Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky šokujúco prehrali v Holandsku. Hrozí im prepad do tenisového suterénu

Slovenské tenisové reprezentantky si ani v roku 2016 nezahrajú v elitnej osmičke Pohára federácie družstiev žien. Navyše, v aprílovom play-off budú bojovať o vyhnutie sa "III. lige" v hierarchii týchto MS pod hlavičkou ITF.

08.02.2015 14:20 , aktualizované: 18:42
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková.
debata (41)

Tím SR neuspel vo víkendovom stretnutí 1. kola II. svetovej skupiny na antuke v hale Omnisport v Apeldoorne proti domácim Holanďankám. Po dvojhrách prehráva nezvratne 1:3. Štvorhra už bude len formalitou.

Na začiatok nedeľňajšieho programu Magdaléna Rybáriková podľahla v dueli singlových jednotiek kádrov Kiki Bertensovej za 91 minút 1:6, 6:2, 1:6, čím domáce zavŕšili priebežný obrat z 0:1 na 2:1. Následne Karolína Schmiedlová prehrala s Arantxou Rusovou za 149 minút tesne 3:6, 6:2, 4:6. V treťom sete pritom viedla nádejne 4:3 a 30:0 pri svojom servise. Prišla však o podanie a napokon sa jej presne to isté stalo v desiatom geme. Pri mečbale Rusovej pokazila forhend.

Po sobote bol stav 1:1. Bodovali dvojky tímov proti jednotkám. Najprv Karolína Schmiedlová zdolala Bertensovú za 105 minút 6:2, 7:5. Následne Rybáriková prehrala s Rusovou za 78 minút 3:6, 4:6.

Na štvorhru nastúpia Richel Hogenkampová a Michaella Krajiceková proti Kristínam Kučovej a Schmiedlovej. Kapitán „Oranjes“ Paul Haarhuis teda zostal pri pôvodnom tandeme, Matej Lipták nahradil Rybárikovú aj Karolínu Schmiedlovú.

Slovenky ťahali v sezónach 2012 a 2013 sériu troch úspechov, teraz prehrali po štvrtý raz v rade. O záchranu v II. svetovej skupine budú hrať premiérovo od roku 2008. Ak neuspejú, ocitnú sa v I. skupine euroafrickej zóny prvýkrát od ročníka 2006. Aktuálne boli bez Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Jany Čepelovej. Prvé dve dali prednosť individuálnym turnajovým záujmom, tretia sa zotavuje po zápale pľúc. Holanďanky triumfovali po šiesty raz v rade.

Rybáriková nenadviazala na sľubný druhý set

Rybáriková po nevydarenom prvom sete a sľubnej druhej časti v treťom dejstve herne skolabovala. Dvadsaťtriročná 70. hráčka svetového rebríčka WTA Bertensová mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 33:29, Rybáriková (47. v počítačovom poradí) 20:31. Holanďanka premenila polovicu z tucta brejkbalov, Slovenka tri z piatich takýchto možností. Zdolaná nezvládla 10 zákrokov pri sieti (štatistika 13 z 23).

Stále platí, že 26-ročná piešťanská rodáčka Rybáriková čaká na úspech vo fedcupovej dvojhre už od apríla 2008, keď v Bratislave premohla Uzbečku Akgul Amanmuradovovú. V súťaži, v ktorej debutovala už v sezóne 2005, má teraz štatistiku 14:11, z toho v singli 7:7. Dvadsaťtriročná Bertensová (70.) do soboty aj zásluhou pôsobenia svojho družstva na nižších úrovniach mala vynikajúcu fedcupovú bilanciu 14:1, z toho vo dvojhre 8:0. Teraz je jej skóre 15:2 (v singli 9:1).

„Som sklamaná, že som nepomohla tímu. Bol to nevyrovnaný zápas, v prvom sete som bola stuhnutá, čakala som na chyby súperky, ale tie chyby som robila najmä ja. V druhom sete som sa uvoľnila, bolo to už lepšie, ale v treťom sete mi Bertensová utiekla. Navyše, prestal mi fungovať prvý servis. Bojovala som, chcela som vyhrať. Prehrala som však oba zápasy, mrzí ma to. Zodpovednosť v tímovej súťaži zväzuje podobne ako na turnaji, keď hrá človek trebárs vo finále. Každý má zápasy, v ktorých ho zväzuje zodpovednosť. Snažila som sa cez to dostať, dala som do toho všetko, nevyšlo mi to. Ak príde k rozhodujúcej štvorhre, budem pripravená nastúpiť,“ povedala zverenkyňa Martina Ležáka Rybáriková podľa internetovej stránky Slovenského tenisového zväzu (STZ) ešte pred štvrtou dvojhrou.

