Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americkí dlháni dominovali. Slováci po prvom dni prehrávajú 0:2

Slovenskí tenisti prehrávajú po prvom dni súboja play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2015 reprezentačných družstiev mužov v Chicagu s Američanmi 0:2. Obe piatkové dvojhry sa skončili presvedčivými trojsetovými víťazstvami domácich hráčov.

13.09.2014 08:17
Davis Cup Slovakia USA Tennis Foto:
Slovenský nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř (vľavo) so svojim zverencom Norbertom Gombosom.
debata (1)

Najprv líder amerického tímu John Isner zdolal Norberta Gombosa za 112 minút 7:6 (5), 6:4, 6:2 a potom americký druhý hráč Sam Querrey prevýšil slovenskú jednotku Martina Kližana 7:6 (6), 6:3, 6:3. Toto stretnutie trvalo 141 minút. V Chicagu sa hrá na tvrdom povrchu Acrylic v hale Sears Centre Arena s kapacitou 7000 miest, ktorá nebola zaplnená ani spolovice.

Obe piatkové dvojhry mali podobný priebeh a aj koniec. Po vyrovnanom prvom sete, ktorí rozhodli pre seba americkí dlháni v tajbrejkoch, sa v ďalšej časti zápasu domáci hráči rozohrali a ťažili najmä z výborného podania. Isner nastrieľal 29 a Querrey 20 es.

Isner servoval z Eiffelovej veže

Gombos za celý zápas Isnerovi ani raz nevzal jeho servis a Kližanovi nepomohli ani dva brejky, keďže sám odovzdal podanie päťkrát. Úspech v sobotňajšej štvorhre by pre Američanov znamenal rozhodujúci tretí bod a definitívu účasti vo svetovej skupine v budúcej sezóne. Slováci v nej chýbajú od roku 2007.

„Vydýchol som si, keď som vyhral prvý set. Na začiatku som bol nervózny. Nikdy to nie je jednoduché, ale prvý set bol veľmi dôležitý. Potom to už bolo z mojej strany lepšie,“ cituje 29-ročného Isnera server ESPN.

Ten istý zdroj priniesol aj pozápasové pocity 24-ročného Gombosa. „Vedel som, že jeho podanie je perfektné, akoby servoval z Eiffelovej veže. Nikdy predtým som nereturnoval servis podobný Isnerovi. On má špecifické podanie, lebo je naozaj vysoký. Loptičky po servise z jeho rakety sa odrážajú veľmi vysoko,“ komentoval Gombos.

Na sobotňajšiu štvorhru (21.00 h SELČ) nahlásili nehrajúci kapitáni Jim Courier a Miloslav Mečíř pred štvrtkovým žrebom programu páry Bob Bryan, Mike Bryan, resp. Lukáš Lacko, Michal Mertiňák. Prvá z nedeľňajších dvoch dvojhier sa začne o 19.30 h SELČ. Mali by hrať Isner a Kližan, po nich Querrey a Gombos. Zostavy pre štvorhru aj záverečné dvojhry sa ešte môžu zmeniť.

Gombos (126. v rebríčku ATP) dostal v piatok prednosť pred rebríčkovo vyššie postaveným a v Davisovom pohári skúsenejším Lukášom Lackom (86.). Proti favorizovanému Isnerovi predviedol solídny výkon, mal aj dva minibrejky v tajbrejku prvého setu, ale v dôležitých momentoch urobil chyby a nepodržalo ho ani podanie.

„Gombos bol v prvom sete o niečo lepším hráčom ako Isner, ale v tajbrejku urobil tri chyby a to pomohlo jeho súperovi. Keď Isner získal prvý set, nadobudol potrebné sebavedomie, zlepšil podanie a potom bol už len ťažko zastaviteľný,“ uviedol slovenský kapitán Miloslav Mečíř na tlačovej konferencii po piatkových dueloch.

Kližan sa hneval na rozhodcu

Skúsenejší Kližan (57.) viedol nad Samom Querreym (51.) v prvom sete 2:0 aj 5:3. Za stavu 5:4 podával na víťazstvo, ale nezískal ani fiftín. Neskôr v tajbrejku za stavu 6:5 mal dokonca setbal, ale napokon sa tešil pokojnejší Američan. Querrey sa neskôr rozohral a ťažil aj z chýb súpera.

Kližan urobil dovedna 31 nevynútených chýb, kým jeho súper 14. "Nebol som nervózny, ale za stavu 5:4, keď som podával na víťazstvo v prvom sete, som sa nahneval na čiarového rozhodcu. Urobil veľkú chybu pri prvom fiftíne. Ak by sa to nestalo, možno by to bol iný zápas. Samozrejme, môj súper bol lepší v tomto stretnutí. Po zisku prvého setu mu narástlo sebavedomie a zaslúžene zvíťazil,“ komentoval Kližan na pozápasovej tlačovej besede.

"Spočiatku som mal pocit, že Martin by v tomto zápase mohol diktovať tempo. Je škoda, že nezavŕšil prvý set pri svojom podaní víťazstvom. Ľahko stratil tú hru a nakoniec to bolo v konečnom výsledku podobné ako v prvom súboji s Gombosom,“ povedal Mečíř k zápasu Kližana.

Kapitán slovenského tímu Mečíř dostal na tlačovke aj otázku smerom k motivácii svojich hráčov za nepriaznivého stavu 0:2 na zápasy. „Bude to ťažké… Veril som v zisk jedného bodu v piatok, možno so šťastím aj dvoch. Realita je iná. Teraz to máme ťažšie ako na začiatku zápasu. Stále však platilo, že domáci hráči boli favoritmi,“ skonštatoval Mečíř.

Americký kapitán Kim Courier spokojne uviedol: „Vedieme 2:0 a pred sebou zápas skvelých bratov Bryanovcov vo štvorhre. To je asi maximum, čo sme si mohli želať. Čo sa týka piatkových dvojhier, obaja naši hráči Sam aj John sa pomalšie rozbiehali, ale finiš mali silný. Na konci zápasu hrali svoj najlepší tenis. Verím, že Bob a Mike to v sobotu zavŕšia v náš prospech.“

Davisov pohár – o svetovú skupinu 2015:
USA – SLOVENSKO 2:0 po piatkových dvojhrách
(Chicago, Sears Centre Arena, tvrdý povrch Acrylic v hale)
John Isner – Norbert Gombos 7:6 (5), 6:4, 6:2 za 112 minút, Sam Querrey – Martin Kližan 7:6 (6), 6:3, 6:3 za 141 minút

Ďalší program:
Sobota (21.00 h SELČ):
Bob Bryan, Mike Bryan – Lukáš Lacko, Michal Mertiňák
Nedeľa (19.30 h SELČ):
John Isner – Martin Kližan Sam Querrey – Norbert Gombos

1 debata chyba
Viac na túto tému: #John Isner #Martin Kližan #Davisov pohár #Norbert Gombos #Sam Querrey