Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ustála rozvod i drogovú aféru. Hingisová opäť víťazí

Posadila sa pred novinárov a vyriekla pamätné slová. Všetkých šokovala. "Mala som pozitívny test na kokaín. Drogy som pritom nikdy vedome nebrala. Cítim sa nevinná. Napriek tomu chcem oznámiť ukončenie kariéry. Nemám chuť doťahovať sa niekoľko rokov s antidopingovými funkcionármi."

08.04.2015 10:00
Martina Hingisová, Sania Mirzová Foto: ,
Martina Hingisová (vľavo) a Sania Mirza s trofejou pre víťazky štvorhry v Indian Wells.
debata (2)

Bol prvý november 2007. Pohľady zástupcov médií neveriacky mierili na Martinu Hingisovú. Švajčiarska tenisová hviezda mala vtedy stále len 27 rokov a predsa pristúpila už po druhý raz k závažnému rozhodnutiu – k rozlúčke so súťažnými dvorcami. Už vtedy sa pýšila osemdesiatimi titulmi z profesionálneho okruhu – 43 vo dvojhre, 37 vo štvorhre.

Paniku prebíja radosť

Napriek tomu, že košickú rodáčku mnohí odpisovali a jej štatistiky považovali za uzatvorené, našla v sebe silu i odvahu a predvlani sa vrátila na svetové kurty. Po boku Slovenky Daniely Hantuchovej síce nazbierala vo štvorhre viac prehier ako víťazstiev, no ani neúspechy niekdajšiu svetovú jednotku neodradili. Už v ďalšej sezóne si užila finálovú atmosféru na piatich turnajoch (štyrikrát s Taliankou Flaviou Pennettovou, raz s Nemkou Sabine Lisickou). Trikrát sa tešila zo zisku trofeje.

zväčšiť Martina Hingisová Foto: SITA/AP, Nick Wass
Martina Hingisová Martina Hingisová

Výborné výkony predvádza aj v tomto roku. Odštartovala ho triumfom na grandslamovom Australian Open, kde spolu s Indom Leandrom Paesom ovládla mix. „Kto by si pomyslel, že po takmer dvadsiatich rokoch budem opäť stáť na tomto kurte. Toto nie je len čerešnička na torte, je to omnoho viac. O niečom podobnom som ani len nesnívala,“ nechala sa po finálovom víťazstve unášať radostnými pocitmi Hingisová.

V zbieraní trofejí pokračuje 34-ročná legenda aj naďalej. V Amerike uspela s Indkou Saniou Mirzovou na dvojici prestížnych turnajov. Po Indian Wells nedali konkurencii šancu ani v Miami a ťahajú sériu desiatich víťazných duelov, čo Hingisovú vynieslo už na štvrtú priečku svetového rebríčka vo štvorhre. „S Martinou si tenis užívam. Hrať s ňou je radosť. Keď sa nám nedarí, neprepadá panike. Stres z nej necítiť. Zrejme aj preto sme taký skvelý pár,“ pochválila Mirzová svoju partnerku po triumfe v Miami.

Hingisová si tlak nepripúšťa. O tom, že je (bola) výnimočnou hráčkou, nemusí nikoho presviedčať. O jej kvalitách svedčí pätnásť grandslamových titulov (deväť zo štvorhry, päť z dvojhry, jeden z mixu). Päť z dvojhry pritom získala ešte pred dovŕšením dvadsiateho roku.

zväčšiť Martina Hingisová počas exhibície v Bratislave. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Martina Hingisová Martina Hingisová počas exhibície v Bratislave.

Notorická nevernica?

Nik nepochybuje o tom, že nebyť zdravotných problémov, pýšila by sa ďalšími veľkými úspechmi. V závere minulého storočia vládla ženskému tenisu. Márne jej konkurovali legendárne Mary Pierceová, Conchita Martinézová, prikrátke na ňu boli i obe sestry Williamsové. Vzdorovať však nedokázala problémovým členkom, pre ktoré ukončila v roku 2003 po prvý raz kariéru. Bolesti boli silnejšie ako Hingisovej túžba po zotrvaní na kurtoch.

