Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lacko: Odchádzam sebavedomejší

Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovič. A teraz i Grigor Dimitrov. Listinu hráčov, ktorí v posledných rokoch zastavili na Australian Open Lukáša Lacka (27), možno pokojne označiť za hviezdnu.

21.01.2015 17:00
Lukáš Lacko Foto:
Lukáš Lacko na Australian Open 2015.
debata

„Žreb mi v Melbourne nepraje. V posledných šiestich rokoch ma zakaždým zastavil hráč z najlepšej svetovej desiatky,“ posťažoval sa piešťanský rodák v konferenčnom hovore pre slovenské médiá. S talentovaným Bulharom, ktorému experti predpovedajú skvelú budúcnosť, prehral v štyroch setoch.

Vlani ste opúšťali Melbourne už po úvodnom kole. Teraz ste si zahrali o zápas viac. Aké pocity vo vás prevládajú – spokojnosť či sklamanie?
Sú zmiešané. Teší ma, že som zvládol náročné prvé kolo, v ktorom som odohral päť setov. Zároveň som však trochu sklamaný z toho, že som opäť doplatil na nepriazeň osudu a náročný žreb. Mrzí ma to o to viac, že celý mesiac hrám dobrý tenis. Chýbajú mi však víťazstvá.

Ako ste videli zápas s Dimitrovom zo svojho pohľadu?
Už pred súbojom som upozorňoval, že o výsledku rozhodnú detaily, ozajstné maličkosti. Priebeh moje slová len potvrdil. O vývoji každého setu rozhodovala jedna, možno dve lopty. Dimitrovovi som bol vyrovnaným súperom, veľmi často som ho vo výmenách tlačil.

Ktorý z momentov by ste označili za zlomový?
Bolo ich viac. V každom sete by som našiel niečo. V prvom sete som mal za stavu 3:3 brejkbal, ale nevyužil som ho. V druhom som zabojoval a dotiahol ho do víťazného konca. Škoda, že mi v treťom utiekol úvod. Napriek tomu som sa opäť dostal k niekoľkým brejkbalovým možnostiam, no tak, ako predtým, ani teraz som ich nevyužil. V opačnom prípade sa mohol zápas vyvíjať inak.

Po tom, ako ste zvíťazili v tajbrejku druhého setu, vás v úvode tretieho Dimitrov jednoznačne prevýšil. Vyhral úvodných jedenásť lôpt. Čo bol hlavný dôvod útlmu?
Už pred prvým kolom som mal problémy s priťahovačom na pravej nohe. S fyzioterapeutmi sme to dali dokopy, ale na začiatku druhého setu som opäť pocítil bolesť, ktorá ma začala limitovať. Od toho okamihu mi pri mnohých výmenách chýbali kroky.

Napriek tomu ste odohrali so semifinalistom lanského Wimbledonu pomerne vyrovnaný zápas. Čo chýbalo k tomu, aby ste ho zdolali?
Čo sa týka hry od základnej čiary a jednotlivých výmen, bol som Dimitrovovi vyrovnaným súperom. Najväčší rozdiel však bol v podaní a returnoch. V týchto činnostiach mal súper navrch, čo potvrdzujú aj štatistiky. Svoje prednosti využil a vyťažil z nich víťazstvo.

Akú úlohu zohrala únava? Predsa len, v prvom kole ste s Argentínčanom Máximom Gonzálezom odohrali päť setov.
Priznám sa, že zostatková únava ma zaskočila. O to viac ľutujem, že som Gonzáleza nezdolal v štyroch setoch. Mal by som viac energie. Zdá sa, že na takúto záťaž nebolo telo dostatočne pripravené.

Zvýšili ste si vďaka dobrým výkonom na Australian Open sebavedomie?
Myslím, že áno. Fakt, že som odohral s jedenástym hráčom sveta vyrovnaný zápas, ma povzbudil. Verím, že sa to prejaví aj v ďalšom priebehu sezóny.

Od jej začiatku vás vedie Karol Beck. Prejavila sa spolupráca s ním už na Australian Open?
Počas prípravy sme veľa pracovali na forhende. Dôraz sme kládli na to, aby som si z neho vedel vynútiť tlak. V zápase s Dimitrovom sa to prejavilo.

Má nový kouč vplyv aj na to, že ste na kurte emotívnejší ako v minulosti? V Melbourne ste sa prezentovali niekoľkými gestami, na ktoré vo vašom prípade nie sú fanúšikovia zvyknutí.
Na väčší nával emócií má vplyv to, že hrám dobre. Od začiatku sezóny mám však problém doviesť zápas do víťazného konca. Vtedy potrebuje každý hráč prejaviť emócie, nabudiť sa a odraziť sa od nejakého okamihu.

Aký je váš najbližší program?
Vraciam sa na Slovensko. Potom mierim do Záhrebu a odtiaľ letím na tri týždne do Ameriky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Lacko #Australian Open 2015