Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovičovi dodáva energiu dotyk s prírodou. A syn, tvrdí Vajda

Od naplnenia najdôležitejšieho cieľa sezóny ho delí päť úspešných krokov. Nič iné, ako triumf si Novak Djokovič na tohtoročnom Roland Garros nepripúšťa.

30.05.2015 09:00
Novak Djokovič Foto: ,
Srbský tenista Novak Djokovič.
debata

Ak uspeje, zavŕši svetová jednotka zo Srbska kariérny grandslam. „Stojíme pred veľkou výzvou. Veríme, že Novak tento rok v Paríži vyhrá. Nezostáva nám nič iné, len urobiť všetko pre to, aby sme mu čo najviac pomohli. To najpodstatnejšie však zostáva predsa len na hráčovi,“ vraví Marián Vajda (50), slovenský tréner, ktorý stojí po boku jedného z najlepších tenistov histórie a osemnásobného grandslamového šampióna už takmer desaťročie.

Ako by ste zhodnotili doterajšie Djokovičove výkony na Roland Garros?
Vstup mu vyšiel, oba zápasy zvládol veľmi dobre. Ako vlani, aj teraz sa musel vyrovnať s podmienkami, ktoré sa každým rokom na Roland Garros menia. Zvyknúť si musel najmä na iné vlastnosti kurtov. Aj preto bol úvod turnaja opäť mimoriadne náročný. Celkovo sú však podmienky skvelé. Predsa len, Paríž je Paríž. Je to najlepší antukový turnaj na svete.

Novak drví v tomto roku jedného súpera za druhým. Je v životnej forme?
Hovoria za neho predovšetkým výsledky. V sezóne prehral len dva zápasy, má obrovské sebavedomie. Vďačí za to veľmi kvalitnej príprave. Pred Roland Garros vynechal turnaj v Madride, tak je aj dobre oddýchnutý a plný energie. Skrátka, vezieme sa na pozitívnej vlne. Jediným negatívom je, že v tomto roku má jeden z najhorších žrebov. Aj keby prešiel v prípadnom štvrťfinále cez Rafaela Nadala, čakajú ho v ďalšej fáze opäť nároční súperi. Na druhej strane, Djokovič nie je v pozícii, keď musí neustále premýšľať nad tým, ako si s nimi poradiť. Práve naopak, jeho rivali si lámu hlavy nad tým, ako zdolať svetovú jednotku.

Djokovič je v tomto roku suverénny. Na čele svetového rebríčka má ohromný náskok (takmer 5-tisíc bodov). Viacerí experti tvrdia, že jeho dominancia patrí k najvýraznejším nielen v dejinách tenisu, ale aj športu. Súhlasíte?
Veru tak, Djokovičova suverenita je obrovská. Bodovo je veľmi ďaleko od všetkých, netrápia ho ani zdravotné problémy. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že by mohol zvládnuť aj tohtoročný Paríž, odkiaľ mu stále chýba trofej.

Celý svet očakáva, že Djokovič sa vo francúzskej metropole konečne dočká premiérového triumfu. Je jeho šanca tento rok najvýraznejšia?
Šanca tu je, uvedomujeme si to. Vieme však, že Nadal sa cíti v Paríži ako vo vlastnej obývačke. Videli sme ho v oboch zápasoch a hrá naozaj dobre. Predsa len, vyhral tu deväťkrát, na tomto turnaji je ako doma. Pôsobí veľmi uvoľnene, jeho výkony sa neustále zlepšujú. Ak príde k stretnutiu Djokoviča s Nadalom, musíme vyhlásiť najvyšší stupeň pohotovosti, maximálne sa skoncentrovať a ísť do toho naplno.

Bude prípadné štvrťfinále Djokovič – Nadal predčasným vyvrcholením turnaja či dokonca zápasom roka?
Ako tréner by som nemal predbiehať udalosti, lebo každý súper je náročný. Navyše, zápasy hraté na tri víťazné sety sú mimoriadne obtiažne a na Novaka sa chce každý vytiahnuť. Nemá to preto jednoduché. Ak k ich vzájomnému zápasu príde, bude to rozhodne najočakávanejší duel na Roland Garros.

