí pred úvodnou výmenou Nadal, ktorý útočí na jubilejný desiaty titul z Paríža.

Program štvrťfinále
Streda, muži: Djokovič (Srb.-1) – Nadal (Špan.-6), Murray (V. Brit.-3) – Ferrer (Špan.-7). Ženy: S. Williamsová (USA-1) – Erraniová (Tal.-17), Bacsinszká (Švaj.-23) – Van Uytvancková (Bel.).

Jeho aktuálna bilancia vo francúzskej metropole je famózna – 70 víťazstiev – 1 prehra (so Švédom Robinom Söderlingom v roku 2009).

Počas predošlých deviatich rokov si šesťkrát zmeral sily aj s Djokovičom. V úvodných troch dueloch nestratil ani set, ďalšie už boli o čosi vyrovnanejšie. V lanskom finále otočil z 0:1 na 3:1. Najdramatickejšiu bitku zviedli tenisoví šampióni v semifinále 2013. V piatom sete vyhral Nadal 9:7 a z postupu sa tešil po viac ako štyri a polhodinovom boji.

O podobnú drámu sa môžu obaja postarať aj dnes. Motiváciu majú obrovskú. Nadal chce fanúšikom, neprajníkom i nezainteresovaným expertom dokázať, že Paríž len tak ľahko z rúk nepustí. Djokovič zas cíti mimoriadnu príležitosť na zavŕšenie kariérneho grandslamu. „Šanca tu je. Musíme sa stopercentne skoncentrovať a urobiť všetko pre úspech,“ vraví Vajda.

Dočká sa ho Djokovič práve teraz?

Kto uspeje v najočakávanejšom zápase Roland Garros?

Dominik Hrbatý, bývalá slovenská jednotka:
Vo finále by som favorizoval Nadala. Teraz je však ešte príliš skoro na to, aby Španiel podal dostačujúci výkon. O štyri, päť dní by bol zrejme opäť nezdolateľný. Napriek tomu to bude veľký boj, kľúčový bude zrejme prvý set. Ak ho získa Nadal, môže na Djokoviča opäť doľahnúť, že na súpera v Paríži skrátka nemá. V opačnom prípade bude mať Srb mentálne navrch, bude si veriť a presvedčí samého seba o tom, že môže Nadala zdolať.

Jan Kukal, český expert:
Novak Djokovič. Svetová jednotka je v životnej forme, v tomto roku vyhrala viacero antukových turnajov vrátane Monaca či Ríma. Myslím si, že ak by sa stretli vo finále, mal by Nadal o čosi väčšie šance na úspech. Štvrťfinálová fáza je preňho príliš skorá, tak rýchlo nemohol nabrať dostatok strateného sebavedomia. Potvrdil to aj osemfinálový zápas so Sockom, keď sa v treťom sete dopúšťal príliš veľkého množstva jednoduchých chýb. To sa mu môže s Djokovičom vypomstiť.

Vladimír Pláteník, slovenský tréner:
Je to ťažká otázka. Oboch obdivujem, jednoznačného favorita nemám. Uspieť môže ktokoľvek. Víťazstvo by som doprial Nadalovi, ktorý sa v poslednom čase trápi. Mierne navrch by však mal mať predsa len Djokovič. Srb je vo výbornej forme, nemá žiadne zdravotné problémy, jeho sebavedomie je obrovské. Spoľahnúť sa taktiež môže na kvalitný tím, ktorý mu utvára dokonalé podmienky. Naopak, Nadal sám vyhlasuje, že si tento rok neverí tak ako v minulosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Roland Garros 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...