Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vajda tuší Djokovičovu sezónu s výkyvmi. Nie je to na lusknutie, tvrdí

Slovenský tréner Marián Vajda sa v súlade s dlhodobými plánmi vrátil do zázemia srbského tenistu Novaka Djokoviča počas turnaja ATP World Tour Masters 1000 BNP Paribas Open v kalifornskom Indian Wells, hneď z toho bol titul - prvý "Noleho" tohtoročný.

19.03.2014 13:53
Djokovič, Vajda Foto: ,
Novak Djokovič s Mariánom Vajdom.
debata

„Možno tento rok budeme svedkami výkonnostných výkyvov. Z dlhodobého hľadiska to však asi bude mať prínos pre jeho tenis. Pochopiteľne, je to veľká zmena. Bol zvyknutý registrovať ma, poznal moje metódy, praktiky, poznámky ku každému zápasu, išlo to plynule. Je zjavné, že moja prítomnosť bola preňho dôležitá. Uvidíme, ako sa to vyvinie. Musí si osvojiť výskyt iného kouča v zázemí, čo nie je ľahké, žiada si to čas,“ povedal pre BBC Vajda, ktorého v decembri vystriedal vo funkcii hlavného trénera Nemec Boris Becker.

„Nie je to na lusknutie prstami. Nedajú sa predpokladať zázraky na počkanie. Je to proces,“ upozornil slovenský odborník, ktorý sa dohodol s Djokovičom na tucte spoločných týždňov ročne, hodlá sa po vysiľujúcich ôsmich sezónach viac venovať svojim najbližším.

Rodák z Považskej Bystrice vynechal aj januárové turné na južnej pologuli a teraz s úsmevom vyhlásil: „Nechýbalo mi to. Vychutnal som si čas s rodinkou. Samozrejme, sledoval som všetky Novakove duely a cítil som sa oveľa pokojnejšie. Niekedy som totiž v lóži bol v takom napätí, že som akosi nestíhal vnímať aspekty hry. Pri televízore som náhle videl aj veci, ktoré mi dovtedy unikali, takže to má svoje pozitíva.“

Čoskoro 49-ročný niekdajší člen Top 35 Vajda (nar. 24. marca 1965) pobudne pri svetovej dvojke Djokovičovi pred aprílovým antukovým podujatím v monackom Monte Carle, sú dohodnutí aj na Madride, Toronte a Pekingu. Aktuálne je v Miami s 26-ročným Belehradčanom Becker.

Američan John McEnroe pre BBC poskytol takýto postreh: „Boris je zvyknutý byť chlapíkom, okolo ktorého sa všetci točia a chcú mať istotu, že je v pohode. Bude teda zaujímavé sledovať, ako sa postaví k tomu, že teraz on má poslanie byť tu pre niekoho iného a pridať mu čosi navyše. Podľa mňa Djokovič buď zistí, že pri momentálnom nastavení to nefunguje, alebo sa pokúsi mať po boku oboch minimálne počas vrcholných podujatí typu Roland Garros.“

Spomenutý web pripomenul, že Djokovič síce nikdy nemal ďaleko k experimentom vo svojom realizačnom štábe v rámci ambície počínať si čo najprofesionál­nejšie, zároveň sa však nezdráhal nastoľovať pôvodný stav. Svedčia o tom epizódy s Toddom Martinom či Wojciechom Fibakom.

Niekdajší líder renkingu Djokovič po zime bol vo štvrťfinále melbournských Australian Open a v semifinále v Dubaji, naposledy získal titul v spomenutom Indian Wells, kde v nedeľňajšom finále zdolal Švajčiara Rogera Federera 3:6, 6:3, 7:6 (3).

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #Boris Becker