Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisti proti Slovinsku nastúpia s Kližanom, Lackom aj Gombosom

Štvorica Martin Kližan, Lukáš Lacko, Norbert Gombos a Igor Zelenay figuruje v nominácii kapitána slovenského tímu Miloslava Mečířa na domáci súboj 1. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 reprezentačných družstiev mužov proti Slovinsku.

24.02.2015 11:18 , aktualizované: 13:17
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan bude lídrom slovenského daviscupového tímu.
debata

Stretnutie sa uskutoční v dňoch 6.- 8. marca 2015 na tvrdom povrchu v Aegon aréne Národného tenisového centra (NTC) v Bratislave.

„Mal som jediný otáznik, koho nominovať ako štvrtého hráča. Tento menoslov je ešte len predbežný, dvoch hráčov môžem pred žrebom ešte vymeniť. Uvidíme, ako na tom budú chalani, keď sa zapoja do prípravy, a či nenastanú nejaké komplikácie. Dúfam však, že nebude treba robiť zásahy do nominácie. Chcem, aby sa do prípravy, ktorá sa oficiálne začne v sobotu, zapojili aj Miloš Mečíř ml., Andrej Martin a Jozef Kovalík. So všetkými nominovanými s výnimkou Kližana som bol v kontakte. Aj Martin mi však pred odchodom na turnaje do Južnej Ameriky prisľúbil štart. Zatiaľ neviem, či zmenil niečo na tomto rozhodnutí,“ uviedol nehrajúci kapitán tímu SR Miloslav Mečíř na utorňajšej tlačovej besede v dejisku. Hrať sa bude na tvrdom povrchu DecoColor a s loptami Dunlop Fort All Court pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC.

Mečíř sa nevyhol ani otázke ohľadom Kližanovho názoru, že by na poste kapitána tímu preferoval Dominika Hrbatého. „Možno by na tejto pozícii videl radšej niekoho iného. Viackrát som však s ním hovoril a nebol zásadne proti tomu, aby som bol kapitánom ja. Poznáme Martina, niekedy sa vyjadrí neuvážene. Jeden deň je to tak a na druhý už inak.“

Rebríčkové postavenie predurčuje do dvojhier Martina Kližana s Lukášom Lackom, za optimálnych okolností by deblovú dvojicu mali vytvoriť Kližan so Zelenayom.

Mečířovi robí starosti predovšetkým aktuálna Lackova výkonnosť. „Z výsledkov Kližana vo dvojhre nie som sklamaný, ale ani extra nadšený. Neteší ma aktuálna forma Lacka, ktorý na americkom kontinente trikrát prehral hneď v úvode, čo mu na sebavedomí neprospeje. Verím, že tieto neúspechy zo seba rýchlo strasie. Lukáš je už doma a máme ešte dosť času na doladenie formy,“ povedal kapitán slovenského tímu, ktorý nemôže počítať s duom skúsených deblových harcovníkov. „Miško Mertiňák má dlhodobo problémy s lakťom. Okrem zranenia ho postihla aj choroba. Pre boleriózu podstupuje antibiotickú liečbu. Dúfam, že sa z toho čoskoro dostane. Filip Polášek požiadal o chránený renking vzhľadom na problémy s chrbtom. Ešte sa necíti dostatočne fit, aby hral zápasy. Neviem, či vôbec ešte bude môcť pokračovať v hráčskej kariére na vrcholnej úrovni. Ak by sme potrebovali sparing, povedal, že príde a bude k dispozícii,“ skonštatoval Mečíř.

Slovinci ešte neoznámili štvoricu, s ktorou plánujú pricestovať do Bratislavy. Ich nomináciu možno očakávať v utorok popoludní. Kapitán Blaž Trupej má momentálne k dispozícii iba jedného hráča z hornej stovky rebríčka ATP. Blaž Rola sa nachádza na 85. mieste. V druhej stovke sú Blaž Kavčič (110.) a Aljaž Bedene (116.). Ani jeden z nich však zrejme do Bratislavy nepríde, keďže Kavčič je po operačnom zákroku nervu na pravej nohe a Bedene bude už v dohľadnom čase reprezentovať Veľkú Britániu. „Videl som hrať Kavčiča, je to veľmi dobrý tenista na tvrdé povrchy. Rola preferuje viac antuku, má skúsenosti a vzhľadom na kvality i rebríčkové postavenie sa nedá podceniť. Slovinci majú šikovných hráčov a sú to veľkí bojovníci. Aj preto sa nedajú očakávať ľahké zápasy,“ poznamenal na margo súpera olympijský víťaz vo dvojhre z OH 1988.

Výhodu domáceho prostredia dodatočne žrebovali, pretože je to premiérový vzájomný súboj oboch tímov. Postupujúci z duelu Slovensko – Slovinsko bude 17. – 19. júla v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny hrať s úspešným z marcového stretnutia Rumunsko – Izrael. Tím SR by v oboch prípadoch cestoval za súperom na základe pravidla o reciprocite.

„Radi by sme sa vrátili medzi šestnásť najlepších tímov sveta. K tomu potrebujeme zvládnuť tri náročné duely. Slovinci sú približne na rovnakej rebríčkovej úrovni. Ak prídu v najsilnejšej zostave, očakávam ťažký zápas,“ povedal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

Slováci vlani v 1. skupine euroafrickej zóny DP najprv zdolali Lotyšsko 5:0 a potom rovnako v domácom prostredí si poradili aj s Rakúskom 4:1. Prehrali až v rozhodujúcom súboji play-off o svetovú skupinu u súpera v USA hladko 0:5. Ak chcú v tomto roku zabojovať o návrat do 16-člennej svetovej skupiny, musia vyhrať všetky tri svoje stretnutia – dve v zóne a potom jedno v prelínačke o elitu. Slovinsko v minulej sezóne zvíťazilo v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny nad Portugalskom 3:2, ale potom prehralo s Izraelom 1:3, zhodne hralo doma. V tejto „II. lige“ v rámci hierarchie DP účinkuje od roku 2011, keď v roku 2010 postúpilo z II. skupiny euroafrickej zóny.

Prvá z dvoch piatkových dvojhier stretnutia Slovensko – Slovinsko sa začne o 15.00 h, sobotňajšia štvorhra je na programe od 14.30 h a začiatok nedeľňajšieho diania (dve dvojhry) stanovili na 12.00 h. Vstupenky na singlové dni stoja zhodne 10 eur, na deblovú časť 5 eur. K dispozícii sú na www. ticketportal.sk, www.predpredaj.sk a na recepcii NTC. Hlavným rozhodcom bude Nemec Norbert Peick, empajrovými arbitrami Srbka Marijana Veljovičová a domáci Michal Varmus.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Slovinsko #Davisov pohár 2015