Obhajcovi titulu, deväťnásobnému šampiónovi z Paríža a antukovému kráľovi sa v tejto sezóne nedarí. Má pred ním Djokovič o niečo menší rešpekt ako v minulosti?
Pravdou je, že teraz si na neho verí o čosi viac. Rafa má viac slabých miest, čo taktiež zohráva úlohu. Na druhej strane, aj Nadalova forma vzbudzuje rešpekt. Zdá sa, že je konečne v pohode, čo dokázal v úvodných dvoch kolách.

Čo momentálne Nadala najvýraznejšie limituje?
Po tom, ako prestal víťaziť a nedarilo sa mu dokonca ani na obľúbenej antuke, stratil sebavedomie. Jeho hra je o čosi pomalšia, je menej efektívny. Na parížskych dvorcoch sa však všetky tieto jeho momentálne nedostatky mažú. Hráči jeho kalibru sa vedia skvele pripraviť na veľké zápasy. Dokážu zabojovať a podať za každých okolností stopercentný výkon.

Bol by pre Djokoviča prípadný triumf splneným snom? Je pre neho najväčšou výzvou sezóny?
Netajíme to. Djokovič o tom hovoril vo viacerých svetových médiách. Vyjadril túžbu po triumfe na Roland Garros. Teší ma, že sa tomu nebráni. Je to jediný grandslam, ktorý mu chýba. Uvidíme však, čo urobí psychika. Zatiaľ to zvláda veľmi dobre.

Je z Novaka cítiť väčšiu nervozitu v porovnaní s predošlými rokmi?
Nebudem klamať, napätie je v celom tíme – napriek tomu, že sa snažíme byť uvoľnení. Stres však vnímame ako prirodzenú vec. Všetci stojíme pred jediným cieľom. Veríme, že Novak tento rok v Paríži vyhrá. Nezostáva nám nič iné, len pre to urobiť všetko, čo je v našich silách. To najpodstatnejšie však zostáva na Novakovi. Len on vie, ako sa môže najlepšie vyrovnať s enormnými očakávaniami a tlakom.

Novak Djokovič na dvorcoch Rolanda Garrosa. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Novak Djokovič Novak Djokovič na dvorcoch Rolanda Garrosa.

Ako vyzerá Djokovičov bežný deň na Roland Garros?
Dve hodiny denne sa venujeme nacvičovaniu herných situácií so sparingpartnerom. Potom máme skrátenú kondičnú prípravu na aktivovanie a zdynamizovanie svalstva. Nasleduje regenerácia a strečing. Novak následne ide za svojou rodinou – manželkou a synom, ktorí sú v Paríži s ním. Ja som ubytovaný kúsok od Paríža, v nádhernom prostredí. V okolí sú parky, do ktorých si chodíme zabehať.

Pri čom svetová jednotka najlepšie zrelaxuje?
Práve pri rodine. Syn mu dodáva množstvo energie. Čas rád trávi v prírode, vie sa v nej dokonale uvoľniť. Dotyk s ňou je pre Novaka veľmi dôležitý.

Má nejaký rituál, ktorý je spojený len s Parížom?
Vždy pred začiatkom turnaja sa celý náš tím zíde na centrálnom dvorci. Pochytáme sa okolo ramien, povieme si zopár viet a poprajeme si navzájom, aby sa nám po celý čas darilo.

V Paríži nechýba ani druhý Djokovičov tréner – Boris Becker. Ako vyzerá vaša spolupráca s nemeckou legendou? Ste už dokonale zladení?
Sme zohratí. Vieme, čo má kto robiť, hovoriť. Myslím si, že aj súzvuk nás dvoch prispieva k dobrej pohode v tíme.

Budete tento rok Djokoviča sprevádzať aj na ďalších dvoch grandslamoch – vo Wimbledone a na US Open?
Mám za sebou dlhšiu, šesťtýždňovú šnúru, po ktorej si dám pauzu. Wimbledon s určitosťou neabsolvujem, k Djokovičovi sa pripojím až v čase, keď sa bude pripravovať na US Open. Do Ameriky s ním však nepocestujem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #Roland Garros
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...