Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenistky budú bojovať o svetovú skupiny v Kanade

Slovenské tenisové reprezentantky budú 19. - 20. apríla 2014 hrať v play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2015 reprezentačných družstiev žien s Kanaďankami, a to za Atlantikom na základe pravidla o reciprocite.

11.02.2014 12:28
Hantuchová, Rybáriková, Lipták, Čepelová,... Foto: ,
Zľava Daniela Hantuchová, Magdalena Rybáriková, kapitán Matej Lipták, Dominika Cibulková a Jana Čepelová.
debata

Súperky im určil utorňajší žreb, ktorý sa konal v centrále Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) v Londýne. Slovenky tvorili spolu s Ruskami, Američankami a Španielkami nasadenú štvoricu a do úvahy pre ne okrem Kanaďaniek prichádzali aj Argentínčanky, Francúzky a Poľky.

Víťaz zápasu Kanada – Slovensko bude v nasledujúcej sezóne hrať medzi elitou, zdolaný tím v takisto 8-člennej II. svetovej skupine. Slovenky klesli do „prelínačky“ minulotýždňovou bratislavskou prehrou 1:3 s Nemkami vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny.

„Je to najhorší možný výsledok žrebu… Čaká nás veľmi, veľmi ťažký zápas a budeme potrebovať výkony na najvyššej úrovni. Budeme hrať vonku a dievčatá sa musia presunúť na iný kontinent v čase, keď sa v Európe rozbehne hlavná časť sezóny. Navyše, Kanaďanky sú veľmi ambiciózne – disponujú skvelou Bouchardovou, ktorá v Austrálii dokázala, že môže zdolať kohokoľvek. Súper má aj silný deblový pár. Náš tím však považujem za vyrovnanejší a keď nastúpime v najsilnejšom zložení a optimálnej forme, tak podľa mňa budeme mať veľkú šancu na úspech. Verím, že budeme mať aj viac športového šťastia ako proti Nemkám,“ povedal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška a k teoreticky možnej zmene výhody domáceho prostredia podotkol: „Môžeme síce Kanaďanov osloviť s takýmto návrhom, ale nepredpokladám, že na to pristúpia. Nevidím to ako reálne. Prežívajú totiž tenisový ošiaľ, minulý rok sa im darilo v Davis Cupe, teraz môžu po dlhých rokoch postúpiť do svetovej skupiny Fed Cupu, toto odvetvie je u nich na ohromnom vzostupe. Kanada si teda ťažko nechá ujsť príležitosť prezentovať sa v domácom prostredí.“

Kanaďanky na čele s vychádzajúcou hviezdou ženského tenisu Eugenie Bouchardovou, v januári semifinalistkou melbournských grandslamových Australian Open, zvíťazili 8. – 9. februára v 1. kole II. svetovej skupiny v Montreale nad Srbkami bez Jeleny Jankovičovej, Any Ivanovičovej aj Bojany Jovanovskej 3:1, istotu mali už po singloch. O dva body sa postarala spomenutá Bouchardová, jeden pridala Aleksandra Wozniaková. V kádri kapitána Sylvaina Bruneaua boli aj Gabriela Dabrowská a Sharon Fichmanová.

Krajina javorového listu bola v semifinále Fed Cupu 1988 a okrem toho si trikrát zahrala štvrťfinále (1964, 1967, 1987). Vlani účinkovala v I. skupine americkej zóny, takže môže dosiahnuť postup o úroveň vyššie druhú sezónu v rade. Kanaďanky ťahajú v rámci týchto MS tímov ITF sériu piatich úspechov. So Slovenkami si zahrajú druhýkrát. V júli 1997 prehrali na antuke v Bratislave 0:5. Domáce družstvo tvorili Karina Habšudová, Katarína Studeníková a Henrieta Nagyová, čelili triu Rene Collinsová (vlani v októbri vo veku 47 rokov podľahla zhubnému ochoreniu), Sonya Jeyaseelanová a Patricia Hyová-Boulaisová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #žreb #Kanada #Pohár federácie #Svetová skupina