Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvenstvo ma neprekvapilo, vraví Tenistka roka Cibulková

Zavŕšila víťazný hetrik. Dominika Cibulková opäť potvrdila, že je kráľovnou slovenského tenisu.

19.12.2013 21:00 , aktualizované: 21:43
debata (7)
Dominika Cibulková. Foto: Robert Hüttner
Dominika Cibulková Dominika Cibulková.

Bratislavská rodáčka sa posadila na trón pre Tenistku roka aj po tretí raz v rade. V ankete, ktorú každoročne organizuje národný zväz, zdolala Danielu Hantuchovú (o 68 bodov) a Magdalénu Rybárikovú (o 171).

Pre 24-ročnú hráčku je to celkovo piaty triumf – za posledných šesť sezón. Sériu jej prerušila v roku 2010 len sedemnásobná držiteľka trofeje Hantuchová. „Nemám za sebou rok podľa mojich predstáv, no prvenstvo ma neprekvapilo,“ vraví Cibulková. „Výkony, ktoré som podávala, ma oprávnene pasovali do úlohy najlepšej Slovenky, čo potvrdilo aj rebríčkové postavenie,“ dodala v rozhovore pre denník Pravda.

Cibulková ukončila rok na 23. mieste v renkingu WTA. Dočkala sa počas neho jedného turnajového prvenstva – v kalifornskom Stanforde. Okrem toho sa prebojovala do finále v Sydney, trikrát to dotiahla do štvrťfinále (Hertogenbosch, Toronto, Linz). „Škoda, že sa mi viac nedarilo na grandslamových turnajoch. Taký je však šport, niekedy vyjdú veci inak, ako si človek predstavuje,“ povzdychla si Cibulková.

Na turnajoch veľkej štvorky sa jej najviac darilo vo Wimbledone, kde uhrala 3. kolo. S Australian Open a Roland Garros sa lúčila po 2. kole, s US Open dokonca po prvom. „Verím, že v budúcom roku budem úspešnejšia. Ten uplynulý som odštartovala pod vedením Mateja Liptáka a tak som si zvykala na nové veci, ktoré som sa pokúšala zaradiť do svojho repertoára,“ tvrdí Cibulková, ktorú teší, že ju netrápia zdravotné problémy a môže sa naplno koncentrovať na tenis. „Po problémoch s achilovkou som už pol roka úplne v poriadku,“ dodáva.

S akými cieľmi vstúpi do novej sezóny? „V prvom rade sa sústredím na grandslamy. Rada by som sa posunula vo svetovom rebríčku na priečku, ktorá pre mňa bude najlepšou v kariére, rovnaký cieľ si dávam každý rok. Nechcem však hovoriť o konkrétnych číslach, lebo sa mi to môže vypomstiť,“ zakončila Cibulková, ktorej doterajším rebríčkovým maximom je 12. miesto z júla 2009.

V mužskej kategórii dominoval Lukáš Lacko, ktorý prerušil dvojročnú nadvládu Martina Kližana. Pre Lacka je to druhý triumf v kariére (po roku 2010), Kližana prevýšil s výrazným 172-bodovým náskokom, tretie miesto obsadil Andrej Martin. „Nebola to ľahká sezóna, pretože som ju zo zdravotných dôvodov vlastne začínal trikrát. O to mám väčšiu radosť, že teraz stojím na tomto pódiu. Špeciálne poďakovanie patrí kondičnému trénerovi Lacovi Olaszovi, s ktorým som po desiatich rokoch prerušil spoluprácu. Zámerne nehovorím, že ukončil, lebo ľudia si zvyknú nájsť cestu nazad k sebe,“ povedal Lukáš Lacko.

Medzi kolektívmi dominoval fedcupový tím, ktorý to dotiahol do štvrťfinále, v ktorom nestačil na Rusky.

Počas štvrtkového slávnostného vyhlásenia v Národnom tenisovom centre uviedli do Siene slávy slovenského tenisu aj štvoricu bývalých hráčov. Významnej pocty sa dočkali Jozef Marián Fillo, Lýdia Melišová (obaja in memoriam), Karol Kučera a Katarína Studeníková.

[css trieda tabuľky]

Víťazi ankety Tenista roka 2013
Muži Lukáš Lacko
Ženy Dominika Cibulková
Juniori Matej Maruščák
Juniorky Kristína Schmiedlová
Tímy Fedcupový tím
Talenty Kristína Schmiedlová
Vozičkár Dávid Chabreček

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Daniela Hantuchová #Martin Kližan #Lukáš Lacko