„Ak niekedy ešte budem hrať tenis, tak už len pre zábavu. Chcem si užívať milovanú jazdu na koni a dokončiť štúdium. Možno sa ujmem niektorej z tenistiek a vyskúšam si úlohu trénerky,“ vravela pred dvanástimi rokmi Hingisová, ktorá si vďaka svojmu umeniu zarobila na prémiách takmer 21 miliónov amerických dolárov.

Šťastnou ju však neurobili. Najmä nie v súkromnom živote. Po mnohých vzťahoch – so švédskym tenistom Magnusom Normanom, španielskym golfistom Sergiom Garcíom, českým tenistom Radkom Štěpánkom (boli zasnúbení), anglickým futbalistom Solom Campbellom, právnikmi Chrisom Culkinom a Andreasom Bierim (taktiež zasnúbená) či českým hokejistom Pavlom Kubinom – si jej srdce získal Francúz Thibault Hutin.

zväčšiť Martina Hingisová (vpravo) s Danielou... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martina Hingisová, Daniela Hantuchová, Jo-Wilfried Tsonga Martina Hingisová (vpravo) s Danielou Hantuchovu a Joom-Wilfriedom Tsongom.

Parkúrového jazdca si pred piatimi rokmi vzala v Paríži za manžela, no vo zväzku vydržala sotva tri roky. Jedného dňa ju chcel totiž prekvapiť v New Yorku. Po tom, ako otvoril dvere hotelovej izby, však zostal zaskočený. „Martina nebola sama. Myslel som si pritom, že ma miluje. Navyše, o rok na to ma podviedla opäť. Zrejme podvádzala všetkých svojich partnerov. Je to notorická nevernica,“ hneval sa Hutin v rozhovore pre švajčiarsky denník Blick.

Hingisovej reakcia? „Nebudem to komentovať,“ precedila pomedzi zuby.

Sen o olympijskom Riu

Zdá sa však, že problémy v súkromnom živote má jeden z najväčších talentov tenisovej histórie za sebou. A radosť jej opäť spôsobujú úspechy z kurtov. Ďalšieho sa možno dočká aj na budúci rok. Cestovať by chcela na olympijské hry do Ria de Janeiro. Na najväčšom športovom sviatku sa dosiaľ predstavila len raz – pred devätnástimi rokmi v Atlante 1996 (lúčila sa po 2. kole).

Viaceré médiá špekulujú, že v Brazílii by mohla stále štíhla a na kurte sa veľmi dobre pohybujúca hráčka utvoriť hviezdnu dvojicu s Rogerom Federerom. Veteránsky pár (Hingisová bude mať v čase olympiády 35, Federer 34 rokov) by patril akiste k najsledovanejším atrakciám Hier. Ešte predtým však musí Hingisová splniť jednu podmienku. Potrebuje si pripísať štart v Pohári federácie. Podľa oficiálnej stránky Švajčiarskeho tenisového zväzu sa už dočkala pozvánky na najbližšie stretnutie s Poľskom. „Martina je stále jednou z najlepších hráčok štvorhry na svete. S ňou by bol náš tím určite ešte silnejší,“ vyhlásil Heinz Günthardt, kapitán Švajčiarska.

zväčšiť Martina Hingisová s Danielou Hantuchovou. Foto: SITA/AP, Chris Carlson
Martina Hingisová Martina Hingisová s Danielou Hantuchovou.

Zaujímavosti o Hingisovej

  • Premiéru na profesionálnom okruhu si užila vo veku 14 rokov a dvoch týždňov. Prvú sezónu ukončila na 87. mieste svetového rebríčka.
  • Mala len 15 rokov a 9 mesiacov, keď po boku Heleny Sukovej triumfovala vo wimbledonskej štvorhre. Je najmladšou grandslamovou šampiónkou v dejinách.
  • Keď sa po prvý raz prebojovala na post líderky svetového rebríčka, mala 16 rokov a 5 mesiacov. Žiadny iný tenista si neužil pozíciu svetovej jednotky v takom mladom veku.
  • Keď vyhrala prvý zápas na Australian Open 1995, mala len 14 rokov a 3 mesiace. Je tak najmladšou hráčkou s víťazstvom na turnajoch veľkej štvorky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Hingisová