Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Talentovaná Kužmová drie pre grandslamový sen. Inšpiruje ju Nadal

Budú z nich hviezdy? V seriáli Pravdy pod týmto názvom predstavujeme športové talenty. Už vedia, ako chutia prvé úspechy v mládežníckych kategóriách, viacerí poznajú hrdý pocit z reprezentovania Slovenska. Má ich kto objaviť? Majú kde napredovať? Čo je bodom zlomu pri prechode medzi seniorov? Aj na tieto otázky budeme hľadať u kompetentných odpovede. V trinástom dieli ponúkame príbeh Viktórie Kužmovej, nádejnej tenistky.

16.10.2014 13:00
Viktória Kužmová Foto: ,
Ambiciózna tenistka Viktória Kužmová verí, že sa jej bude dariť aj medzi ženami.
debata

Nemala na výber. Ak by to bolo možné, s raketou v jednej a tenisovou loptičkou v druhej ruke by sa zrejme narodila. „S tenisom som po prvý raz prišla do kontaktu doma. V obývačke mi otec hádzal loptičku. Na kurty ma zobral, keď som ešte nemala ani tri roky,“ spomína si Viktória Kužmová. Vzťah k tenisu v nej vypestovala hlava rodiny. Otec Radovan sa mu do dvadsiatich rokov aktívne venoval a ako sám hovorí – dnes je z neho tenisový šialenec. „V našej rodine sa deň vždy odvíjal od tenisu, nikdy nie naopak,“ tvrdí Kužma, zakladateľ jedného z tenisových klubov v Košiciach. „Iné športy v mojom prípade preto nemali šancu. Tenis mi bol súdený. Ani si neviem predstaviť, že by som sa mu nevenovala,“ dopĺňa dcéra.

Diskotéka? Radšej dejepis

Šestnásťročná tínedžerka pôsobí na kurte i mimo neho mimoriadne energickým dojmom. Tak, ako s plnou vervou udiera do loptičky, rozpráva o tenise aj za stolom. „Láka ma na ňom cestovanie, aj z turnaja na turnaj. A, samozrejme, víťazstvá,“ pousmeje sa. Veľké kamarátstva si však počas výjazdov do cudziny nehľadá. Nemá na to čas ani priestor. „Je pravda, že medzi tenistkami nie sú dobré vzťahy. V tenisovom prostredí mám kamarátky, ale je ich len zopár,“ prezradí s tým, že už medzi juniormi vládne neľútostná konkurenčná atmosféra.

S veľkými očakávaniami a vysokými ambíciami sa Viktória ráči. Doslova z nej sršia. „Som na seba prísna – vo všetkom. Keď na tréningu niečo pokazím, viem sa nahnevať. Rakety však o zem nehádžem. Sem-tam mi praskne rám, ale to len v prípade, že mi raketa nechtiac vypadne z ruky,“ pousmeje sa šibalsky. „Neviem, či je to úplne pravda. Keď za mnou príde dcéra so štvrtým prasknutým rámom, začínam trochu pochybovať,“ pozrie na Viktóriu otec prísnym pohľadom.

Túžbu po dokonalosti a ambicióznu povahu nezaprie sympatická východniarka ani pri plnení školských povinností. „Vždy chcem mať samé jednotky,“ povie študentka Športového gymnázia na Užhorodskej v Košiciach.

Zatiaľ čo viaceré z jej rovesníčok trávia hodiny z voľného času v nákupných centrách, jej deň vyzerá úplne inak. „Ráno sa rozcvičím, nasleduje tenisový tréning. Potom idem na obed a opäť bežím na tréning. Deň sa pre mňa končí v posilňovni. A potom? Dávam sa doma do poriadku, aby som mohla na druhý deň znovu normálne fungovať,“ opisuje neprestajnú drinu členka VSE TK Akademik Košice. V tomto roku prešla aj pod ochranné krídla Národného tenisového centra (NTC), podporuje ju nadácia Stars for Stars.

zväčšiť Viktória Kužmová. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Viktória Kužmová Viktória Kužmová.

Napriek tomu, že jej život sa točí len okolo tenisu a školy, nesťažuje sa. „Občas sa v myšlienkach zaoberám tým, že by som mohla tráviť čas aj inak. Tenis ma však napĺňa. Ani nemôžem povedať, či mi chýbajú študentské párty alebo diskotéky. Na žiadnej som totiž dosiaľ nebola, nemám na ne energiu,“ tvrdí Viktória. K jej záľubám patrí hip-hop, rap, filmové komédie či horory a populárny seriál Dva a pol chlapa.

