Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

K drzosti som pridala skúsenosti. Výsledkom je Top 10

Dominika Cibulková bude od pondelka členkou elitnej svetovej desiatky. Miestenku v Top 10 si slovenská tenistka vybojovala vo štvrťfinále prestížneho turnaja v Miami. V mimoriadne dramatickom zápase zdolala Agnieszku Radwanskú po trojestovej bitke (3:6, 7:6, 6:3).

27.03.2014 13:38
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková sa takto porúčala k zemi po víťazstve.
debata

Napriek tomu sa mohla po poslednej loptičke od radosti zvaliť na kurt a vychtunávať si historický okamih. Dominika Cibulková zvíťazila vo štvrťfinále turnaja v Miami nad Poľkou Agnieszkou Radwanskou po trojsetovej dráme (3:6, 7:6, 6:3) a prvýkrát v kariére sa posunie vo svetovom rebríčku do elitnej svetovej desiatky.

„Sen sa stal skutočnosťou. Naďalej však musím na sebe tvrdo pracovať. Čas ukáže, kam to v kariére dotiahnem,“ referovala z Floridy 24-ročná tenistka.

Ako sa cíti čerstvá členka Top 10?
Oficiálne sa ňou stanem až v pondelok (smiech). Momentálne som unavená, ale aj nesmierne šťastná. Zápas s Radwanskou mi zobral veľa síl – fyzických i psychických. Ustála som však náročné momenty a to rozhodlo o mojom úspechu.

Aké pocity ste prežívali po poslednej loptičke zápasu?
Veľmi ťažko sa opisujú, priznám sa, že som si od radosti aj trochu poplakala. Človek si totiž v takých momentoch uvedomí, že každodenná tvrdá práca prináša úspechy. Splnil sa mi sen, čo ma motivuje do ďalšej driny.

Pri prvom mečbale Radwanskej vás od prehry zachránilo Jastrabie oko, ktoré ohlásilo aut. Aké myšlienky vám prúdili hlavou počas čakania na verdikt?
Boli to hrozné sekundy. Keď som sa pozerala na stopu, ktorá zostala po loptičke, nevedela som posúdiť, či to bol aut. Čakanie na výsledok Jastrabieho oka bolo strašné. Modlila som sa a opakovala si v hlave dookola: aut, aut, aut. Moje prianie sa napokon splnilo, čo ma do ďalšieho priebehu nabudilo. To je dokonalý príklad toho, ako blízko je od úspechu k neúspechu.

Bol tento okamih jediným, keď ste zapochybovali o tom, že by ste mohli zvíťaziť?
Áno. Videla som, že jej tím sa už teší a to teda nebol príjemný pohľad. Následne som sa však chytila, podaril sa mi víťazný úder a dotiahla set do úspešného konca. To boli zrejme zlomové okamihy celého duelu.

Mysleli ste v ďalšom priebehu na to, že ste boli len centimetre od prehry znamenajúcej koniec na turnaji i rozplynutie sna o posune do Top 10?
Počas zápasu som si to už nepripomenula ani na okamih. Keď sa na svetelnej tabuli zjavil verdikt, ihneď som sa skoncentrovala a myslela len na ďalšie výmeny. Svedčí o tom aj ďaší priebeh – následné dva mečbaly som odvrátila aktívnou hrou, bola som odvážna. Mala som vyčistenú hlavu.

Počas zápasu ste desaťkrát stratili podanie. Mohol za to vietor?
Bol veľmi nepríjemný. Podmienky boli extrémne náročné, vietor si s loptičkami robil čo len chcel. Viac to vyhovovalo Age, ktorej herný štýl je založený na obrane, vybehá takmer všetky lopty. Ja som chcela útočiť, hrať agresívne a vietor mi to veľmi znepríjemňoval. Dôležitú úlohu zohral tréner Matej Lipták, ktorý mi poradil, aby som sa pokúšala hrať dlhšie výmeny a menej riskovať.

Tréner za vami prišiel na kurt hneď dvakrát. Pomohli vám jeho rady?
Určite, boli to momenty, počas ktorých som sa zamyslela nad svojou hrou. Podstatné však bolo, že som jeho slová preniesla na kurt.

S Radwanskou máte bilanciu 3:5. Z posledných štyroch duelov ste však tri vyhrali. Stáva sa z neobľúbenej súperky obľúbená?
Radwanská nikdy nebude moja obľúbená súperka (smiech). Hrá veľmi nepríjemný tenis, ktorý vyhovuje málokomu, preto je tretia na svete. Patrí k najnepríjemnejším a jej skalp je zakaždým veľmi cenný.

Našli ste si po zápase čas na oslavu?
Počas turnaja to neprichádza do úvahy. S tímom sme sa vyobjímali, potešili sa spolu. Všetci z môjho okolia si za tvrdú prácu takýto úspech zaslúžia. Keď však prídeme domov, určite zorganizujeme nejakú párty.

Koľko esemesiek ste si našli v telefóne?
Približne päťdesiat, všetkým za ne ďakujem.

Je postup do svetovej desiatky dosiaľ najväčším úspechom v kariére?
Z rebríčkového pohľadu určite. Sen sa stal skutočnosťou. Mám však stále len 24 rokov a chcem neustále na sebe tvrdo pracovať, zlepšovať sa a napredovať. Čas ukáže, kam sa prepracujem.

Je zatiaľ tento rok pre vás najúspešnejším?
Určite. Keď som mala devätnásť rokov, bola som taktiež blízko k postupu do Top 10. Vtedajšia Domninika sa však s terajšou nedá porovnať. Vyzrela som najmä po psychickej stránke. Vtedy mi nechýbala drzosť, ale bola som neskúsená. Teraz mám aj skúsenosti. Navyše, s tímom vieme, na čom treba pracovať. Výsledkom je posun do Top 10.

V semifinále vás čaká Na Li. Trúfate si aj na Číňanku, ktorú ste dosiaľ v šiestich meraniach síl nezdolali?
S Na Li som po finále Australian Open prehrala aj v Indian Wells, ale práve tento zápas ma utvrdil v tom, že aj ona je zdolateľná. Bolo to totiž veľmi tesné a mala som blízko k úspechu. Tiež je to len tenistka z mäsa a kostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Miami