Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky budú hrať o záchranu v II. skupine doma so Švédkami

Švédske tenistky budú 18. - 19. apríla súperkami Sloveniek v play-off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2016 reprezentačných družstiev žien.

10.02.2015 11:26 , aktualizované: 13:35
Magdaléna Rybáriková, Jeanette Husárová,... Foto: ,
Slovenský fedcupový tím. Zľava Magdaléna Rybáriková, trénerka Janette Husárová, Karolína Schmiedlová a Kristína Kučová.
debata (7)

Rozhodol o tom utorňajší žreb v Londýne. Tím SR bude mať výhodu domáceho prostredia. Určil mu ju dodatočný žreb, keďže to bude prvý vzájomný súboj a nedalo sa uplatniť pravidlo o reciprocite.

Družstvo SR kleslo do prelínačky víkendovou prehrou 1:4 s Holanďankami na antuke v hale Omnisport v Apeldoorne v 1. kole II. svetovej skupiny. O záchranu v druhej osmičke v hierarchii tejto súťaže bude hrať premiérovo od roku 2008. Ak Slovenky neuspejú, ocitnú sa v I. skupine euroafrickej zóny prvý raz od ročníka 2006.

„Je to veľmi prijateľný výsledok žrebu. Švédky majú len jednu tenistku v Top 100 svetového rebríčka. Johanna Larssonová figuruje na 71. mieste a už dosiahla niekoľko dobrých výsledkov, ale ďalšie hráčky sú až v tretej stovke renkingu. V tomto zápase budeme veľkým favoritom. Verím, že využijeme domáce prostredie, ktoré je v tejto súťaži veľkou výhodou. Teším sa, že nám ho dodatočný žreb stanovil. Konečne sme mali trošku šťastia. Dúfam, že tentoraz nastúpime v kompletnom zložení,“ povedal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

„Som v prvom rade rád, že stretnutie hráme doma a budeme mať šancu vybrať si dejisko a povrch. Núka sa mi väčšia šanca zostaviť najsilnejší tím a to je pre nás kľúčové. Ak nastúpime v najsilnejšom zložení, je to pre nás prijateľný súper. Švédsko má ako jednotku nebezpečnú Larssonovú. Arvidssonovú som dlhšie nevidel na turnajoch, dvojka bude zrejme niektorá z mladších hráčok. To by mala byť pre nás výhoda. O povrchu a dejisku je ešte predčasné hovoriť, keď sa stretnem s hráčkami, budeme sa o tom baviť,“ skonštatoval pre web STZ kapitán Sloveniek Matej Lipták.

„Som rada, že hráme doma, to je veľmi dôležité. Švédsko je rebríčkovo podobný súper, ako bolo Holandsko, tiež má len jednu hráčku vo svetovej stovke. Je to prijateľný súper. To, na akom povrchu sa bude hrať, je téma pre hráčky a kapitána,“ povedala trénerka tímu Janette Husárová pre web STZ.

Švédky minulý týždeň prehrali na tvrdom povrchu v hale Helsingborgu v 1. kole II. svetovej skupiny so Švajčiarkami 1:3. Jediný bod získali vo štvorhre už za nezvratného stavu 0:3 spomenutá Larssonová a 19-ročná Rebecca Petersonová, na 227. mieste v singli renkingová dvojka krajiny. Nasledujú 20-ročná Susanne Celiková (231.) a skúsená 30-ročná Sofia Arvidssonová (254.). Kapitánom je Lars-Anders Wahlgren. Švédsko bolo vo štvrťfinále PF v rokoch 1970, 1977, 1980 a 1988. Figuruje na 18. priečke v hodnotení krajín podľa Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), Slovensko je na 14. mieste.

„Všetci štyria naši potenciálni súperi by boli nároční, ale tento je azda najsilnejší, ktorého sme mohli dostať. Rebríčkovo jasne zaostávame a budeme hrať bez podpory fanúšikov, najmä v tímových súťažiach je však vždy šanca. Pre naše hráčky to bude výzva. Keď dôjde na ten zápas, tlak bude na Slovenkách,“ skonštatoval Wahlgren pre internetovú stránku národného zväzu SvTF.

Výsledok utorňajšieho londýnskeho žrebu:

Play-off o svetovú skupinu 2016 (bude sa hrať 18. – 19. apríla 2015):
Taliansko – USA, Holandsko – Austrália, Poľsko – Švajčiarsko, Kanada – Rumunsko

Play-off o II. svetovú skupinu 2016 (bude sa hrať 18. – 19. apríla 2015):
Srbsko – Paraguaj, SLOVENSKO – Švédsko, Japonsko – Bielorusko, Argentína – Španielsko

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Švédsko #Pohár federácie 2015