Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal nedal Robredovi šancu, stratil iba štyri hry

Španielsky tenista Rafael Nadal nasadený ako druhý zvíťazil v stredajšom stretnutí štvrťfinále dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku) nad krajanom Tommym Robredom, devätnástkou "pavúka", za 100 minút úplne jednoznačne 6:0, 6:2, 6:2.

05.09.2013 09:07 , aktualizované: 09:20
rafael nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

Na tomto podujatí stále nestratil ešte ani gem pri svojom podaní. Na „winnery“ teraz vynikol 28:10, zároveň urobil menej nevynútených chýb – 15:21. Na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium zvládol 15 zo 16 zákrokov pri sieti.

Nadal a Robredo zohrali štvrťfinále s najmenším počtom gemov na US Open od roku 1988. Vtedy Ivan Lendl zvíťazil nad Derrickom Rostagnom 6:2, 6:2, 6:0, čiže zdolaný tenista uhral rovnako iba štyri hry.

„Mám za sebou zrejme najlepší zápas na US Open v tomto roku. Prvý set bol v mojom podaní asi najlepší z celej sezóny, hral som v ňom na sto percent. Výborne som sa pohyboval, fungoval mi forhend a najmä bekhend. S touto hrou môžem byť úspešný na všetkých povrchoch,“ pochválil sa Nadal po postupe do semifinále. „Nevyšiel mi úvod, poriadne som sa nedostal do úderov, hral som stiesnene. Súperovi, naopak, vychádzala rýchla a odvážna hra. S tým som nevedel nič robiť,“ vyhlásil uznanlivo Robredo.

Miestny šampión zo sezóny 2010 Nadal si v semifinále zmeria sily s Francúzom Richardom Gasquetom, ktorý predtým v stredu vo štvrťfinále vyradil favorizovaného Španiela Davida Ferrera za 202 minút 6:3, 6:1, 4:6, 2:6, 6:3. Dvadsaťsedemročný ľavoruký Malorčan vedie v bilancii zo vzájomných duelov s rovesníkom 10:1. Jedinú prehru inkasoval už v roku 2003 na challengeri vo Francúzsku, aj to skrečom. Predvlani na antuke v rámci Davisovho pohára Nadal povolil Gasquetovi v troch setoch iba 4 gemy. Proti 31-ročnému Robredovi (22., bol však už aj na 5. mieste) má štatistiku už 7:0, nadviazal na úspech 6:3, 3:6, 7:5 zo sklonku sezóny 2009 na koberci v hale Palais Omnisports v Paríži-Bercy.

Niekdajší líder svetového rebríčka Nadal má v tejto sezóne na „harde“ bilanciu 20:0, získal tituly na „tisícových“ podujatiach v Indian Wells, Montreale a Cincinnati. Španiel je víťaz bodovania Bonus Challenge v rámci letného zámorského okruhu Emirates Airline US Open Series a ak v New Yorku triumfuje, získa okrem základnej prémie 2,6 milióna dolárov ešte 1 milión USD navrch. Húževnatý Nadal má v tejto sezóne skóre 58:3. Medzi nezdary patrila šokujúca prehra v 1. kole Wimbledonu s Belgičanom Stevom Darcisom.

Držiteľ tucta singlových titulov z Majors Nadal vlani na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických absentoval pre problémy s ľavým kolenom. Aj preto teraz môže zaútočiť na prvú priečku Srba Novaka Djokoviča v renkingu. Na návrat na vrchol potrebuje zisk titulu, pričom jeho finálovým súperom nemôže byť spomenutý zverenec Mariána Vajdu. Nadal naposledy bol líder počítačového poradia 3. júla 2011.

Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Rafael Nadal (Šp.-2) – Tommy Robredo (Šp.-19) 6:0, 6:2, 6:2 za 100 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Nadal #štvrťfinále #robredo