Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mečíř oznámil nomináciu proti Švédom

Martin Kližan, Lukáš Lacko, Andrej Martin a špecialista na štvorhru Filip Polášek tvoria oficiálny predbežný káder Slovenska na stretnutie so Švédskom v 1. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov.

03.09.2013 12:02 , aktualizované: 14:21
Tenisti Slovenska Foto:
Tenisti Slovenska s kapitánom Milošom Mečířom.
debata

Hrať sa bude 13. – 15. septembra loptičkami Wilson US Open Extra Duty na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC v Bratislave. Zostavu oznámil kapitán domáceho tímu Miloslav Mečíř v utorok na tlačovej besede v dejisku 10 dní pred zápasom v súlade s pravidlami tejto súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

„Podľa predpisov Medzinárodnej tenisovej federácie ITF sme mali dnes oznámiť štyroch hráčov pre stretnutie Davis cupu, čo sme aj urobili. Piaty hráč, Igor Zelenay, ktorý prichádza do úvahy, je zatiaľ v pozícii náhradníka. Pre prípad, že by sa niekto z tohto kvarteta zranil alebo ochorel,“ vysvetlil Miloš Mečíř.

„Pre štvorhru zatiaľ počítam iba s Filipom Poláškom, lebo pre nás v tomto súboji Davisovho pohára budú rozhodujúce body vo dvojhre. Podľa mňa práve cez dvojhru vedie cesta k úspechu. Švédi majú kvalitnejší pár na štvorhru ako my. Celkovo je však v tejto konfrontácii v pozícii favorita náš tím. V náš prospech hovoria výsledky hráčov, ktorých som nominoval do dvojhry – a domáce prostredie. V Davisovom pohári sú však rozhodujúce tri body. O tie o desať dní budeme so Švédmi hrať. V športe nemôžete žiadneho súpera ani preceniť, ani podceniť. Na každého súpera sa treba zodpovedne a svedomito pripraviť. Nič nesmieme v tejto príprave zanedbať. Máme týždeň na to, aby sme sa dobre prichystali,“ povedal Miloš Mečíř.

Hostia pod vedením šéfa realizačného štábu Fredrika Rosengrena podľa zatiaľ neoficiálnych informácií vyrukujú s kvartetom z kvinteta Markus Eriksson, Isak Arvidsson, Patrik Rosenholm, Robert Lindstedt, Johan Brunström. Poslední dvaja spomenutí sa zameriavajú na štvorhru. K dispozícii teda nie je dvojnásobný finalista parížskeho antukového grandslamového Roland Garros Robin Söderling, ktorý po mononukleóze absentuje v súťažnom dianí už viac ako dva roky. Účelový návrat nechystá ani ešte skúsenejší Andreas Vinciguerra.

V oboch zostavách ešte môžu nastať dve zmeny pred slávnostným žrebom programu, ktorý bude vo štvrtok 12. septembra o 11.00 h v Národnom tenisovom centre. V pondelok 9. septembra o 12.15 h sa uskutoční prezentačná TB domácich, v utorok 10. septembra o 12.15 h prídu na rad hostia.

Hlavný rozhodca je Talian Massimo Morelli, empajroví Brit Richard Haigh a domáci Michal Varmus. Prvá z dvoch piatkových dvojhier sa začne o 15.00 h, sobotňajšia štvorhra o 14.00 h, úvodný z nedeľňajších dvoch singlov rozohrajú takisto o 14.00 h. Vstupné na 13. a 15. septembra je 10 eur, na 14. septembra 5 eur. Lístky sú k dispozícii v sieťach www.ticketportal.sk a www.predpredaj.sk.

Víťaz bude aj v sezóne 2014 hrať na tejto úrovni Davis Cupu, zdolaný si 18. – 20. októbra 2013 zahrá v 2. kole play off o zotrvanie s Dánmi už priamo o záchranu v „II. lige“. SR by aj v tomto prípade mala výhodu domáceho prostredia.

Finalisti Davis Cupu 2005 Slováci sú v I. skupine euroafrickej zóny od sezóny 2007. Počnúc rokom 2009 postupne zvládli záchranárske práce proti Macedónčanom, Bielorusom, Ukrajincom a Portugalčanom. O programe družstva SR na zvyšok tejto sezóny po februárovom nezdare 2:3 s Ukrajincami v Kremenčuku rozhodli výsledky zápasov z aprílového asociačného termínu. Ukrajina zvíťazila nad Švédskom v Dnepropetrovsku 3:2, hoci po sobotňajšej štvorhre mala manko 1:2 (rovnaký obrat predtým zvládla proti SR). Súbežne Holanďania triumfom 5:0 nad Rumunmi v Brašove poslali priamo do rozhodujúceho 2. kola play off o zotrvanie v susednej vetve „pavúka“ Dánov.

Švédsko je so siedmimi trofejami piate v historickom poradí podľa počtu celkových triumfov v Davis Cupe, radovalo sa v sezónach 1975, 1984, 1985, 1987, 1994, 1997 a 1998. So Slovenskom sa v „šalátovej mise“ zatiaľ stretlo dva razy a bilancia je 1:1. Severania zvíťazili v apríli 1998 na antuke v Bratislave v osemfinále svetovej skupiny 3:2, hoci prehrávali 0:2.

Slováci po roku v rovnakej fáze dosiahli revanš na tvrdom povrchu v Trollhättane (takisto 3:2), keď Dominik Hrbatý a Karol Kučera aj v tomto prípade viedli pred víkendom 2:0 a druhý menovaný rozhodol v otváracej nedeľňajšej dvojhre prostredníctvom prekonania Thomasa Enqvista. Tím SR teraz bude mať výhodu domáceho prostredia na základe pravidla o reciprocite.

Predbežné nominácie tenistov na stretnutie Slovensko – Švédsko:

SLOVENSKO (širší výber)

  • Martin Kližan (46. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre k 26. augustu, 81. vo štvorhre)
  • Lukáš Lacko (84. / 244.)
  • Andrej Martin (137. / 273.)
  • Filip Polášek (- / 37.)
  • kapitán: Miloslav Mečíř

ŠVÉDSKO (neoficiálny širší výber)
* Markus Eriksson (444. / 503.)
* Isak Arvidsson (561. / 517.)
* Patrik Rosenholm (564. / 651.)
* Robert Lindstedt (- / 17.)
* Johan Brunström (- / 61.)
* kapitán: Fredrik Rosengren

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin #Martin Kližan #Lukáš Lacko #Filip Polášek #Igor Zelenay #Davisov pohár