Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan: Máme na svetovú skupinu. Zelenay zvažuje koniec - pre financie

Pred úvodnou výmenou boli v pozícii veľkého favorita. Potvrdili ju bez najmenšieho zaváhania. Slovenskí tenisti si zahrajú o miestenku v baráži o svetovú skupinu Davisovho pohára. V úvodnom kole euro-africkej zóny si suverénne poradili so Slovinskom.

08.03.2015 10:56
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata

Outsidera, ktorý pricestoval do Bratislavy bez dvojice najlepších hráčov, zdolali presvedčivo ?:?. Zverenci Miloslava Mečířa rozhodli o postupe už po sobotňajšej štvorhre. „Pred zápasom som veril, že môžeme zvíťaziť. V taký jednoznačný priebeh som však nedúfal,“ hodnotil stretnutie slovenský kapitán.

Kližan, Gombos a deblový pár Kližan – Zelenay nedopriali súperom ani okamih, počas ktorého by mohli pomýšľať na úspech. Zápasy vyhrali bez straty setu a tím priviedli do ďalšieho kola v najkratšom možnom čase. „Lepšie to dopadnúť ani nemohlo. Rozdiel medzi nami a slovinskými hráčmi bol badateľný, boli sme jednoznačne lepší. Naše víťazstvo je absolútne zaslúžené,“ vravel po štvorhre Kližan.

Slovenská jednotka po oboch dňoch ďakovala fanúšikom, ktorí si našli cestu do Národného tenisového centra. Napriek tomu, že ho zaplnili len z polovice. „Ak chceme, aby bolo vypredané, musíme do Bratislavy priniesť svetovú skupinu,“ upozornil Kližan.

Ďalší diel boja o elitu čaká na Slovákov v polovici júla, keď pocestujú do Rumunska. Balkánci zdolali v úvodnom kole Izrael – o postupe rozhodli taktiež už po sobote.

„Čaká nás mimoriadne náročný súper. Situáciu nám akiste znepríjemní aj búrlivou atmosférou, musíme sa pripraviť na to najhoršie. Domáce prostredie dokážu Rumuni veľmi dobre využiť. Pamätám si, že v roku 2002 sme s nimi prehrali v Prešove,“ upozorňuje Mečíř, pre ktorého bude stretnutie v Rumunsku jubilejným päťdesiatym na lavičke slovenského daviscupového tímu.

„Dôležité bude, v akej zostave Rumuni nastúpia. Štart Victora Hanesca je vždy otázny. Bez ohľadu na to však máme veľmi dobrý žreb, na druhé kolo zrejme najprijateľnejší,“ doplnil Kližan.

Slováci sa pokúšali o návrat do svetovej skupiny aj vlani, no osud im pri poslednom kroku prihral do cesty Američanov. Na ich pôde prehrali jednoznačne 0:5. „Vtedy sme boli bez šance. Napriek tomu si myslím, že v tomto zložení máme na svetovú skupinu. Ak prejdeme cez Rumunov, bude dôležité, či odohráme play off doma. Predsa len, kurt poznáme dokonale a mohli by sme sa oprieť o podporu fanúšikov,“ uviedol Kližan.

Slová 42. hráča sveta podporil aj slovinský kapitán. „Slovákom budem držať palce. Majú veľký potenciál i kvalitu na to, aby postúpili do svetovej skupiny. Verím, že sa im to v blízkej budúcnosti podarí. Mám pocit, že doma sú takmer nezdolateľní. Pred zápasom som vravel, že vďační budeme za každý bod,“ chválil súpera Blaž Trupej.

„V Kližanovi majú skvelého hráča. Ťaží z toho, že je ľavák. Jeho forhend je na naozaj vysokej úrovni. Prekvapil ma aj Gombos, ktorý má pred sebou taktiež solídnu budúcnosť,“ dodal.

Slováci si medzi najlepšou šestnástkou tenisových tímov zahrali naposledy v roku 2006, keď prehrali v Čile 1:4. Odvtedy ich jediný úspešný krok delil od svetovej skupiny štyrikrát. Postupne však podľahli Belgicku (2:3), Kórejskej republike (2:3), Srbsku (1:4) a naposledy USA (0:5).

Týždenná strata? 700 eur

Po dlhšom čase sa v stretnutí Davisovho pohára predstavil Igor Zelenay. Špecialistu na štvorhru trápili zranenia, no zdá sa, že momentálne je opäť v poriadku. „Do tenisu dávam teraz všetko. Nič iné mi ani nezostáva. Buď sa mi podarí vyšplhať sa v rebríčku znovu na vyššie priečky, alebo začnem uvažovať nad ukončením kariéry. Môže sa stať, že táto sezóna je pre mňa poslednou,“ tvrdí 33-ročný tenista.

Za hlavný dôvod označil financie. „Z tenisu vykazujem týždennú stratu 600 – 700 eur. Prémie mi ani zďaleka nevykryjú náklady na letenky či stravu,“ prezradil na tlačovej besede 146. hráč deblového rebríčka, ktorého po stretnutí so Slovinskom chválili Martin Kližan i Miloslav Mečíř.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Igor Zelenay #Davisov pohár #Miroslav Mečíř #Norbert Gombos