Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pláteník: Nik nepracoval tak tvrdo ako Dominika

Keď sa Dominika Cibulková pred piatimi rokmi predstavila v semifinále grandslamového Roland Garros, sedel v jej lóži a udeľoval vtedy 19-ročnej tenistke pokyny.

24.01.2014 13:00
Vladimír Pláteník Foto:
Vladimír Pláteník.
debata

„Už vtedy som bol presvedčený o tom, že Dominika smeruje do Top 10 a nič ju nemôže zastaviť,“ vraví Vladimír Pláteník (37), niekdajší tréner súčasnej slovenskej jednotky.

Zmenila sa Dominika odvtedy, keď ste ju viedli?
Nemyslím si. Stále je to baba, ktorý si tenis užíva a nadovšetko ho miluje. Mnohé z tenistiek vyzerajú na kurte, akoby boli nešťastné. Nie je totiž jednoduché spať každú chvíľu počas celého roka v inej posteli, na inom meste. Pre Dominiku to nie je problém. Z tenisovej stránky sa taktiež nezmenila, len sa vrátila k štýlu, ktorý jej sedí. Od jej osemnástich rokov som ju tlačil viac k mužskému tenisu, pod ďalšími trénermi hrala takpovediac plieskanú hru, čo zmenil opäť až Maťo Lipták.

V minulosti bola výraznou Cibulkovej slabinou psychika. Prekvapilo vás, že momentálne je po mentálnej stránke silná?
Keď som trénoval Dominiku, nemali sme sponzorov. Aby sme ušetrili peniaze, spávali sme na turnajoch spolu v jednej izbe. Hráčka i jej rodičia boli pod veľkým tlakom. Nebolo totiž jednoduché zohnať na cestovanie 150 až 200-tisíc eur ročne. Teraz v jej okolí všetko funguje inak. Na turnaj necestuje len s trénerom, môže si dovoliť vziať so sebou aj fyzioterapeutku či priateľa. To všetko prispieva k jej pohode.

Akou zverenkyňou je Cibulková?
Počas niekoľkoročnej spolupráce mi ani raz nepovedala, že niečo neurobí. Pre Dominiku je tréner bohom, ktorému absolútne dôveruje. Na tréningoch zakaždým zo seba vydá všetko. Aj preto som bol už v roku 2009 presvedčený o tom, že smeruje do Top 10 a nič ju nezastaví. Zároveň som však tvrdil, že najlepšia bude vo veku 23–24 rokov, čo sa aj splnilo. Skrátka dospela.

Čo priviedlo Cibulkovú do finále Australian Open?
Okrem skvelej fyzickej pripravenosti aj psychika. Dominika pôsobí na kurte úplne inak, ako jej súperky – s výnimkou Šarapovovej. Halepová či Radwanská vyzerali odovzdane. Dominika ich prevýšila nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránky. Navyše, už roky patrí medzi najlepšie technicky i pohybovo vybavené hráčky. Niektorí z jej trénerov ju však viedli nesprávnym smerom. Maťo Lipták to zmenil a ušil jej taktiku i hru na telo. Navyše, sedí jej aj povrch, ktorý je v porovnaní s minulými rokmi rýchlejší. Je to skrátka súhra okolností, vďaka ktorým vymazala viacero veľkých hráčok. Verím, že od Australian Open sa odrazí a bude v rebríčku len stúpať.

Čo je Cibulkovej najsilnejšia stránka?
Má dobrý pohyb. Nohami je pri loptičke skôr, ako ostatné hráčky, o to viac môže pri údere zatlačiť. Má prirodzenú dynamiku pohybu, jej biomechanika je ideálna. Druhým aspektom je technika. Dominika ju má zvládnutú skvele a môže prešvihovať údery. V neposlednom rade vyniká aj vo vôľových vlastnostiach. V posledných rokoch som trénoval rôzne hráčky, ale žiadna z nich nepracovala tak tvrdo ako Dominika. Práve tieto faktory ju oprávňujú, aby patrila medzi svetovú elitu.

Aké má slabiny?
Najväčšou je podanie. Som prekvapený, že sa súperky s jej servisom zatiaľ nedokázali vyrovnať. Nepodáva totiž žiadne bomby, rýchlosť jej servisu sa pohybuje okolo 150 kilometrov za hodinu. Umiestňuje ho však na telo, čo je veľmi správne. Už v roku 2009 mala odo mňa rovnaký pokyn, keď hrala štvrťfinále Roland Garros so Šarapovovou.

Aké jej dávate šance vo finále?
Ak by išlo o štvrťfinále, boli by menšie. Vo finále sa však môže stať čokoľvek. Na Li je veľmi labilná, staršia hráčka, ktorú vytočí, ak sa jej nedarí. Dokáže na niekoľko gemov stratiť koncentráciu. Na druhej strane, je to skúsená tenistka s dobrým podaním, pohybom i údermi. Dominika si musí uvedomiť, že na tohtoročnom Australian Open s ťažšou súperkou ešte nehrala.

Čo by mohlo platiť na štvrtú hráčku sveta?
Číňanka má slabší forhend. Napriek tomu musí Dominika údery striedať, okolo sedemdesiat percent hrať Na Li na forhend a potom ju po kurte naháňať.

Prekvapili vás Cibulkovej výkony?

Katarína Studeníková: Prekvapil ma postup do finále, nie jej výkony. Dominika je veľká bojovníčka, ktorá trénuje s úžasnou vôľou a teraz si užíva za svoju obrovskú snahu odmenu. Disponuje obdivuhodnou silou a sebavedomím. Obe sa teraz skĺbili dokopy a výsledok sa dostavil. Ak bude pokračovať v takýchto výkonoch, môže zvíťaziť aj vo finále.

Radka Zrubáková: V minulých týždňoch sa veľmi trápila, nič nenasvedčovalo tomu, že by mohla v Austrálii urobiť veľký výsledok. Včas sa však dostala do výbornej formy, čo z nej robí veľmi nepríjemnú hráčku, ktorá dokáže zdolať takmer kohokoľvek. Do každého úderu ide naplno, riziko je síce vysoké, ale zatiaľ jej to vychádza. Šance vo finále sú vždy 50 na 50.

Karina Habšudová: Neprekvapili, ale milo potešili. Darí sa jej vlastná hra, sústredí sa len sama na seba, nerieši, s kým hrá. Vo finále hrajú skúsenosti pre Na Li, predsa len, je to už jej tretie finále na Australian Open. Ak dokáže Dominika odbúrať všetky vonkajšie vnemy, bude hrať loptu po lopte, má rozhodne šancu uspieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Australian Open #Vladimír Pláteník