Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi vítali Slovákov medzi svetovou elitou

Tretí aprílový deň roku 1998 patrí v histórii slovenského tenisu medzi najvýznamnejšie. Partia okolo Miloslava Mečířa sa premiérovo predstavila vo Svetovej skupine Davisovho pohára. Súpermi Slovenska boli Švédi - obhajcovia trofeje a finalisti z posledných dvoch ročníkov prestížnej súťaže.

13.09.2013 10:00
Karol Kučera Foto:
Dominik Hrbatý s Karolom Kučerom - hlavní aktéri dvoch doterajších bitiek so Švédmi.
debata

„Nemáme čo stratiť, môžeme len prekvapiť,“ vravel pred úvodnými dvojhrami Mečíř, ktorý sa pred pätnástimi rokmi spoliehal na kvality Karola Kučeru, Dominika Hrbatého, Jána Krošláka a Martina Hromca.

Napriek tomu, že švédsky kapitán Carl Alex Hageskog prišiel pred stretnutím, ktorého žreb zaobstaral spevák Pavol Habera, o Thomasa Enqvista i Jonasa Björkmana (vtedy siedmeho hráča sveta), nebolo o favoritovi pochýb. Lenže vypredaná 3-tisícová hala v bratislavskej Inchebe tlieskala po prvom dni veľkému prekvapeniu. Slováci viedli vďaka Hrbatému s Kučerom 2:0. „Stav je lepší, ako som očakával,“ hodnotil Mečíř.

Ďalší vývoj sa mu však pozdával už o čosi menej. Skúsenejší súper zabral podľa očakávania vo štvorhre a keď Kučera nestačil v päťsetovej bitke na Magnusa Normana, o všetkom rozhodol duel medzi Hrbatým a oddýchnutým Magnusom Gustafssonom. Švédsky žolík zvíťazil nad slovenským mladíkom 3:1 na sety a posunul svoj tím do štvrťfinále. „Nemáme sa za čo hanbiť. Prehrali sme s majstrami sveta,“ vravel po obrovskej dráme Igor Moška, generálny sekretár zväzu.

Švédski žurnalisti zas písali o „zázraku v Bratislave“ či „hrdinskom čine Gustafssona“. Už o rok dostali Slováci šancu na odplatu. Po tom, ako sa udržali medzi elitou, im žreb postavil v 1. kole do cesty opäť Švédov. Tentokrát bolo dejiskom zápasu mesto Tröllhättan. V zostave Slovákov nahradil Hromca Čatár, do hry však nezasiahol. „Švédi su sebavedomí, vnímajú nás ako kvalitného súpera, no zaváhanie si nepripúšťajú,“ referoval Moška pred duelom.

Obhajca titulu sa však prerátal. K šoku prispel najmä Kučera – hrdina duelu. Hráč, ktorému v tom čase patrila pozícia svetovej desiatky, najprv zdolal v štyroch setoch Johanssona (17. v rebríčku), o dvojbodové vedenie sa postaral Hrbatý, ktorý zaskočil Enqvista (15.). Keď Švédi uspeli vo štvorhre, miestne médiá už písali o ďalšom veľkom obrate.

Ten sa však tentoraz nekonal. Už v úvodnej nedeľňajšej dvojhre zvíťazil v zápase tímových jednotiek Kučera nad Enqvistom a poslal Slovákov do štvrťfinále (v ňom nestačil Mečířov tím na Rusov). „Je to môj najlepší výsledok v Davisovom pohári,“ tešil sa Kučera. „Vyhral lepší tím,“ priznal po prehre 2:3 Hageskoq.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lacko #kližan #Davisov pohár #Slovensko - Švédsko #Mečíř #NTC