Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hantuchová postúpila medzi osem najlepších na US Open - po 11 rokoch

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová po 11 rokoch druhý raz vo svojej kariére postúpila do štvrťfinále na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku.

02.09.2013 23:46 , aktualizované: 03.09.2013 06:59
debata (12)
Daniela Hantuchová oslavuje postup do... Foto: SITA/AP, Mike Groll
Daniela Hantuchová Daniela Hantuchová oslavuje postup do štvťfinále US Open.

V pondelňajšom zápase osemfinálového 4. kola zvíťazila nad domácou držiteľkou voľnej karty Alison Riskeovou 6:3, 5:7, 6:2. Stretnutie na viac ako 4 hodiny prerušili pre dážď.

Hantuchová v osmičke s určitosťou bude čeliť grandslamovej šampiónke a zároveň bývalej jednotke hodnotenia – Bieloruske Viktorii Azarenkovej alebo Srbke Ane Ivanovičovej.

„Alison má za sebou skvelý turnaj, predvádzala tu výborný tenis. Vopred mi bolo jasné, že to proti nej bude veľmi ťažké. Navyše, dažďová prestávka to ešte viac skomplikovala. Som rada, že sa mi napokon podarilo postúpiť. Do každého zápasu vkladám celé srdce. Možno niekedy nepredvádzam vrcholné výkony, ale bojujem zo všetkých síl, odovzdávam sa bez rezerv. Aj dnes sa takýto prístup zúročil,“ povedala Daniela Hantuchová v interview s Mary Joe Fernádezovou ešte na kurte a k svojim 15. esám dodala: „Už veľmi dlho som sa na podaní necítila takto dobre. Mala som pocit, že mi to tam padne vždy, keď sa mi chce, a pritom na ľubovoľné zvolené miesto.“

Slovenka neskôr v rámci konferenčného telefonátu so slovenskými médiami uviedla: „Som nesmierne šťastná. Byť opäť v grandslamovom štvrťfinále je neskutočný pocit. Strašne veľa to pre mňa znamená. Veľmi, veľmi sa z toho teším. Som vďačná za všetku robotu, ktorú môj tím odviedol. Bola som milo prekvapená, ako som to dnes zásluhou práce mojej kondičnej trénerky zvládla fyzicky po tom poslednom maratóne. Zápas bol vzhľadom na okolnosti náročný najmä v tom, že som už v druhom sete mala príležitosť ukončiť ho, ale potom prišiel dážď. Nebolo to veru ľahké čakanie, snažila som sa však zabudnúť na to a koncentrovať sa na pokračovanie, dať do toho všetko.“

Dažďová prestávka za stavu 6:3, 4:4 trvala viac ako 4 hodiny

Hantuchová na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium predvádzala v prvej fáze tohto zásadne „predeleného“ tretieho vzájomného súboja s 23-ročnou s 81. hráčkou renkingu Riskeovou celkovo oveľa aktívnejší, pestrejší a istejší výkon. Napospol mala výbornú voľbu, dĺžku aj smerovanie úderov a držal ju servis – napríklad hneď v otváracom geme nastrieľala tri esá.

Alison Riskeová. Foto: SITA/AP, Mike Groll
Alison Riskeová Alison Riskeová.

Slovenka pôsobila citeľne cieľavedomejšie, komplexnejšie a vyzretejšie. Diktovala tempo a konštruovala priebeh výmen. Američanku okolo obeda príliš nepodporovalo publikum: duel sa začal o 11.00 h miestneho času a tribúny 23-tisícovej arény boli na vstupnú fázu spred dažďa poloprázdne.

Niekdajšia päťka svetového rebríčka WTA Hantuchová dosiahla v otváracej časti proti Riskeovej brejk v ôsmej hre, už v šiestom geme mala jednu šancu na príjme. Sama v tomto sete nečelila žiadnej hrozbe straty podania a na „winnery“ dominovala až ohurujúco jasne 18:1. Navyše, okamžite na začiatku druhého dejstva prerazila servis súperky, únik potvrdila na nulu. Takto presvedčivo sa posunula aj na 3:1 a neskôr na 4:2 (zakončila esom). Za stavu 4:3 však stratila podanie zo 40:15. Pri skóre 4:4 a 15:0 pre Američanku sa rozpršalo. Prestávka – s dvoma nádejnými suchými intermezzami – trvala viac ako 4 hodiny.

Hostiteľka sa po pauze hladko dostala na 5:4, prvý raz viedla. Slovenka aj prostredníctvom jemnocitného forhendového voleja spod kolien priebežne zastavila nápor – 5:5 (na 15). Američanka si porovnateľne hladko zabezpečila minimálne tajbrejk, z jej prejavu bolo jasné, že dostala inštrukciu počínať si agilnejšie.

Ešte citeľnejšie sa to ukázalo v dvanástej hre. Riskeová si pri returnoch vstupovala hlboko do dvorca, tlačila a vynucovala si chyby súperky. Hantuchová klesla na 0:40 (za stavu 0:30 bola presvedčená o ese, Jastrabie oko ho však nepotvrdilo) a nestihla bekhendom včas zareagovať na razantný príjem – 5:7.

Rozhodnutie navodilo 8 získaných fiftínov v rade od stavu 1:1 a 0:30 na príjme

Povestné „momentum“ bolo jasne na strane Riskeovej. Bekhendovým volejom vyriešila nepríjemný stav 30:30 pri svojom podaní na začiatku rozhodujúceho dejstva a išla na 1:0. Získala 6 z ostatných 7 gemov. Hantuchová aj vďaka už 11. esu v pohode vyrovnala, stále jej však chýbala pôvodná intenzita a taktovka. Vtedy jej prospela neskúsenejšia protivníčka, ktorá v rámci rozletu strácala mieru, trpezlivosť a hernú disciplínu. Slovenka geniálnym forhendovým krosom z behu znížila na 15:30 v tretej hre, bekhendovým krížnym obhodením vyrovnala na 30:30. Američanka potom opakovane zbytočne zlyhala z bekhendu – náhle bola dolu 1:2.

Daniela Hantuchová v osemfinále US Open. Foto: SITA/AP, Mike Groll
Daniela Hantuchová Daniela Hantuchová v osemfinále US Open.

Hantuchová na nulu zvýšila na 3:1, v tejto pasáži si pripísala 8 fiftínov v rade a riadne tým oslabila odhodlanie Riskeovej. Američanka však nekapitulovala, upravila na 2:3. Mala v čerstvej pamäti, ako sa jej v druhom sete vyplatilo striehnuť na príležitosť na obrat.

V šiestej hre vytiahla skvostný bekhendový return na 15:15 a následne Slovenka poslala bekhendový volej do siete. Vynútila si však forhendovú chybu a pridala kvalitný prvý servis. Bekhendový prepal priniesol, zhodu. Po ese sa ozval hlasný oslavný výkrik, prehnaný forhend znamenal ďalšiu zhodu. Hantuchová následne úplne chladnokrvne trafila swing-volej, a to dokonca dvakrát, hoci v druhom prípade musela pridať aj bekhendové „uloženie“ – 4:2.

Navyše, Slovenka bekhendovým obhodením popri čiare odskočila na 30:0 na príjme a Riskeová vtedy pokazila unáhlený forhend. Prvý brejkbal odstránila smečom, druhý esom, pri treťom neskrotila forhend v „prestrelke“, v ktorej Hantuchová neomylne mierila k základnej čiare.

Slovenka mala double-brejk k dobru. Podávanie na postup otvorila povzbudzujúco esom. Nadviazala na to vstúpeným bekhendovým zakončením do bližšej strany. Bodom priamo z podania si utvorila tri mečbaly a vypálila eso.

V stredu proti grandslamovej šampiónke a bývalej líderke rebríčka – Azarenkovej alebo Ivanovičovej

Dvojhra žien – 4. kolo (osemfinále):
Daniela Hantuchová (SR) – Alison Riskeová (USA) 6:3, 5:7, 6:2

12 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Daniela Hantuchová #Alison Riskeová