Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paráda! Slováci vykročili na Australian Open tou správnou nohou

Všetci štyria slovenskí tenisti - Martin Kližan, Lukáš Lacko, Magdaléna Rybáriková aj Karolína Schmiedlová - uspeli vo svojich pondelňajších zápasoch 1. kola hlavnej súťaže dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne.

19.01.2015 07:12
debata
zväčšiť Lukáš Lacko počas I. kola Australian Open 2015. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Lukáš Lacko Lukáš Lacko počas I. kola Australian Open 2015.

Kližan nasadený ako tridsiaty druhý zvíťazil nad Japoncom Tacumom Itom 7:6 (6), 6:2, 6:4 a bude čeliť Portugalčanovi Joaovi Sousovi. Lacko si poradil s Argentínčanom Máximom Gonzálezom 4:6, 6:2, 7:5, 6:7 (4), 6:1 a vyzve Bulhara Grigora Dimitrova, desiatku „pavúka“.

Rybáriková zdolala mladučkú Chorvátku Anu Konjuhovú dva razy 6:4 a medzi najlepšími 64 ju čaká Číňanka Šuaj Pcheng nasadená ako dvadsiata prvá. Schmiedlová prekonala Juhoafričanku Chanelle Scheepersovú 6:4, 4:6, 6:2 a zmeria si sily s Kazaškou Zarinou Dijasovou nasadenou ako tridsiatou prvou.

Dvadsaťpäťročný Bratislavčan Kližan, 34. v renkingu ATP, proti o rok staršiemu Itovi (89.) v ich prvom súboji nepykal v otváracom dejstve za to, že nezužitkoval setbal na príjme v dvanástej hre. V následnom tajbrejku odskočil na 2:0. Z 5:3 síce pustil Ázijčana na 5:5 a nevyužil ani setbal pri vlastnom servise, vynútil si však dovedna tretiu možnosť a už neváhal. Navyše, v druhej časti odskočil na 5:0 a strata servisu už bola iba nepodstatnou zápletkou.

V treťom sete síce zverenec Martina Damma nepremenil dva brejkbaly v treťom geme, ale presadil sa na príjme v piatom aj siedmom. Poistka sa mu zišla: prišiel totiž o podanie v ôsmej hre, v desiatej bol suverénny. Duel trval 129 minút. Slovák mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 25:38, Japonec 23:45. Kližan nastrieľal 5 es, zdolaný si príliš neprospel 6 dvojchybami. Postupujúci zvládol 13 z 19 zákrokov pri sieti, vyradený 7 zo 14.

Osemfinalista newyorských US Open 2012 Kližan stojí proti rovesníkovi Sousovi (55.) tesne 2:1. Jediný nezdar bol skrečom v sezóne 2011 na antuke v Portugalsku v rámci daviscupového stretnutia predmetných krajín. Slovák sa revanšoval v DP na „harde“ v Bratislave v roku 2012, okrem toho uspel aj na antuke v San Maríne 2011.

Kližan už má istotu 45 bodov do hodnotenia a prémie 60 000 AUD, na tomto podujatí sa dostal nad hranicu 2 miliónov USD zárobku tenisom brutto počas kariéry. V „main draw“ na Grand Slame Ázie a Pacifiku hrá tretí raz (celkovo štvrtý štart) a jeho miestnym rekordom je vlaňajšie 3. kolo, v ktorom ho prekonal v zápase dvoch lucky loserov francúzsky veterán Stéphane Robert.

zväčšiť Martin Kližan. Foto: Reuters, Shuji Kajiyama
Martin Kližan Martin Kližan.

Dvadsaťsedemročný piešťanský rodák Lacko (99.) v konfrontácii renkingových susedov splnil proti 31-ročnému M. Gonzálezovi (98.) rolu favorita, značne sa však potrápil. Vo vstupnej časti inkasoval brejk na 1:2 a nevyužil dve svoje šance na returne za stavu 2:3.

V druhom dejstve rozhodol trhákom z 1:1 na 4:1, presadil sa aj na príjme v ôsmom geme. V dramatickej tretej časti zverenec Karola Becka najprv dva razy vymazal manko brejku (aj cez päť setbalov Gonzáleza pri Argentínčanovom servise v desiatej hre), potom odvrátil hrozbu v jedenástom geme a zabral na returne v dvanástom. Vo štvrtom sete viedol Lacko 4:2, Argentínčan však išiel na 4:4. Navyše, v desiatej hre eliminoval dva mečbaly.

V tajbrejku išiel na 3:0 s jedným minibrejkom, od skóre 3:2 získal tri loptičky za sebou a vzápätí zužitkoval tretí setbal. Zdalo sa, že psychologická prevaha Juhoameričana môže vyústiť aj do hernej v rozhodujúcom dejstve, opak bol pravdou: Lacko predviedol od stavu 0:1 a servis prehlušujúci výkon a po 206 minútach sa mohol radovať.

