Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrbatý: Kližan v Top 10? Najskôr o dva roky

V Paríži uhral životný výsledok. Pred šestnástimi rokmi vyradil svetové esá a predral sa medzi najlepších štyroch hráčov turnaja.

24.05.2015 10:00
Martin Kližan Foto: ,
Slovenský tenisový reprezentant Martin Kližan.
debata

„O podobné prekvapenie sa môže postarať aj Martin Kližan. Limituje ho však, že chýba medzi nasadenými hráčmi,“ vraví slovenský daviscupový rekordér v počte štartov Dominik Hrbatý (37).

Kto je najväčším favoritom tohtoročného Roland Garros?
Jednoznačne Novak Djokovič. Nebezpečný však bude znovu aj Rafael Nadal. Španielovou výhodou je, že sa na grandslamoch hrá na tri víťazné sety. Pri dlhých zápasoch sa kvalita musí prejaviť. Naopak, nevýhodou je preňho nízke postavenie vo svetovom rebríčku. Už vo štvrťfinále tak môže naraziť na niekoho zo silných súperov – Rogera Federera či Djokoviča. Čím dlhšie však bude Nadal v súťaži, tým bude jeho sebavedomie vyššie.

Je práve Paríž tým miestom, kde sa cíti Nadal najsebavedomejšie?
Tenis je mnohokrát len o hlave a Nadalova mentálna sila bude v Paríži naozaj veľká. Predsa len, príde na miesto, kde už roky vyhráva zápas za zápasom, verí si. To je výhoda, akou Nadalovi súperi nedisponujú. Darmo, keď ste niekde šťastný a darí sa vám, ste v pohode. To všetko môže mať výrazný vplyv na Nadalovu dosiaľ trochu slabšiu hru.

Môže ohroziť Djokoviča na ceste za premiérovým titulom z Roland Garros aj ktosi iný?
Len ťažko. Djokoviča môžete len prestrieľať a takých hráčov, ktorí to dokážu, je veľmi málo. Ohroziť ho reálne môže zrejme naozaj len Nadal.

Odnesie si Nadal už tento rok z Paríža jubilejný, desiaty titul?
Skôr nie. Keď sa však pozriete do minulosti, grandslamy vyhrali len veľkí hráči – a medzi takých Nadal stále patrí. Ak má ešte šancu vyhrať nejaký turnaj, je to práve Roland Garros.

Môže konkurencia Nadala podceniť?
Nemyslím si. Súperi si však na neho budú určite viac trúfať, budú cítiť jedinečnú šancu zdolať šampióna. To je ďalšie pozitívum pre Nadala. Môže z neho opadnúť tlak. Triumf totiž od neho očakáva len málokto.

Nadal sa v posledných týždňoch sťažoval na slabú psychiku. Neodzrkadľujú jeho slabšie výsledky, že na konkurenciu už skrátka nestačí?
Nie. Vo svetovej päťke sa bude motať ešte dlho. U Nadala je to naozaj skôr o tom, aby si začal znovu veriť.

Najväčšou nádejou slovenského tenisu bude v Paríži Martin Kližan. Kam to môže dotiahnuť?
V tejto sezóne sa mu zadarilo na menších turnajoch, na väčších však nič neuhral. Aj preto nie je medzi nasadenými hráčmi, čo je škoda. V opačnom prípade by boli jeho šance na úspech výrazne vyššie. Takto môže naraziť na hráča z elitnej svetovej desiatky veľmi skoro.

Antuka je Kližanovým najobľúbenejším povrchom. Môže v Paríži uhrať výnimočný výsledok?
Môže prekvapiť. Tak ako ja pred šestnástimi rokmi, keď som sa dostal do semifinále. V druhom kole som zdolal vtedajšiu svetovú jednotku Jevgenija Kafeľnikova, v osemfinále svetovú dvadsiatku Marata Safina. Vo štvrťfinále som si poradil s Marcelom Riosom, ktorý bol hráčom Top 10. Zastavila ma až tesná prehra s Andrem Agassim.

Kližanovým cieľom pre túto sezónu je pokus o prienik do Top 10. Má na to?
Myslím, že ešte nie. Na postup do Top 10 musí uhrať kvalitné výsledky na veľkých turnajoch – je to o sérii Masters a grandslamoch. Môže vyhrať aj päť malých turnajov, keď však nič neuhrá na veľkých, je to v podstate jedno. Ak nejakú šancu má, tak možno o dva roky.

Ako odhadujete šance Lukáša Lacka?
Lukáš si na antuke veľmi neverí. Zakaždým ide na Roland Garros len s týždňovým tréningom, čo je veľmi málo. Na to, aby hráč čosi na antuke uhral, musí sa na nej aj trochu vytrápiť. A v Lukášovom prípade nie som si istý, či je ochotný podstúpiť podobnú drinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Dominik Hrbatý #Top 10 #Roland Garros