Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková: Nesmiem pripustiť, aby som stratila radosť z tenisu

Označujú ju za drobnú, útlu, nevysokú. Na nohy však pred rokom postavila celé Slovensko, udivila svet.

17.01.2015 09:50
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Kvôli Dominike Cibulkovej (25) prebdeli nejednu noc tisíce fanúšikov. Dôvod? Sledovali, ako na druhom konci sveta mieri za jedným z najväčších športových úspechov samostatného Slovenska. Do finále grandslamového Australian Open.

„Uvedomujem si, že stojím pred veľkou výzvou. Som v úplne novej situácii. Tlak si však nepripúšťam. Na kurt pôjdem s vedomím, že pre úspech som urobila v príprave maximum,“ vraví slovenská tenisová jednotka pred štartom úvodného grandslamu sezóny.

Spomenuli ste si po príchode do Melbourne na pamätné okamihy z vlaňajška?
Samozrejme, bez toho by to nešlo. Prvé spomienky na minulý rok mi naskočili, už keď sme prišli pred hotel. Pamätám si, že po finálovom zápase ma tu čakala početná komunita Slovákov žijúcich v Austrálii.

Ktorý z ďalších momentov vám najviac utkvel v pamäti?
Pevné miesto v nej má všetkých sedem zápasov na ceste do finále. Mnohé situácie by som vedela podrobne opísať ešte aj teraz. Najviac mi však utkvela v mysli posledná loptička semifinálového duelu s Poľkou Agnieszkou Radwanskou.

Čo bolo základom minuloročnej cesty do melbournského finále?
Išlo o tri prvky, ktoré spolu úzko súviseli. Prvým bola mimoriadne tvrdá príprava. Druhým zmena v mentálnom tréningu. Najdôležitejšie však bolo, že som mala z tenisu a z každej minúty na kurte veľkú radosť.

Trúfate si na zopakovanie podobného úspechu aj v tomto roku?
Ťažká otázka. Stojím pred veľkou výzvou, herne sa cítim dobre. Nezostáva mi nič iné, ako sa tešiť na štart turnaja.

Má finalistka z predošlého ročníka Australian Open v porovnaní s ostatnými hráčkami nejaké výhody?
Veľa toho nie je. Tým, že patrím medzi vysoko nasadené hráčky, môžem trénovať na iných kurtoch. Inak nie som zvýhodnené v ničom.

Uvedomujete si, že po tom, ako ukončila kariéru Číňanka Na Li (víťazka z Melbourne 2014) ste v pavúku najúspešnejšou hráčkou z minuloročného Australian Open?
Takto sa na to vôbec nepozerám. Sústredím sa len na to, že stojím pred obrovskou výzvou. Som v úplne novej situácii, do ktorej sa počas celej kariéry nedostali mnohí výborní tenisti. Predsa len, finále grandslamového turnaja je čímsi výnimočným.

So železnou pravidelnosťou tvrdíte, že tlak si za žiadnych okolností nepripúšťate. Tentokrát však budete pod drobnohľadom celého Slovenska, ktoré bude zvedavé na vaše výkony. Nezväzuje vám to ruky?
Priznávam, je rozdiel, keď vstupujete do grandslamového turnaja v pozícii hráča, ktorý pred rokom skončil v úvodnom kole, ako keď ste finalistom. Viem však jedno: v príprave som urobila pre úspech maximum. Tenisový rok ponúka v podobe grandslamových turnajov štyri vrcholy, Australian Open je prvý z nich. Ak by som šla na kurt s tým, že nesmiem prehrať, stratila by som radosť z tenisu. A to nesmiem dovoliť. Práve naopak, chcem, aby som svojou hrou tešila seba i fanúšikov.

Roky sa riadite pravidlom, že veľké zápasy nesleduje priamo na tribúne váš otec. Bude to tentoraz inak?
Nie. Obaja rodičia zostali doma.

Kto vás sprevádza v Austrálii? Sú v tíme aj jeho štvornohí členovia?
Psíci v Austrálii ešte neboli, na tom sa nič nezmení ani tentoraz. V Melbourne mám rovnaký tím ako vlani – trénera Mateja Liptáka, fyzioterapeutku Ivetu Stankovú a priateľa Michala Navaru. Opäť nechýba ani Milan Malíček – náš kamarát a veľký fanúšik, ktorý žije v Austrálii.

Ste spokojná s prípravou na novú sezónu, ktorú ste absolvovali vo floridskej akadémii Chris Evertovej?
Bola jednou z najlepších, aké som kedy mala. Zdokonaľovali sme veci, na ktorých sme začali pracovať už minulý rok. Navyše, fyzicky som sa hádam nikdy necítila lepšie ako teraz.

Je základným cieľom pre novú sezónu udržanie sa v najlepšej svetovej desiatke?
O svojich ambíciách nerada hovorím. Naučila som sa, že veľakrát je to skôr na škodu ako na úžitok. Nechajme sa preto prekvapiť, aký bude rok 2015.

Do nového roka ste vstúpili nešťastne. Z troch zápasov ste dva prehrali. Neubralo vám to na entuziazme?
Rozhodne nie. Napríklad zápas s Madison Keysovou, ktorá ma vyradila v úvodnom kole turnaja v Brisbane, bol veľmi kvalitný. Chýbalo mi však trošku šťastia.

Koho považujete za najväčšiu favoritku tohtoročného Australian Open?
Ženský tenis je natoľko otvorený, že si netrúfam povedať jedno meno.

Je pre vás Australian Open niečím špecifické? Láka niečím, čo ostatné grandslamy neponúkajú?
Austráliu mám spojenú predovšetkým s veľkými horúčavami, ale aj skvelou atmosférou. Australian Open je jedným z najpriateľskej­ších turnajov na svete.

Máte so sebou v Melbourne aj talizman pre šťastie?
Mám. Niektoré sú od fanúšikov, iné mi zas pribalila mamina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Australian Open 2015