Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadala liečia kmeňovými bunkami

Španielsky tenista Rafael Nadal je po zdravotnej stránke známy najmä problémami s kolenami, v tejto sezóne pauzoval od 1. júla do konca septembra vinou zápästia nedominantnej pravej ruky a v pondelok mu odstránili slepé črevo, ale témou je v súvislosti s niekdajším lídrom svetového rebríčka aj chrbát.

10.11.2014 21:36
debata

Strýko a zároveň tréner „Rafu“ Toni Nadal totiž pre denník AS prezradil, že 28-ročný Malorčan podstupuje už od turnaja vo švajčiarskom Bazileji regeneráciu chrbtice kmeňovými bunkami. Metóda si vyžaduje približne päť týždňov bez záťaže. Nadalov dlhoročný lekár Angel Ruiz-Cotorro k téme v rozhovore pre AP povedal: "Kmeňové bunky mu budeme implantovať do kĺbu v jeho chrbtici.

Toto zranenie je bežné medzi tenistami. Liečba má pomôcť jeho poškodenej chrupavke a má protizápalový účinok. Je podobná tej z minulosti, keď sme dávali dokopy jeho koleno." Dodal, že ak bude všetko v poriadku, 14-násobný grandslamový šampión Nadal sa vráti do tréningového procesu začiatkom decembra. Liečbu kmeňovými bunkami podstúpili zo známejších športovcov basketbalista Pau Gasol alebo niektorí hráči NFL.

Nadal mal problémy s chrbtom napríklad počas finále januárových melbournských Australian Open proti Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi. Jeho tréner Toni Nadal spätne uviedol, že kurírovanie chrbta kmeňovými bunkami by uskutočnili už po Wimbledone, ak by vtedy vedeli, že zápästie napokon nepustí Španiela na US Open. „Zbytočne sme stratili čas,“ povedal Toni.

Nadal sa síce kvalifikoval na koncosezónny šampionát ATP World Tour Finals, ale v Londýne nehrá. Práve titul z „Masters“ je posledným veľkým, ktorý chýba v jeho zbierke.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #zdravotné problémy