Niekdajší 44. hráč renkingu Lacko absolvoval 12. maratón vo svojej kariére, v štatistike stojí 6:6. V rozhodujúcich setoch – treťom či piatom – sa dostal na 24:30. Lacko hrá v hlavnej singlovej súťaži na AO ôsmy raz a jeho maximom je 3. kolo z ročníka 2012. Vtedy ako kvalifikant podľahol Španielovi Rafaelovi Nadalovi, vlani už v 1. kole Srbovi Novakovi Djokovičovi. V 3. kole bol aj na Wimbledone 2012. Dvadsať­triročnému Dimitrovovi (11.) skúsi vrátiť prehru 5:7, 3:6, ktorú inkasoval už v sezóne 2010 vo francúzskom Orléanse.

Dvadsaťšesťročná takisto v Piešťanoch narodená Rybáriková (47.) zvládla odplatu 17-ročnej Konjuhovej (95.) za minuloročný Istanbul. V úvodnom dejstve povolila Chorvátke vyrovnať zo svojho náskoku 4:1, v koncovke však bola efektívnejšia. Platilo to – vrátane zápletky – aj v druhej časti. Konjuhová sa síce dostala z 2:5 na 4:5 a servis a viedla v danom geme 30:0, ale klesla na 30:40 a neodolala tlaku – po 74 minútach dva razy 4:6 z jej pohľadu.

Zverenkyňa Martina Ležáka Rybáriková si v 2. kole skúsi vyrovnať grandslamové maximum z US Open 2008 a 2009. V Melbourne je v hlavnej súťaži siedmy raz, minulý rok medzi najlepšími 64 nestačila na Japonku Kurumi Narovú. Proti 29-ročnej čínskej univerzálke Šuaj Pcheng (22. vo dvojhre, 3. vo štvorhre) má bilanciu 0:1 už od sezóny 2006 (Praha, antuka).

zväčšiť Magdaléna Rybáriková na tenisových dvorcoch v... Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Magdaléna Rybáriková Magdaléna Rybáriková na tenisových dvorcoch v Melbourne.

Revanš v 1. kole vyšiel aj 20-ročnej Košičanke Schmiedlovej (74.). O desať rokov skúsenejšej Scheepersovej (83.) vrátila prehru z predvlaňajšieho antukového Bad Gasteinu. V prvej časti sa blysla preklopením skóre z 3:4 s brejkom.

V druhom dejstve odvrátila „Kajka“ Schmiedlová tri brejkbaly v rade v prvej hre, ale neodolala v treťom geme. Z 1:3 síce dala na 3:3, potom však znova prišla o servis, nezužitkovala možnosť na returne v ôsmej hre (3:5) a už sa nevyhla pokračovaniu. V ňom klesla z 2:0 na 2:2 a brejkbal, napokon však získala túto hru aj všetky ďalšie. Borila sa 151 minút.

Zverenkyňa Milana Martinca Schmiedlová bola v 2. kole v Melbourne aj vlani, prehrala v ňom so Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou. Na parížskom antukovom Roland Garros 2014 sa prebojovala až do 3. kola (opätovný nezdar proti Muguruzovej). S 21-ročnou Dijasovou (31.) nemá vzájomnú minulosť.

V utorok budú v 1. kole dvojhry zo SR hrať obhajkyňa finálovej účasti Dominika Cibulková proti Belgičanke Kirsten Flipksensovej a semifinalistka edície 2008 Daniela Hantuchová s Číňankou Čeng saj-saj. Jana Čepelová napokon nenastúpi proti Ukrajinke Eline Svitolinovej, leží v nemocnici s nekonkretizo­vanými zdravotnými problémami.

Výsledky pondelňajších stretnutí slovenských tenistov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (19. januára – 1. februára, celková dotácia 40 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion):

Dvojhra mužov – 1. kolo:
Martin Kližan (SR-32) – Tacuma Ito (Jap.) 7:6 (6), 6:2, 6:4
Lukáš Lacko (SR) – Máximo González (Arg.) 4:6, 6:2, 7:5, 6:7 (4), 6:1

Dvojhra žien – 1. kolo:
Magdaléna Rybáriková (SR) – Ana Konjuhová (Chor.) 6:4, 6:4
Karolína Schmiedlová (SR) – Chanelle Scheepersová (JAR) 6:4, 4:6, 6:2

Čepelová sa odhlásila, lucky loserkou Putincevová

Slovenská tenistka Jana Čepelová sa odhlásila z dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne. Na 1. kolo v utorok proti Ukrajinke Eline Svitolinovej nasadenej ako dvadsiatej šiestej nastúpi lucky loserka z kvalifikácie, kazašská reprezentantka Julia Putincevová.

Informáciu priniesla internetová stránka podujatia. Dvadsaťjedenročná Košičanka Čepelová, 58. v renkingu, prehrala v 1. kole v novozélandskom Aucklande s Američankou Venus Williamsovou a minulý týždeň v tasmánskom Hobarte takisto v 1. kole nestačila na Nemku Anniku Beckovú.

„Bohužiaľ, tento ročník Australian Open musím zo zdravotných dôvodov vynechať. Ležím v nemocnici a dúfam, že sa môj stav bude zlepšovať. Držte mi prsty k skorému uzdraveniu a ďakujem všetkým za podporu,“ uviedla Čepelová prostredníctvom svojho konta na Facebooku, nepridala podrobnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Martin Kližan #Lukáš Lacko #Karolína Schmiedlová #Australian Open 2015