Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z derby do semifinále Pennettová, možno ju čaká Hantuchová

Talianska tenistka Flavia Pennettová zvíťazila v stredajšom derby vo štvrťfinále dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku) nad Robertou Vinciovou nasadenou ako desiatou za 65 minút 6:4, 6:1.

04.09.2013 21:16
Flavia Pennettová Foto: ,
Flavia Pennettová.
debata

V otváracom sete sa jej nevypomstilo, že súperku pustila zo 4:2 a 40:0 na príjme na 4:4. Na tomto podujatí ešte nestratila ani set. V bilancii zo vzájomných duelov sa ujala vedenia 5:4. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických má zápasové skóre 20:8.

Pennettová sa pritom ledva vyhla kvalifikácii. Nad čiaru sa dostala až vďaku stornu štartu kazašskej reprezentantky Julie Putincevovej.

„Je to úžasné. Som veľmi šťastná a ešte stále sa zdráham uveriť tomuto úspechu. Po zdravotných problémoch sa až teraz cítim fakt dobre, znova spoznávam sama seba a hrám čoraz lepšie. Počínam si agresívnejšie a dobre mi funguje servis,“ povedala Pennettová a dodala: „Hrať proti Roberte je zaťažujúce a myslím si, že ona to vníma rovnako. Nie je jednoduché nastúpiť proti svojej kamarátke, ale aj to prináša život na profesionálnom okruhu.“

Niekdajšia členka singlového Top 10 a zároveň bývalá jednotka deblového renkingu Pennettová (teraz je na čele tohto hodnotenia Vinciová) si v semifinále zmeria sily s úspešnou z neskoršieho duelu Daniela Hantuchová (SR) – Viktoria Azarenková (Biel.-2). Ak vo štvrťfinále uspeje Slovenka, budú medzi najlepšími štyrmi v lokalite Flushing Meadows len tridsiatničky. Už v utorok utvorili prvú semifinálovú dvojicu domáca obhajkyňa titulu Serena Williamsová a Číňanka Na Li.

Tridsaťjedenročná rekonvalescentka Pennettová, momentálne 83. v počítačovom poradí dvojhry, si v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center o jedno kolo posunula štvrťfinálový trojnásobný miestny osobný rekord zo sezón 2008, 2009 a 2011. Vlani na tomto podujatí absentovala po operácii pravého zápästia. Na žiadnom z iných troch turnajov veľkej štvorky ešte nebola za osemfinálovým 4. kolom.

Pennettová má proti Hantuchovej bilanciu 3:2, s Azarenkovou stojí 1:1. Proti Slovenke ešte nehrala trojsetový zápas. V najčerstvejšom súboji predvlani na „harde“ v Pekingu mala Talianka navrch jasne 6:2, 6:1.

Zverenkyňa Salvadora Navarra Pennettová zásluhou životného výsledku na Majors už figuruje na 31. pozícii v neoficiálnej prepočtovej online verzii systému k 9. septembru – o jednu priečku za Hantuchovou. O rok mladšiu Vinciovú (13.), z ktorou v tínedžerskom veku štyri roky bývalá v jednej izbe v tréningovom stredisku národnej federácie FIT, prekonala aj v dosiaľ poslednom súboji v 2. kole parížskeho antukového Roland Garros 2010 – vtedy ešte hladšie dvakrát 6:1. Na medzinárodnej seniorskej scéne si premiérovo zmerali sily už v sezóne 2003 na podujatí ITF v Ortisei (Vinciová 2:6, 7:6 /2/, 6:3). Oba medzičasom majú na konte 9 trofejí vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni, rodáčka z Brindisi Pennettová sa naposledy radovala už v apríli 2010 v španielskej Marbelle. Na US Open bola v roku 2005 vo finále štvorhry s Ruskou Jelenou Dementievovou.

Dosiaľ poslednou hráčkou mimo Top 50, ktorá sa v New Yorku prebojovala do semifinále, bola od sezóny 2011 Nemka Angelique Kerberová, vtedy 92. v hodnotení.

Francescom Cinom trénersky vedená Vinciovej sa nepodarilo vyradiť tretiu krajanku za sebou po Karin Knappovej a Camile Giorgiovej. Jej newyorským aj celkovým grandslamovým maximom zostáva štvrťfinále. Bola v ňom aj na US Open 2012 a podľahla tiež krajanke – deblovej partnerke Sare Erraniovej, s ktorou sa neskôr radovali z primátu vo štvorhre.

Dvojhra žien – štvrťfinále:
Flavia Pennettová (Tal.) – Roberta Vinciová (Tal.-10) 6:4, 6:1 za 65 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #štvrťfinále #Pennettová #Vinciová