Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulkovej absencia nie je o peniazoch

Sedí na dvoch stoličkách. Kým úloha trénera Dominiky Cibulkovej mu v novej sezóne prináša radosť, pozícia kapitána slovenského fedcupového tímu starosti. Mateja Liptáka čaká na budúci víkend barážové stretnutie o udržanie sa vo svetovej skupine.

09.04.2014 18:00
matej lipták, tenis Foto: ,
Nikdy nebolo jednoduché dať dokopy celý tím, doteraz sa mi to darilo, tentokrát to nevyšlo, vraví kapitán fedcupového tímu Matej Lipták.
debata (4)

Na kanadskej pôde však nemôže počítať s dvojicou najlepších hráčok – Cibulkovou ani Danielou Hantuchovou. „Jej rozhodnutie nemá s Dominikinou absenciou žiaden súvis,“ vravel novinárom na stredňajšej tlačovej besede 36-ročný kouč, ktorý sa bude v Quebecu spoliehať na štvoricu Magdaléna Rybáriková (37.), Jana Čepelová (51.), Karolína Schmiedlová (65.) a Michaela Hončová (262.).

Ako ovplyvní neúčasť Cibulkovej s Hantuchovou šance Slovenska v Kanade?
Priznávam, je to veľké oslabenie. Musíme sa však s touto situáciou vyrovnať. Verím, že sa mladšie hráčky chopia šance. Napokon, už v minulosti som hovoril, že napríklad Jana Čepelová, ktorá je veľkou srdciarkou a v súčasnosti taktiež povzbudená výborným výsledkom z Charlestonu, sa vie v Pohári federácie vypnúť k výborným výkonom a vyrovnať sa špičkovým hráčkam. Možno práve ona bude kľúčom k úspechu.

Myslíte si, že v prípade víťazstva nad Nemeckom a postupu do semifinále by Hantuchová s Cibulkovou reprezentovali?
Ktovie, možno by bol ich pohľad trochu iný. Skôr si však myslím, že prípadný postup by veľkú úlohu pri rozhodovaní nezohral. Napokon, aj súboj v Kanade je pre nás veľmi dôležitý.

Stojíte si za tým, že ako kouč Cibulkovej ste jej odobrili štart na turnaji v Kuala Lumpur?
Nebolo to jednoduché rozhodnutie, dlho sme nad ním premýšľali. Chápem, že slovenský fanúšik reaguje na takéto veci veľmi citlivo. Musím však povedať, že nikdy nebolo jednoduché dať dokopy celý tím, doteraz sa mi to darilo, tentokrát to nevyšlo. Dôvod je jednoduchý: fedcupové zápasy sa kryjú s turnajovým programom. Navyše, sú psychicky i fyzicky veľmi náročné.

Generálny sekretár STZ Igor Moška uviedol, že s vaším rozhodnutím uvoľniť Cibulkovú nesúhlasí. Cítite podporu zväzu?
Pravdupovediac nie. Viem, že na veci majú jeho zástupcovia iný názor. Je to pre mňa nepríjemná situácia, keďže som tréner Cibulkovej aj fedcupový kapitán. Dominika robí Slovensku výborné meno. Ľudia to vedia a určite si to cenia. To, že nenastúpi v jednom stretnutí, nemôže zohrať pri pohľade na ňu veľkú úlohu. Som na dvoch stoličkách a musel som sa nejako rozhodnúť.

Neobávate sa, že verejnosť sa bude na Cibulkovej rozhodnutie pozerať tak, že uprednostnila peniaze pred reprezantáciou?
Dôvody, prečo po dlhom čase nejde reprezentovať, sú úplne iné. Sezóna sa vyvíja tak, že v závere roka môže hrať na Turnaji majsteriek a udržať sa v Top10. Predošlé zápasy v Pohári federácie nás presvedčili o tom, že ešte dva týždne po nich bola prakticky nepoužiteľná. A to v žiadnom prípade nechceme riskovať. Dominika potrebuje body, ktoré jej môžu výrazne pomôcť. Ľudia sa možno na jej rozhodnutie budú pozerať cez peniaze, ale tak to rozhodne nie je.

Aký dôvod absencie uviedla Hantuchová?
O tom, že nebude hrať, viem už od turnaja v Miami. Kedže Daniela bola zranená, potrebuje teraz nazbierať body, dostať sa do hernej pohody a získať späť stratené sebavedomie. To všetko sú veci, ktoré zavážili.

Nesúvisí Hantuchovej rozhodnutie s tým, že do Kanady necestuje Cibulková?
Ja to tak vôbec nevidím.

Uvažujete nad tým, že by ste z postu reprezentačného trénera po prípadnom neúspechu v Kanade odstúpili?
Možné je všetko, uvidíme, čo bude po Kanade.

V úlohe slovenskej jednotky sa po prvý raz predstaví Rybáriková. Zvládne ju?
Bude v novej pozícii. Pevne verím, že ju počas týždňa výborne pripravíme. Skôr sa však budeme opierať o vyrovnanosť tímu a silného vnútorného ducha.

Akým spôsobom ste vybrali štvrtú hráčku tímu?
Oslovil som Janettu Husárovú, ktorá by nám mohla výrazne pomôcť vo štvorhre, ale opäť odmietla. Len zopakovala, že chce, aby dostali priestor mladé hráčky. Druhou alternatívou bola Kristína Kučová, ktorá štartuje na turnaji v Kuala Lumpur a poprosila ma, že by pre ňu bolo lepšie štartovať v Malajzii, ako byť v Pohári federácie v úlohe štvrtej hráčky.

Moška: Lipták má našu dôveru
Podľa Igora Mošku má Matej Lipták plnú podporu Slovenského tenisového zväzu. „Keď mi však oznámil, že uvoľnil Dominiku Cibulkovú zo zápasu v Kanade, považoval som jeho rozhodnutie za nesprávne. Nikdy totiž nebudem súhlasiť s tým, aby hráčky počas reprezentačnej akcie hrali na malých turnajoch,“ vyhlásil generálny sekretár STZ. (ad)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Daniela Hantuchová #Fed Cup #Matej Lipták