Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič má nového trénera. Vajdu strieda Becker

Nemecká tenisová legenda Boris Becker sa stal novým hlavným trénerom Srba Novaka Djokoviča. Slovenský kouč Marián Vajda zostáva v realizačnom štábe a bude dvojku svetového rebríčka viesť napríklad na turnajoch v Indian Wells, Madride, Toronte či Pekingu.

18.12.2013 12:09 , aktualizované: 13:13
US Open, Nadal, Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

Štyridsaťšesťročný niekdajší líder renkingu ATP vo dvojhre Becker je držiteľ 6 singlových grandslamových trofejí. Na úrovni veľkej štvorky sa radoval na Australian Open 1991 a 1996, Wimbledone 1985, 1986 a 1989 a US Open 1989. V zbierke mu chýba len Roland Garros, čo sa zhodou okolností zatiaľ týka aj 26-ročného Belehradčana Djokoviča. Olympijský víťaz vo štvorhre z Barcelony 1992 Becker je rodák z Leimenu, žije vo švajčiarskom Schwyzi.

Web Mondo špecifikuje, že Becker bude v sezóne 2014 sprevádzať Djokoviča v Melbourne (Australian Open), Dubaji, Miami, Monte Carle, Ríme, Paríži (Roland Garros), Londýne (Wimbledon), Cincinnati, New Yorku (US Open), Šanghaji, Paríži (hala) a prípadne v Londýne (ATP World Tour Finals).

„Som šťastný z nadviazania spolupráce s Borisom Beckerom. Verím, že pretavíme jeho poznatky a skúsenosti do podoby nových trofejí na najvýznamnejších podujatiach. Navyše, je to skvelý muž a výnimočná osobnosť, ľahko sa začlení do nášho tímu. Myslím si, že v jeho osobe príde nový svieži impulz, ktorý sa v kombinácii s dlhoročnými postupmi Mariána Vajdu premietne do napredovania vo všetkých podstatných aspektoch môjho tenisu. Hlavnými cieľmi na sezónu 2014 sú grandslamové turnaje a podujatia ATP World Tour Masters 1000. Môj tím je v tejto chvíli skompletizovaný a plný nádeje na maximálne úspechy,“ cituje Djokoviča Mondo.rs.

„Pociťujem hrdosť, že ma prizvali ako hlavného kouča do Novakovho štábu. Teším sa na túto kooperáciu. Som presvedčený, že spoločne môžeme dosiahnuť vynikajúce výsledky. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som mu prospel pri útoku na ďalšie grandslamové a iné významné trofeje,“ povedal Becker.

„Čoskoro uplynie osem rokov od začiatku mojej spolupráce s Novakom. Počas tohto obdobia sme splnili takmer všetky vytýčené méty. Teraz vyvstala potreba začleniť do tímu ešte jednu osobu, aby sme dokázali vycizelovať niektoré zložky Novakovej hry. Navyše, týmto krokom osobne získavam viac priestoru pre súkromie a rodinu. Nová situácia nijako neovplyvní moju zanietenosť pri koučovaní Novaka. Naďalej budem odovzdávať maximum. Borisa Beckera vo funkcii hlavného trénera považujem za dobré riešenie. Som si istý, že budeme dobre vychádzať a Novak neustane v progrese,“ vyhlásil Vajda.

Kooperácia Djokoviča s Vajdom sa začala na vrcholnom parížskom RG 2006. Viedla k zisku 6 grandslamových titulov (Australian Open 2008, 2011, 2012, 2013, Wimbledon 2011 a US Open 2011) a dovedna 41 singlových primátov. „Nole“ sa pod vedením 48-ročného rodáka z Považskej Bystrice Vajdu prepracoval až na vrchol počítačového poradia, premiérovo na ňom bol 4. júla 2011.

Po newyorských US Open 2013 sa aj pod vplyvom prizvania poľského konzultanta Wojciecha Fibaka do realizačného štábu objavili v srbských médiách šumy o možnom konci spolupráce Vajdu s Djokovičom. „Tím je bez zmeny, akurát sa možno bude dopĺňať, ak sa Novak rozhodne pre takýto krok. V tejto chvíli však všetko zostáva tak, ako je,“ povedal slovenský kouč 12. novembra po triumfe svojho zverenca na londýnskom koncoročnom šampionáte ATP World Tour Finals.

Obhajca titulu na Australian Open Novak... Foto: TASR, AP
Djokovič, Vajda Obhajca titulu na Australian Open Novak Djokovič s Mariánom Vajdom počas tréningu v Melbourne.

„Je prvý muž môjho tímu a ním aj zostane,“ citoval začiatkom októbra Djokoviča portál Kurir, ktorý predtým – s odvolaním sa na svoje zdroje – hlásil, že kooperácia s Vajdom sa skončí na januárových melbournských grandslamových Australian Open. V podobnom, hoci netermínovanom a nezáväznejšom tóne, vtedy referoval aj francúzsky L'Equipe. Impulzom boli vyhlásenia niekdajšieho člena štábu Dušana Vemiča, ktorý prešiel k Francúzke s balkánskymi koreňmi Kristine Mladenovicovej.

Od leta 2009 do apríla 2010 sa Vajda delil o kompetencie s Američanom Toddom Martinom, kým Srb na rozlúsknutie nejasnej situácie napokon vyhlásil: „Nepracujem už s Toddom Martinom. Nechcem sa s ním viac radiť. Skúšal som pracovať s dvoma trénermi a Todd je fantastický človek, ktorý má skúsenosti na rozdávanie, ale v konečnom dôsledku tento model nefungoval. Rozišli sme sa v dobrom. Rozhodol som sa mať opäť iba jedného kouča na plný úväzok – Mariána Vajdu. Dúfam, že nás čaká veľa úspechov.“ Djokovič viackrát označil Vajdu za svojho druhého otca.

Na sklonku predmetného ročníka 2010 sa Djokovič podieľal na triumfe Srbska v Davisovom pohári a jeho následná sezóna 2011 patrí medzi najúspešnejšie v histórii tenisu. Získal počas nej 10 titulov. Vlani nazbieral 6 trofejí, tento rok 7 primátov vrátane vrcholných AO. Vo finále Wimbledonu prehral s domácim Andym Murraym a vo finále US Open nestačil na Španiela Rafaela Nadala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #Boris Becker