Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Názor: Nevyužitá šanca druhého sledu

Nejeden tenisový tréner môže šéfovi slovenského fedcupového tímu závidieť. Možnosti a materiál na vytvorenie kvalitnej zostavy má Matej Lipták výborné. Horšie je to už s ochotou jednotlivcov uprednostniť reprezentačné záujmy pred vlastnými.

10.02.2015 07:00
debata (1)

Neúčasť Dominiky Cibulkovej a Daniely Hantuchovej v Holandsku značne zredukovala šance Sloveniek na úspech. Neboli však márne. Práve naopak, pohľad na rebríčkové postavenie aktérok napovedal, že favoritom je hosťujúci tím. Napokon, aj domáci tréner Paul Haarhuis vravel pred prvou výmenou o tom, že jeho zverenky môžu len prekvapiť.

A prekvapili. Aj vďaka nečakane výraznej pomoci súperiek. Zatiaľ čo slovenská dvojka Karolína Schmiedlová sa premiérových minút na kurte nezľakla a zaujala kvalitnými výkonmi, líderka tímu Magdaléna Rybáriková zlyhala.

Cibulkovej a Hantuchovej NIE ponúklo piešťanskej rodáčke veľkú a možno i dlhoočakávanú šancu. Na to, aby zažiarila a v núdzi zachránila slovenskú loď pred ďalším poklesom ku dnu tenisového oceánu.

Nestalo sa. Pre rebríčkovo najvyššie postavenú hráčku apeldoornskeho víkendu bola najväčším súperom nervozita. Kvalitný forhend vymenila za strach a obavy, tradične variabilnú hru oklieštila vnútornou nepohodou.

Svoje slávnejšie a úspešnejšie krajanky nedokázala zastúpiť. Aj preto je na mieste konštatovanie: napriek tomu, že má slovenský tenis medzi najlepšími 75 hráčkami sveta päť zástupkýň, na druhý sled sa zatiaľ spoľahnúť nemôže.

Mimochodom, spomedzi semifinálovej štvorice tohtoročného Pohára federácie sa väčším počtom hráčok v elitnej 75-ke pýšia len Nemecko (6) a Česko (7). Češky odcestovali do Kanady taktiež bez dvojice svojich najväčších opôr. Karolína Plíšková s Terezou Smitkovou však plnohodnotne nahradili Petru Kvitovú s Luciou Šafářovou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Daniela Hantuchová #Matej Lipták #fedcup