Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tvrdohlavosť sa bije s talentom. Pod dohľadom sestry

Pri rozhovore pôsobí placho. Z dievčenskej tváre jej poľahky vyčítate ostych. Keď však vezme do rúk tenisovú raketu, neistota z nej v okamihu opadne.

06.11.2014 09:00
Kristína Schmiedlová Foto: ,
Kristína Schmiedlová.
debata

Kristína Schmiedlová je v súčasnosti najväčšou nádejou slovenského tenisu. Rešpektuje ju aj svet. V juniorskom rebríčku jej patrí siedma priečka a viacerí experti tvrdia, že má pred sebou žiarivú budúcnosť.

„Patrí k absolútnej juniorskej špičke. Od čias Habšudovej, Zrubákovej či Rybárikovej sme takýto talent na Slovensku hádam nemali,“ vraví o svojej zverenke skúsený tréner Ľubomír Kurhajec.

Tsonga a sestra

Mladá Košičanka sa na kurty po prvý raz dostala, keď mala sedem rokov. Už predtým však k tenisu privoňala vďaka staršej sestre Karolíne. „Keď vidíte doma tie rakety a loptičky, láka vás to. Chcete si zahrať aspoň o stenu, čo bol aj môj prípad. Aj rodičia chceli, aby sme sa so sestrou venovali nejakému športu a najviac sa im pozdával práve tenis,“ opisuje svoje začiatky 17-ročná Kristína. Začínala u otca súčasnej slovenskej fedcupovej reprezentantky Jany Čepelovej – v Tenisovom klube Komplex.

Neskôr prestúpila do košického Akademiku, v súčasnosti je členkou Národného tenisového centra i Tenisového klubu Mladosť.

Napriek tomu, že ešte aj v budúcej sezóne môže hrať v juniorskej kategórii, už v tomto roku dosiahla Schmiedlová výnimočné úspechy. Zažiarila najmä na grandslamových turnajoch – na US Open sa po boku Viktórie Kužmovej prebojovala vo štvorhre do semifinále, najkrajšie chvíle však zažila na legendárnej wimbledonskej tráve. Na najslávnejšom turnaji okúsila atmosféru veľkého finále.

„Bol to úžasný zážitok. Zároveň som však bola nesmierne nervózna. Predsa len, hrali sme na obrovskom dvorci. Navyše, všetci naokolo mi vraveli, že po zápase bude večera, na ktorej musím predniesť v angličtine ďakovnú reč. Bola som veru v riadnom strese,“ spomína si na jedinečné okamihy zo začiatku júla.

V neľahkých chvíľach jej pomohla sestra, s ktorou má skvelý vzťah. „Pre Kiku to bola mimoriadne náročná situácia. V hlave mala záverečnú ceremóniu, rozhovory s novinármi. Predtým nikdy niečo podobné nezažila. Napriek tomu, že napokon prehrala, som na ňu aj s odstupom času hrdá, čo dokázala,“ vraví o necelé tri roky staršia Karolína.

Pre Kristínu je najväčším vzorom. Keď sa jej totiž opýtate, ktorá z tenisových hviezd jej najviac imponuje, odpovie jednoznačne. „Spomedzi mužov Jo-Wilfired Tsonga. Medzi ženami? Nikto – okrem sestry. Obdivujem jej prístup k tenisu i herný štýl,“ stojí si za svojím.

Budú z nich hviezdy?
V seriáli Pravdy pod týmto názvom predstavujeme športové talenty. Už vedia, ako chutia prvé úspechy v mládežníckych kategóriách, viacerí poznajú hrdý pocit z reprezentovania Slovenska. Má ich kto objaviť? Majú kde napredovať? Čo je bodom zlomu pri prechode medzi seniorov? Aj na tieto otázky budeme hľadať u kompetentných odpovede.

Vzájomný zápas? Radšej nie

Mimochodom, ako by dopadol ich vzájomný zápas? „Dúfam, že k nemu nikdy nedôjde. Bolo by to pre mňa nepríjemné. Zrejme by som ani nehrala naplno,“ krúti hlavou Kristína. „Neviem si to vôbec predstaviť. Asi by sa na to ani nedalo pozerať. Veď ani len na tréningu nehráme na body. Navzájom si dokonca púšťame niektoré údery a mrzí nás, keď jedna z nás niečo pokazí,“ potvrdzuje sestrine slová Karolína.

