Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do prvého semifinále postúpili Na Li a Bouchardová

Čínska tenistka Na Li a Kanaďanka Eugenie Bouchardová v utorok utvorili semifinálovú dvojicu v hornej polovici "pavúka" dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (13. - 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku).

21.01.2014 08:53
Na Li Foto: ,
Na Li.
debata

Tridsaťjedenročná víťazka parížskeho antukového rovnako významného Roland Garros 2011 Na Li nasadená ako štvrtá si vo štvrťfinále poradila s talianskou rovesníčkou Flaviou Pennettovou, dvadsaťosmičkou podujatia, za 67 minút jednoznačne dvakrát 6:2. Ešte len 19-ročná Bouchardová nasadená ako tridsiata dosť nečakane prekonala srbskú niekdajšiu líderku svetového rebríčka Anu Ivanovičovú za 144 minút 5:7, 7:5, 6:2.

Bývalým koučom Belgičanky Justine Heninovej Carlosom Rodríguezom trénersky vedená Na Li je na južnej pologuli finalistka ročníkov 2011 a 2013. Hrdinka prípravného turnaja v čínskom Šen-čene má v tejto sezóne zatiaľ čistý štít. Ázijčanka predvlani v Montreale triumfovala nad Kanaďankou dvakrát 6:4.

„Myslím si, že všetci túžia získať grandslamový titul. Najprv sa však treba dostať aspoň do semifinále, nie?“ zafilozovala si Na Li, keď mala zhodnotiť svoje celkové vyhliadky aj v kontexte výpadkov Američanky Sereny Williamsovej a Rusky Marie Šarapovovej. „Dnes som bola naozaj spokojná. Zajtra budem mať voľna, pohovorím si s trénerom a celým tímom a pripravím sa na nasledujúcu výzvu,“ dodala Číňanka.

Pre niekdajšiu jednotku deblového rebríčka a bývalú členku singlového Top 10 Pennettovú zostáva grandslamovým osobákom semifinále vlaňajších US Open. V Melbourne pred dvanástimi mesiacmi absentovala pre problémy so zápästím.

Eugenie Bouchardová. Foto: SITA/AP, Rick Rycroft
Eugenie Bouchardová Eugenie Bouchardová.

Pre Bouchardovú bolo doterajším maximom medzi seniorkami na úrovni veľkej štvorky 3. kolo vlaňajšieho Wimbledonu, v 2. kole na londýnskej tráve prevýšila práve Ivanovičovú. Teraz je prvou zástupkyňou krajiny javorového listu v semifinále AO v histórii. Celkovo sa to na Majors naposledy podarilo Carling Bassettovej-Segusovej na US Open 1984. Bouchardová sa k 27. januáru premiérovo ocitne v Top 20, predznamenala Tenisová asociácia žien. Momentálne sa nachádza v prepočtovej online verzii na 18. priečke a nižšie ju už môže odsunúť len Dominika Cibulková.

„Ana zahrala naozaj dobre, ja som musela bojovať a zostať agresívna. Myslím si, že v druhom a treťom sete som dokázala vystupňovať môj výkon,“ podotkla úradujúca laureátka označenia Nováčik roka WTA Bouchardová, ktorá debutuje v hlavnej súťaži pri rieke Yarra. Minulý rok neprešla kvalifikáciou. Obrat z 0:1 na sety predviedla aj v osemfinále proti domácej voľnej karte Casey Dellacquovej. Nickom Savianom na Floride pripravovaná Bouchardová je hrdinka dvojhry aj štvorhry dievčat z Wimbledonu 2012.

Dvadsaťšesťročná dobyvateľka RG 2008 Ivanovičová (14.) v predchádzajúcich dvoch kolách prekonala grandslamové šampiónky Samanthu Stosurovú a Serenu Williamsovú – zhodne z 0:1. Tentoraz jej nestačil vlastný náskok 1:0. Srbka bola pred šiestimi rokmi vo finále AO.

Štvrťfinálové dvojice v dolnej polovici žrebu sú Simona Halepová (Rum.-11) – Dominika Cibulková (SR-20) a Agnieszka Radwanská (Poľ.-5) – Viktoria Azarenková (Biel.-2). Hrať sa bude v Rod Laver Arene v stredu, v Cibulkovej prípade od 1.00 h SEČ.

Dvojhra žien – štvrťfinále (horná polovica „pavúka“):
Na Li (Čína-4) – Flavia Pennettová (Tal.-28) 6:2, 6:2 za 67 minút
Eugenie Bouchardová (Kan.-30) – Ana Ivanovičová (Srb.-14) 5:7, 7:5, 6:2 za 144 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #štvrťfinále #Australian Open