Ale aj škola. „Mám veľmi rada dejepis. Ak by som sa nevenovala tenisu, určite by som neprestajne študovala. Možno by raz zo mňa bola právnička. Aj preto mi je ľúto, že na školu mi zostáva stále menej času. Venujem sa jej v podstate len formou komisionálnych skúšok.“

Cieľ: svetová dvadsiatka

Fakt, že 180 cm vysoká Košičanka podriadila svoj život tenisu, jej prináša želaný úspech. Pred dvomi rokmi sa stala s Teréziou Mihalíkovou a Tamarou Kupkovou majsterkou sveta v kategórii družstiev do 14 rokov. Pred necelým mesiacom uspeli Slovenky aj vo Fed cupe junioriek, keď našli premožiteľky až vo finále. V Mexiku nestačili na Američanky. Navyše, po boku Kristíny Schmiedlovej sa Viktória v tomto roku prebojovala aj do semifinále štvorhry na grandslamovom US Open. V ankete Slovenského tenisového zväzu získala ocenenie Talent roka 2012.

„Verím, že dariť sa mi bude aj medzi ženami. Cieľ mám jednoznačný – chcela by som sa dostať aspoň do elitnej svetovej dvadsiatky. Snom je pre mňa triumf na niektorom z grandslamov,“ vraví obdivovateľka Rafaela Nadala či Marie Šarapovovej. So španielskym idolom si už stihla vymeniť aj pár slov.

„Keď sme sa na jednom z turnajov stretli, ostala som v menšom šoku. Ihneď som ho požiadala o fotografiu a Rafa mi bez problémov vyhovel,“ usmieva sa 37. juniorka sveta, ktorú od útleho detstva okrem otca tenisovo tvarovali Ján Sabovčík s Viktorom Sergejenkom. V súčasnosti sa jej v NTC venuje kondičný kouč Ladislav Olász a tréneri Ľubomír Kurhajec a Branislav Sekáč.

Na čom potrebuje najviac popracovať? „Mala by som zlepšiť najmä pohyb,“ priznáva Viktória. „Taktiež volej. Bekhend a forhend je na solídnej úrovni,“ dopĺňa bez zaváhania otec, ktorý sprevádza dcéru na väčšine turnajov a jej kariére obetoval všetok čas, energiu i peniaze.

zväčšiť S trénerom Ľubomírom Kurhajcom. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Viktória Kužmová, Ľubomír Kurhajec S trénerom Ľubomírom Kurhajcom.

„Tenis sa dá robiť aj za pár eur. Nie však na takejto úrovni. Potom to ale nemá zmysel. Buď sa niečomu venujem naplno, alebo radšej vôbec. Ak raz chcete mať z dieťaťa profesionála, pripravte si balík peňazí. Cestovanie, ubytovanie, tréner – keď si to všetko spočítate, nejde o žiadne drobné. Ide o to, koľko je rodič ochotný a schopný investovať. Matematika je jednoduchá – za viac peňazí máte kvalitnejší tréningový proces, lepšiu regeneráciu či turnajový program,“ prezrádza Kužma.

O puberte nemôže byť ani reči

O konkrétnych sumách radšej hovoriť nechce. Uvádza však príklad. „Predstavte si, že idete s dcérou na turnaj. Investujete tritisíc eur a vyhrá štyristo. Ľahko si zrátate rozdiel,“ naznačí 48-ročný tenisový zanietenec, ktorý dal Viktórii základy a roky s ňou trávi na kurtoch deň čo deň. Pozná ju dokonale.

„Viki vie, čo robí. A najmä, prečo to robí. Oceňujem, že je nesmierne pracovitá, má profesionálny prístup. Napriek tomu, že je v pubertálnom veku, o výstrelkoch, podráždenom správaní či nedisciplinovanosti nemôže byť ani reči. Napriek tomu ju bez dozoru nenechávam. Dôverujem jej, no zároveň preverujem. Bez kontroly by to nešlo,“ tvrdí s vážnym hlasom Kužma. K dcére je spravodlivý, no prísny.

Keď sa Viki spýtate, koľko oddychu si dopraje po sezóne, jej odpoveď je jasná. „Aspoň týždeň,“ vraví. Otec však jej plány ihneď koriguje. „To určite,“ pousmeje sa. „Na kurte musíš byť každý deň. Aspoň na 30 – 40 minút sa len tak vyhrať,“ dodá.

V Kužmovom tenisovom klube vyrastá Slovensku aj ďalší talent. Mladšia, trinásťročná dcéra Katarína, ktorú síce pred časom pribrzdili zdravotné problémy, no tenisové vlohy nezaprie. „Tak ako Viktória, aj Katka má dobrú techniku,“ chváli Kužma. „Na tenis má taktiež hlavu, čo ju predurčuje, aby napredovala,“ dopĺňa Viktória.

Pre slovenskú juniorskú dvojku je sestra skvelou kamarátkou. Majú spoločný cieľ – preraziť v konkurenciou nabitom tenisovom svete. Fanúšikom na Slovensku možno raz obe budú robiť veľkú radosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #športové talenty #Viktória Kužmová