Spolu sa vidia zriedka. Počas celého roka cestujú po turnajoch, a tak sa v komunikácii spoliehajú aspoň internet či mobily. Ak však niekto očakáva, že staršia sestra bombarduje mladšiu radami, je na veľkom omyle. „Občas sa mi snaží pomôcť, no nepreháňa to,“ pousmeje sa Kristína.

„Píšeme si neustále. Nie však o tenise. Rady počúvame zo všetkých strán, a tak chceme mať aspoň na chvíľu od tenisu pokoj,“ dodáva Karolína, ktorá pravidelne nosí obom súrodencom (aj bratovi Jurajovi) z cestovania po svete darčeky.

„Najviac ma poteší tričkom s podobizňou obľúbeného speváka,“ zamyslí sa Kristína. „Mám veľmi rada prekvapenia. Kika však už cestuje rovnako veľa ako ja a tak čakám, kedy ma niečím poteší,“ podpichne sestru.

Obe sú často vystavené porovnávaniu. Ani jedna to však nemá rada. Zatiaľ čo zverenka Milana Martinca sa opiera o dobrý pohyb, Kristína na ňom musí ešte pracovať.

„Má však určite lepšiu ruku ako ja. Zlepšila bekhend, spolieha sa tiež na výborné podanie, a tak si môže dovoliť nátlakový tenis. Navyše, nebojí sa riskovať. Kika je výnimočný talent, no ešte ju čaká veľmi dlhá a náročná cesta. Na tréningoch musí drieť a ustáť to psychicky i po zdravotnej stránke,“ upozorňuje skúsenejšia fedcupová reprezentantka.

Rap, matematika a fyzika

Práve zdravie je pre študentku tretieho ročníka Športového gymnázia SNP 104 v Košiciach občas problémom. Zranenia sa jej nevyhýbajú a po nich sa dlhšie dostáva do pôvodnej formy. Lepšie výkony potom strieda so slabšími. Na tréningoch ju z času na čas brzdí tvrdohlavá povaha.

„Tréneri to so mnou nikdy nemali jednoduché. Vravia, že by som mala viac makať. Ja však často dám na svoju hlavu a občas robím, čo sa mi zachce. V poslednom čase sa trénera snažím počúvať, čo mi môže len pomôcť,“ priznáva Kristína.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že vďaka tenisu žije veľký sen, no kariéra športovca prináša aj viacero útrap. Od problematického plnenia si školských povinností po nedostatok času s rodinou.

„Zatiaľ čo ja som v zahraničí alebo v Bratislave spolu s mamou, otec s mladším bratom Jurajom je v Košiciach. Keby sme mali odznova začať s tenisom, asi by nám to rodičia po týchto skúsenostiach už nedovolili. Napriek tomu nás obe zo všetkých síl podporujú,“ povzdychne si Kristína.

Na turnajoch ju najčastejšie sprevádza tréner Kurhajec. Na najbližšie podujatie s ňou však letí do Turecka mama.

V škole to tiež nemá obdivovateľka rapera Jay Z-ho jednoduché. „Mám individuálny študijný plán. Keď som doma, idem na preskúšanie. Učiť sa popri športe je veľmi náročné. Aj vďaka tolerantným učiteľom to však zvládam,“ pousmeje sa a jedným dychom doplní, že skôr inklinuje k predmetom, kde jej stačí učivo pochopiť. „Preto nemám rada dejepis. Skôr mi ide matematika či fyzika.“

Z času na čas prepadnú Kristínu myšlienky, že by s tenisom skončila. „Najmä po prehratých zápasoch. Ihneď ich však zaženiem. Veľmi mi vtedy pomáhajú aj kamarátky z kurtov Viki Kužmová a Terka Mihalíková. Iné z tenisového okolia ani nemám. Predsa len, v individuálnych športoch skôr prevláda rivalita a túžba po úspechu,“ prezrádza Schmiedlová, ktorej dlhodobým cieľom je Top 20 svetového ženského rebríčka.

V seniorskej kategórii absolvuje väčšiu časť budúcej sezóny. Medzi juniorkami chce pôsobiť len na grandslamových turnajoch.

Vo štvrtok 13. 11. predstavíme Mateja Prieložného, talentovaného zjazdového lyžiara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristína Schmiedlová #športové talenty #Anna Karolína Schmiedlová