Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stretnutie proti Švédkam začne slovenská jednotka

Jednotka singlovej nominácie domácich Karolína Schmiedlová a dvojka hostiek Rebecca Petersonová nastúpia v sobotu o 14.00 h na úvodnú z dvoch dvojhier otváracieho dňa víkendového bratislavského stretnutia Slovensko - Švédsko v play-off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien.

17.04.2015 11:32 , aktualizované: 12:06
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Karolína Schmiedlová.
debata

„Je úplne jedno, či som prvou alebo druhou singlistkou. Dôležitá je iba snaha urobiť pre úspech tímu všetko, čo je v mojich silách,“ poznamenala Karolína Schmiedlová. Daniela Hantuchová tiež nepripisuje dôležitosť faktu, že v piatok nastúpi na kurt ako druhá zo Sloveniek. „Mám dostatok skúseností na to, aby mi na poradí zápasov v tejto súťaži nezáležalo. Po týždni prípravy sa cítim veľmi dobre a aj moje hlasivky sú už na tom lepšie,“ uviedla so zachrípnutým hlasom Hantuchová a s úsmevom dodala: „Hlasivky aj tak budú dôležité u fanúšikov, my sa ich pokúsime potešiť tenisovými výkonmi.“

V nedeľu sa bude hrať od 13.00 h. Podľa tradičného scenára začnú Karolína Schmiedlová a Celiková, po nich prídu na rad Hantuchová a Petersonová. Na štvorhru nahlásili kapitáni Matej Lipták a Lars-Anders Wahlgren dvojice Jana Čepelová, Hantuchová, resp. Ellen Allgurinová, Cornelia Listerová. V domácom kádri je aj Kristína Schmiedlová. Podľa pravidiel týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) sa nominácie ešte môžu zmeniť.

„Švédsky tím určite pôjde do zápasu s tým, že vzhľadom na renkingové postavenie hráčok nemá čo stratiť. Mladé tenistky môžu hrať uvoľnene a ťažko očakávať, čo napokon predvedú. Pevne však verím, že sa preukáže kvalita nášho tímu a získame potrebné tri body,“ povedal Martin Lipták, ktorého doplnil jeho švédsky náprotivok Lars-Anders Wahlgren: „Máme za sebou vydarený týždeň prípravy. Všetky hráčky si na tréningoch počínali dobre a ja som sa napokon rozhodol pre Celikovú a Petersonovú vzhľadom na ich doterajšie výsledky a aj aktuálnu formu.“

Slovenky sú zo zdravotných dôvodov bez Dominiky Cibulkovej a Magdalény Rybárikovej, Švédkam chýbajú ich dve najrenomovanejšie hráčky Johanna Larssonová a Sofia Arvidssonová, nemajú k dispozícii žiadnu členku Top 200 renkingu WTA vo dvojhre k 13. aprílu.

Víťaz tohto premiérového vzájomného duelu bude v nasledujúcej sezóne hrať v druhej osmičke v hierarchii súťaže, zdolaný zostúpi do I. skupiny euroafrickej zóny. Držiteľky trofeje spred trinástich rokov Slovenky naposledy boli v „III. lige“ v roku 2006. Predvlani v apríli viedli v semifinále svetovej skupiny Fed Cupu v Moskve nad Ruskami 2:0, ale prehrali 2:3 a bol to prvý z napokon už štyroch nezdarov v rade. Ten najčerstvejší prišiel vo februári na antuke v Apeldoorne proti Holanďankám (4:1 pre domáce) v 1. kole II. svetovej skupiny. Štvrťfinalista edícií 1970, 1977, 1980 a 1988 Švédsko v rovnakej fáze pred vlastnými fanúšikmi v Helsingborgu podľahlo Švajčiarsku 1:3.

SR figuruje na 14. pozícii v renkingu krajín podľa ITF, Švédsko je na 18. priečke. O výhode domáceho prostredia rozhodol dodatočný žreb, keďže sa nedalo uplatniť pravidlo o reciprocite.

Vstupenky na oba dni programu stoja zhodne 10 eur. Lístky sú v distribúcii prostredníctvom sietí www.ticketportal.sk a www.predpredaj.sk a na recepcii Národného tenisového centra. RTVS prinesie priamy prenos.

Hlavnou rozhodkyňou bude Britka Denise Parnellová, empajrovými Francúzka Aurelie Tourteová a Chorvátka Tamara Vrhovecová. Hrať sa bude loptami Dunlop Fort Clay Court.

Výsledok piatkového žrebu:

Sobota (postupne od 14.00 h):
Dvojhry: Karolína Schmiedlová – Rebecca Petersonová, Daniela Hantuchová – Susanne Celiková

Nedeľa (postupne od 13.00 h):
Dvojhry: Karolína Schmiedlová – Susanne Celiková, Daniela Hantuchová – Rebecca Petersonová. Štvorhra: Jana Čepelová, Daniela Hantuchová – Ellen Allgurinová, Cornelia Listerová

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Hantuchová #Slovensko - Švédsko #Karolína Schmiedlová #Pohár federácie 2015