Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príprava na Serenu? Tréning s mužmi

V tenisovom svete sa pohybuje desaťročia. Patrí k uznávaným expertom. Napriek tomu ho výkon Sereny Williamsovej v súboji s Dominikou Cibulkovou zaskočil.

29.01.2015 09:00
Dominika Cibulková - Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová v zápase proti Dominike Cibulkovej.
debata (2)

„Američanka sa predviedla vo svetle, v akom som ju už dlho nevidel. Na zápas sa až netradične poctivo pripravila. Nikdy predtým som nevidel, aby pred podaním poskakovala,“ vraví pražský rodák Jan Kukal.

Zatiaľ čo v predošlých zápasoch mala svetová jednotka pomalší rozbeh, v stredu bola od prvej do poslednej chvíle stopercentne koncentrovaná. „Vedela, že nesmie ani na okamih poľaviť. V opačnom prípade by ju Dominika akiste zaskočila. Jej svedomitá príprava svedčí o tom, že pred súperkou mala veľký rešpekt. Povedal by som, že sa jej dokonca bála. Určitú úlohu zohrali aj jej zdravotné problémy, a tak sa chcela za každú cenu vyhnúť dlhému zápasu. Skrátka, nič neponechala na náhodu,“ tvrdí Kukal.

Podľa niekdajšieho československého reprezentanta sa osemnásťnásobná grandslamová šampiónka predviedla v Aréne Roda Lavera v plnej paráde. Vo forme, ktorá z nej robí najlepšiu tenistku všetkých čias.

„Takto hrajúca Serena je nezdolateľná. Akoby pôsobila vo vlastnej lige, ku ktorej sa ostatné tenistky vrátane Marie Šarapovovej nevedia ani len priblížiť. Počas celého zápasu nedala Dominike ani najmenšiu nádej na úspech. Nedopriala jej okamih, od ktorého by sa mohla odraziť. Vôbec ju nepustila do hry. Predvádzala skvelé returny, výborne podávala. Cibulková sa nemohla dostať do tempa. Nezostávalo jej nič iné, len sledovať, ako súperke pribúdajú esá a víťazné údery,“ konštatuje Kukal.

Na adresu mladšej zo sesterského dua Williamsových má nadšenec výtvarného umenia len slová chvály. Ponúka však aj recept na jej zdolanie.

„Na to, aby sa na ňu mohla Dominika pripraviť, by musela trénovať s mužmi. Možno by jej prospelo zopár tréningov s Martinom Kližanom,“ odporúča s úsmevom, no vzápätí zvážnie. „Nevravím, že by Serenu zdolala, no možno by zápas vyzeral trochu inak, ak by Cibulkovej nechýbala zápasová prax. Škoda, že na turnajoch v Sydney a Brisbane neodohrala viac zápasov.“

Napriek štvrťfinálovej prehre považuje Kukal vystúpenie slovenskej tenistky v Melbourne za úspešné. „Je obdivuhodné, ako sa dokázala na Australian Open znovu pripraviť. Zopakovala skvelé výkony z minulého roka a prehrala len s výnimočnou súperkou. Myslím si, že Slováci môžu byť na Cibulkovú hrdí. Krajine robí skvelú reklamu a pokojne zastúpi aj desiatich ambasádorov,“ zakončil 73-ročný rodák z Čiech.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Serena Williams #Australian Open 2015 #Jan Koukal