Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi dramatizujú Davis Cup so Slovenskom. Vyhrali štvorhru

Slovenskí tenisti Lukáš Lacko a Filip Polášek prehrali v sobotňajšej štvorhre proti Johanovi Brunströmovi a Robertovi Lindstedtovi v rámci bratislavského stretnutia SR - Švédsko (13. - 15. septembra) v 1. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov za 110 minút 4:6, 5:7, 4:6. Znamená to, že domáci vedú už len 2:1.

14.09.2013 16:26 , aktualizované: 16:55
Brunström, Lindstedt Foto: ,
Švédski tenisti Johan Brunström (vľavo) a Robert Lindstedt.
debata

Lacko a deblový špecialista Polášek pri podaní prvého spomenutého neodolali piatemu brejkbalu v piatom geme. Odvrátili síce jeden brejkbal proti druhému menovanému v siedmej hre, stále však mali manko jedného strateného servisu a severania sa v pohode dopodávali k zisku vstupného dejstva. Lindstedt premenil za stavu 40:0 setbal svojím piatym esom v zápase.

Pre fanúšikov Slovákov bol sľubný začiatok druhej časti. Hostitelia totiž najprv vymazali tri hrozby straty Poláškovho servisu a následne proti Brunströmovi zužitkovali hneď premiérovú šancu na returne v tomto stretnutí: Lacko zo strednej vzdialenosti zaúradoval šikovným krížnym forhendom. Čoskoro bolo už 3:0, ale Poláškovi sa príliš nedarilo – v piatej hre urobil dve dvojchyby a dva razy zlyhal pri typických deblových prvkoch. Navyše, Švédi sa po vyrovnaní a udržiavaní kroku presadili aj proti Lackovi v jedenástej hre. Definitívu neskôr navodil brejk hostí v piatom geme tretieho setu. Brunström s Lindstedtom uspeli úplne zaslúžene, predviedli výborný výkon s minimom výkyvov.

„Švédi dobre servovali, s čím sme vopred rátali. Zámerom bolo vyhrávať si vlastné podania a čo najdlhšie v každom sete aspoň držať vyrovnaný stav. Žiaľ, v prvom sme stratili podanie, keď som ja urobil dve fatálne chyby pri sieti. V druhej časti sa nám podarilo brejknúť ich, ale potom som prišiel o podanie aj pre dve dvojchyby. Navyše, v závere setu nás oni brejkli ešte raz aj zásluhou dvoch šťastných returnov – ‚prasiatka‘ a čiary. Už sa to viac-menej viezlo, v treťom sete súperi dominovali. Mali veľmi vysokú úspešnosť prvého podania a my sme neservovali až tak dobre, ako sme chceli. Kým sme hrali, čo sme si predsavzali, tak to fungovalo. Cez prvý servis sme si to uhrávali ľahko, ale keď sme v niektorých gemoch museli často ísť cez druhé podanie, ocitali sme sa v problémoch. Najmä v tomto smere nás Brunström s Lindstedtom dnes prevýšili,“ povedal Filip Polášek pre RTVS.

„Švédi zahrali výborne, klobúk dolu pred ich výkonom. Preukázali, že sú naozaj kvalitní deblisti, svetoví hráči. Počínali si perfektne a zaslúžili si vyhrať. Predvádzali nátlakový tenis, veľmi ťažko sa ich obhadzovalo: čo išlo trochu vyššie nad sieť, to nekompromisne ukončili. Dosť riskovali a pomerne im to vychádzalo. Našim poskytovali málo priestoru, na returne sme sa dostávali do hry iba zriedka. Bolo zložité zvyknúť si na striedanie podania od praváka a ľaváka, vo štvorhre je to najúčinnejšia kombinácia. Chlapci napriek tomu mali šance, a to najmä v druhom sete. Škoda, že ich Brunström s Lindstedtom tak rýchlo brejkli nazad. Ak by ten náskok platil dlhšie, súperi by možno znervózneli,“ skonštatoval šéf realizačného štábu Slovákov Miloslav Mečíř.

Lacko nastúpil v debli na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC namiesto pôvodne nominovaného Andrej Martina. Slováci viedli po piatkových dvojhrách 2:0, keď Martin ako náhradník za zdravotne indisponovaného Martina Kližana zdolal Isaka Arvidssona 6:2, 6:3, 6:4 a následne si Lacko – zhodou okolností úplne identickým skóre – poradil s Markusom Erikssonom.

Úvodná z dvoch nedeľňajších dvojhier sa začne o 14.00 h, stretnú sa v nej Martin a Eriksson. Po nich sa predstavia Lacko a Arvidsson.

„V športe nikdy nie je rozhodnuté vopred, čaká nás ešte ťažký deň,“ upozornil pred nedeľou Miloslav Mečíř a dodal: „Rátali sme s tým, že štvorhru asi nevyhráme a budeme musieť urobiť tri body vo dvojhrách. Eriksson zahral v piatok o čosi razantnejšie ako Arvidsson, ale robil aj viac chýb, hoci mal svetlé momenty. Andrej musí proti nemu predviesť svoju hru, čo najdlhšie si udržať optimum výkonu a pokúsiť sa rozhodnúť už pred záverečným zápasom. Dúfam, že ten potrebný bod sa nám podarí získať.“

Kapitán Švédov Fredrik „Fidde“ Rosengren podľa internetovej stránky národného zväzu vyhlásil: „Chlapci si počínali vynikajúco. Podávali nevídaným spôsobom a nechýbalo im sebavedomie na servise ani po jednom neúspechu zo začiatku druhého setu, zachovali si chladnú hlavu. Slováci napokon postavili Lacka, zrejme s ambíciou pošetriť Martina na úvodnú nedeľňajšiu dvojhru a nezvyšovať zbytočne jeho hernú aj psychickú záťaž. Lacko hral v piatok uvoľnene a je to kvalitný tenista, ale my sme dnes domácim dávali málo príležitostí pri našom podaní. Aj po ojedinelej strate servisu viseli vo vzduchu budúce šance na rebrejk. Celkovo sa prejavila väčšia zohratosť a špecializácia našej dvojice a rozhodujúcou zložkou bol servis. Pred nedeľou je pre nás veľmi potešujúce, že stále bude o čo hrať.“

Slovensko – Švédsko 2:1
Sobota – štvorhra: Lukáš Lacko, Filip Polášek – Johan Brunström, Robert Lindstedt 4:6, 5:7, 4:6 za 110 minút (35, 43, 32)
Piatok – dvojhry: Andrej Martin – Isak Arvidsson 6:2, 6:3, 6:4 za 120 minút (42, 37, 41), Lukáš Lacko – Markus Eriksson 6:2, 6:3, 6:4 za 100 minút (24, 35, 41)

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Švédsko #davis cup #štvorhra