Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jubilant Vajda dokráčal s Djokovičom na tenisový Olymp

Pôsobí skromne. Veľkým slovám sa zväčša vyhýba. Napriek tomu, že stojí za slávou a úspechmi najväčšej tenisovej hviezdy súčasnosti.

24.03.2015 08:00
Marián Vajda Foto: ,
Marián Vajda.
debata (1)

Marián Vajda je vo športovom svete pojem. Meno rodáka z Považskej Bystrice je už deviaty rok úzko späté s Novakom Djokovičom. Aktuálnu svetovú jednotku a jedného z najlepších hráčov histórie priviedol v pozícii trénera k obrovským úspechom. Pod jeho dohľadom vybojoval Srb osem grandslamových titulov, zarobil desiatky miliónov amerických dolárov a na konkurenciu sa díva z absolútneho vrcholu už 138 týždňov.

„Keď som šiel za Novakom po prvý raz, nesníval som o tom, že raz z neho vyrastie grandslamový šampión. Pred očami som mal len pohybovo dobre pripraveného hráča, v ktorom sa skrýval veľký potenciál. Jeho rodičia mi vtedy opísali svoje predstavy o budúcnosti. Priznám sa, trochu som sa nad nimi pousmial, ale vnímal ich aj ako veľkú výzvu,“ spomínal si Vajda na začiatky s belehradským rodákom v jednom z mnohých rozhovorov.

Je baran. Neustupuje

Od parížskeho stretnutia skúseného Slováka so srbským mladíkom v máji 2006 uplynulo mnoho času. Zažili spolu vrcholy i pády. Okamihov, počas ktorých si emotívne padli do náručia a tešili sa z výnimočného úspechu, však bolo podstatne viac.

„Po tom, ako som ukončil spoluprácu s Dominikom Hrbatým, som už neveril, že s niekým dosiahnem väčšie úspechy. Novak mi ponúka niečo úžasné – možnosť trénovať hráča, ktorý má ambíciu byť dlhodobo najlepším na svete,“ uviedol Vajda pre tenisportal.cz.

Prvého veľkého momentu sa dvojica, ktorá má takmer rodinný vzťah, dočkala dva roky od začiatku spolupráce. Len dvadsaťročný Djokovič zastavil na Australian Open dominantného Rogera Federera a napokon dokráčal až k premiérovému grandslamovému titulu. „Už vtedy bol Nole najlepším na svete. Napriek tomu, že mu v renkingu ATP patrila až tretia priečka,“ tvrdil člen Siene slávy Slovenského tenisového zväzu.

Napriek tomu, že u Djokoviča mal Vajda vždy veľký rešpekt, nemal to s ním jednoduché. Balkánska povaha sa u talentovaného Belehradčana prejavovala pri nejednom tréningu. „Viackrát som od neho počul: Toto nechcem robiť, tamto taktiež nie. Som však baran, a tak neustupujem. Naopak, trpezlivo si presadzujem to, čo uznám za vhodné. Viem, čo Novak potrebuje a čo mu vyhovuje.“

Djokoviča si získal trpezlivosťou

Vajdove slová potvrdzujú výsledky. Tri z posledných štyroch sezón zakončil Djokovič na poste svetovej jednotky. Najmä rok 2011 mal obdivuhodný. Vyhral desať turnajov, tri z nich s prívlastkom grandslamový. „Za najnáročnejšiu by som však označil sezónu 2012. Obhájil post najlepšieho tenistu planéty a definitívne potvrdil, že je výnimočný. Keď vlani dosiahol rovnakú métu po tretí raz, zaradil sa k extratriede,“ pochválil veľkého šampióna v rozhovore pre denník Pravda muž, ktorý ho formoval.

Niet divu, až do vlaňajška s ním trávil na cestách podstatnú časť roka. V minulej sezóne sa už o povinnosti delil (chtiac-nechtiac) s Borisom Beckerom. Nemeckú legendu angažoval Djokovič na post hlavného trénera. Vajdovi zostala pozícia dvojky. „Priznávam, začiatky neboli jednoduché. S Borisom sme mali odlišné názory na tréningový proces. Postupne však pochopil, že Novaka poznám veľmi dobre a nechal si poradiť,“ prezradil niekdajší československý olympionik (Barcelona 1992).

V podobnej situácii už raz bol. Pred šiestimi rokmi pribudol do Djokovičovho tímu Todd Martin. S Američanom prišla aj deľba kompetencií. „To sa mi, samozrejme, nepáčilo. Som vodcovský typ. Presadiť sa však chcel aj Todd. Bol som presvedčený, že obaja zostať nemôžeme. Čo rozhodlo v môj prospech? Možno trpezlivosť,“ odhadoval pred rokmi Vajda, ktorý má teraz viac času na rodinu a s Djokovičom cestuje po svete podstatne menej.

Djokovičov krok ponechať si v tíme Vajdu ocenila v minulosti nejedna legenda. „Nole by nikdy nemal opustiť Vajdu. Mal by s ním zostať do konca kariéry. Nik si totiž nezaslúži viac uznania ako on. Jediné, čo ho môže Becker naučiť lepšie, je nemčina,“ vyhlásil s nádychom humoru Chorvát Goran Ivaniševič.

Vernosť dlhoročnému trénerovi, priateľovi a dôverníkovi, ktorý sa dnes dožíva päťdesiatky, sa Djokovičovi vyplatila. Pod jeho vedením dosiahol úspechy, o akých sníval odmalička. „Marián je jedným z najdôležitejších ľudí v mojom živote. Dôveruje mi a zakaždým, keď to potrebujem, mi vlieva dostatok sebavedomia,“ uviedol Djokovič pred dvoma rokmi na adresu svojho trénera.

Kto je Marián Vajda
Narodil sa 24. marca 1965 v Považskej Bystrici. Odchovanec piešťanského tenisu začínal na kurtoch v desiatich rokoch. Dotiahol to na juniorského majstra Československa. Vo svetovom rebríčku bol najvyššie v septembri 1987 – na 34. priečke. Na profesionálnom okruhu vyhral dva antukové turnaje – v Prahe (1987) a Ženeve (1988). Počas trénerskej kariéry si vyskúšal pozíciu šéfa slovenského fedcupového družstva, pôsobil aj pri daviscupovom tíme. Koučom Novaka Djokoviča je od júna 2006. Predtým viedol aj Dominika Hrbatého. Je ženatý. Jeho dve dcéry Nikola a Natália sa tiež venujú tenisu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda