Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schmiedlová vyhrala v dvoch setoch, Rybáriková prekvapujúco prehrala

Slovenské tenisové reprezentantky vedú vo víkendovom stretnutí s Holanďankami na antuke v hale Omnisport v Apeldoorne v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2015 družstiev žien 1:0.

07.02.2015 15:06 , aktualizované: 17:00
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Karolína Schmiedlová.
debata

Hostky poslala v úvodnej z dvoch sobotňajších dvojhier do vedenia dvojka ich singlovej nominácie Karolína Schmiedlová, ktorá zdolala jednotku domácich Kiki Bertensovú za 105 minút 6:2, 7:5. V druhom sete napokon nepykala za to, že premrhala veľmi sľubných 5:1.

Dvadsaťročná Košičanka Karolína Schmiedlová, 75. v renkingu WTA, predviedla pri svojom debute v singli a zároveň v „živom“ fedcupovom súboji istejší, trpezlivejší a umnejší výkon. Zverenkyňa Milana Martinca síce zaostala na „winnery“ 17:39, ale zároveň urobila citeľne menej nevynútených chýb – 17:46.

Od začiatku kontrolovala dianie na kurte, pôsobila pokojnejšie, sebavedomejšie a odhodlanejšie. Mala lepší pohyb, odolnejšiu defenzívu a pevnejšie nervy, čo síce prestalo platiť počas druhej hodiny už s úspechom na dosah, Slovenka však včas predsa len zastavila herné aj mentálne vzopätie Holanďanky, prípadný tretí set by vzhľadom na vývoj ani trochu nebol príjemný.

„Kajka“ Schmiedlová povzbudzujúco odskočila na 5:0 a v ôsmej hre premenila tretí setbal. Navyše, hneď v otváracom geme druhého dejstva odolala hrozbe straty podania. Po chvíli namiesto črtajúceho sa skóre 0:1 mala náskok 3:0. Na príjme v šiestej hre preklopila z 0:30 na 40:30 a zaúradovala forhendovým obhodením popri čiare – 5:1.

Holanďanku však mobilizovalo publikum, nevzdávala sa. V siedmom geme zužitkovala odvážnym forhendovým výstrelom presne do rohu druhý brejkbal – už len 5:2 a potom bez vážnejších ťažkostí 5:3. Slovenka nezvládla ani druhé podávanie na triumf. Pasívnou hrou aj dvojchybou klesla na 15:40 a protivníčka sa blysla šikovným bekhendovým sljazovým ostrým krosom. Bertensová za stavu 4:5 urobila dvojchybu na 30:30 a nevyhla sa ani zhode, pohotovým bekhendovým kraťasom však dala na 5:5.

Schmiedlová pri skóre 30:30 v jedenástej hre ponúkla peknú bekhendovú ofenzívnu kombináciu a pridala bod priamo z podania – 6:5. Bertensová tretí raz servovala na zachovanie šance. Z 30:15 padla na 30:40, mečbal odstránila smečom po stupňovanom útoku. Prepáleným obehnutým forhendom však ponúkla Slovenke druhú šancu a frustrovane odhodila raketu, keď si vykoledovala bekhendové obhodenie popri sieti.

Dvadsaťtriročnej Bertensovej (70.) sa staršia zo sestier Schmiedlových revanšovala za prehru 2:6, 6:7 (5), ktorú inkasovala vlani v septembri na tvrdom povrchu v Hongkongu. Holanďanka do soboty aj zásluhou pôsobenia svojho družstva na nižších úrovniach mala vynikajúcu fedcupovú bilanciu 14:1, z toho vo dvojhre 8:0. Slovenka sa teraz posunula na 2:1.

Rybáriková prehrala s Rusovou

Líderka singlovej nominácie hostiek Magdaléna Rybáriková prehrala v záverečnej druhej sobotňajšej dvojhre v rámci víkendového stretnutia Holandsko – Slovensko na antuke v hale Omnisport v Apeldoorne v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien s ľavorukou dvojkou domácich Arantxou Rusovou za 78 minút 3:6, 4:6.

Dvadsaťšesťročná piešťanská rodáčka Rybáriková, 47. vo svetovom rebríčku, na svojom najmenej obľúbenom povrchu a v období zžívania sa s novou raketou predviedla zakríknutý, nesúrodý a často bezradne vyznievajúci výkon proti 24-ročnej Rusovej, ktorá síce figuruje až na 218. pozícii v renkingu, už však bola aj na 61. mieste. Holanďanka bola energickejšie, pohyblivejšia a gurážnejšia. Oveľa častejšie jej padal prvý servis, lepšie sa hýbala, menej sa seba nechala doľahnúť zodpovednosť.

Magdaléna Rybáriková. Foto: SITA
Fed Cup, Magdaléna Rybáriková Magdaléna Rybáriková.

Rybáriková hrala fedcupovú dvojhru premiérovo od apríla 2010 a stále platí, že na singlový úspech v rámci týchto MS tímov pod hlavičkou ITF čaká od apríla 2008, keď v Bratislave premohla Uzbečku Akgul Amanmuradovovú. V súťaži, v ktorej debutovala už v sezóne 2005, má teraz štatistiku 14:10, z toho vo dvojhre 7:6. Rusová stúpla na 13:7 (v singli 13:5).

Holanďanka premohla niektorú z členiek Top 50 prvý raz od Wimbledonu 2012, keď v 2. kole vyradila Austrálčanku Samanthu Stosurovú. Rybárikovej sa revanšovala za prehry, ktoré inkasovala na tvrdom podklade v roku 2009 v Miami (6:3, 3:6, 5:7) a predvlani na tráve v Hertogenboschi (5:7, 2:6).

Napokon rozhodujúci brejk otváracieho setu inkasovala Rybáriková vo štvrtom geme, v piatom sama nepremenila dve šance na príjme za sebou. Neskorší prvý setbal odvrátila šikovným bekhendovým krížnym doťuknutím zblízka, pri druhej hrozbe však vložila do bekhendového úderu priveľa sily. Navyše, hneď vo vstupnom geme druhej časti Rusová razantným returnom premenila brejkbal. Slovenku priebežne povzbudilo, keď v tretej hre odvrátila dve hrozby ďalšej straty servisu.

Neskôr vyrovnala z 1:3 a zjavne sa trochu uvoľnila, zatiaľ čo na súperku akoby doľahlo vedomie črtajúceho sa úspechu. Holanďanka sa však pri svojom brejkbale za stavu 3:3 dočkala darčeka v podobe prepáleného Rybárikovej forhendu v zdanlivo jasnej situácii vpredu. Rusová sa potom suverénne posunula aj na 5:3. Slovenka znížila, ale na returne zostala bez nároku: bekhendom vedľa nastavila súperke tri mečbaly a prišiel bod priamo z podania.

Víťazný tím si v apríli zahrá play-off o II. svetovú skupinu 2016 týchto MS pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný bude v rovnakom termíne bojovať o zotrvanie v „II. lige“ v hierarchii PF.

HOLANDSKO – SLOVENSKO 1:1 po sobotňajšej II. dvojhre
(Apeldoorn, Omnisport, antuka v hale)

Kiki Bertensová – Karolína Schmiedlová 2:6, 5:7
Arantxa Rusová – Magdaléna Rybáriková 6:3, 6:4

Hlas:

Karolína Schmiedlová (zdroj: RTVS): „Hovorila som síce, že sa na zápas veľmi teším, ale počas neho – nielen od toho stavu 6:2, 5:1 – som bola veľmi nervózna. Vo Fed Cupe je to úplne iné. Hrať za celú krajinu je obrovská zodpovednosť. Dôležité bolo, že som v oboch setoch hneď viedla, nenechala som Bertensovú predvádzať jej hru. Až od toho skóre 5:1 v druhom sete akoby som neverila, že môžem vyhrať takto ľahko, pustila som ju nazad. Nevyšlo mi vtedy pár gemov, ona sa rozohrala a ešte to bolo dramatické. Veľmi sa teším, že som to napokon zvládla a vybojovala. V koncovke som si to výborne uhrala.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Schmiedlová #Pohár federácie 2015