„Nemyslím si, že to bol príliš kvalitný zápas. Bolo to plné obojstranných výkonnostných výkyvov a ja som lepšie zvládla rozhodujúci set. V tom prvom súperka porobila veľa chýb, v druhom si počínala oveľa istejšie,“ citoval Bertensovú web národného zväzu KNLTB.

Schmiedlová nezvládla v treťom sete podanie

Dvadsaťročná Košičanka Karolína Schmiedlová inkasovala brejk hneď na 0:1 a potom ešte jeden v deviatej hre, keď pri setbalovej hrozbe urobila dvojchybu. Sama nezužitkovala jednu možnosť na príjme za stavu 2:3. V druhom sete zverenkyňa Milana Martinca po dosiahnutí brejku na 1:0 okamžite prišla o servis, ale potom odskočila na 3:1. Navyše, Schmiedlová pridala „poistku“ na returne na 5:2. V ôsmej hre sa aj cez dva brejkbaly dopodávala k vyrovnaniu. V treťom sete nezužitkovala Slovenka štyri brejkbaly v piatej hre, z nich dva za sebou, keď Rusová prejavila dostatok odvahy aj herného majstrovstva, ale Holanďanka neodolala v tzv. Tildenovom siedmom geme. V ôsmom však zvládla rebrejk z 0:30 a naštartovalo ju to.

Dvadsaťštyriročná ľaváčka Rusová (218. v systéme, bola však už aj na 61. stupienku) mala proti 75. hráčke hodnotenia Schmiedlovej pomer víťazných úderov a zlyhaní 40:41, Slovenka skončila na hodnotách 32:40. Nič jej nebolo platné, že nazbierala o dva fiftíny viac – 94:92. Holanďanka bola efektívnejšia vo využívaní brejkbalov – 5 z 9 proti bilancii 4 z 13. Kuriozitou je, že obe mali po platnom prvom podaní štatistiku 38 zo 64.

Milanom Martincom trénersky vedená staršia zo sestier Schmiedlových má teraz v PF skóre 2:2, v Apeldoorne odohrala svoje prvé dve dvojhry a zároveň tzv. živé zápasy. Niekdajšia jednotka juniorského renkingu Rusová stúpla na 14:7 (v singli 14:5).

„V tejto chvíli ani tak nemyslím na môj prehraný zápas s Rusovou. Skôr na to, že sme prehrali celé stretnutie s Holandskom. Mrzí ma to. Nie je ľahké nastupovať za stavu 1:2. Bojovala som, nie som nespokojná s mojou hrou, obe sme mali dobré výmeny, zápas mal úroveň. Žiaľ, nevyhrala som. S kapitánom som už mala debatu. Povedal, že si nemusím robiť výčitky. Vravel, že som mohla hrať trochu agresívnejšie, ale za odvedený výkon ma pochválil. Bol to pre mňa výborný týždeň. Mám pred sebou turnaj na antuke v Riu. V Apeldoorne som mala veľmi dobrú prípravu, zápasy mi dodali sebavedomie. Len škoda, že sme prehrali…“ povedala Karolína Schmiedlová podľa STZ.

„Ten gem za stavu 3:4 v treťom sete bol enormne dôležitý. Na príjme som v ňom prehrávala 0:30, a predsa som ho ešte dokázala získať. V tejto fáze som sa zameriavala na súperkin forhend, pretože ona bola z bekhendu neochvejná. Počas celého víkendu som zahrala nad renkingové postavenie vďaka tomu, že tímová súťaž je veľmi inšpirujúca. Cítila som, koľko ľudí za mnou stojí, prospievalo mi to,“ uviedla Rusová podľa webu KNLTB.nl.

„Nečakal som, že Rusová zvíťazí. Po druhom sete som si myslel, že by bolo dobré, ak by v treťom Schmiedlovú unavila pred štvorhrou. A ona vyhrala! Pred žrebom Fed Cupu sme si neželali za súpera Slovensko, lebo má silný tím, teraz sa tešíme z úspechu,“ povedal kapitán Paul Haarhuis podľa portálu STZ.

Stretnutie 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien:

HOLANDSKO – SLOVENSKO 3:1 po dvojhrách – Holanďanky už majú istotu víťazstva (Apeldoorn, Omnisport, antuka v hale)

Sobota: Kiki Bertensová – Karolína Schmiedlová 2:6, 5:7 za 105 minút Arantxa Rusová – Magdaléna Rybáriková 6:3, 6:4 za 78 minút

Nedeľa: Kiki Bertensová – Magdaléna Rybáriková 6:1, 2:6, 6:1 za 91 minút Arantxa Rusová – Karolína Schmiedlová 6:3, 2:6, 6:4 za 149 minút

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Fed Cup #Karolína Schmiedlová