Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hantuchová vyradila domácu Duvalovú a postúpila do 3. kola

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová siedmy raz v kariére, premiérovo od roku 2010, postúpila do 3. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku). Vo štvrtkovom zápase 2. kola singlovej súťaže aktuálneho ročníka zvíťazila nad domácou Victoriou Duvalovou v ich prvom vzájomnom dueli za 72 minút presvedčivo 6:2, 6:3.

30.08.2013 06:35
Daniela Hantuchová Foto: ,
Daniela Hantuchová.
debata (13)

V oboch setoch pritom prehrávala 1:2 s brejkom. Mečbal premenila približne 1,5 hodiny po skončení predposledného zápasu žien v rámci tohto dňa, a to krátko pred 22.00 h miestneho času.

„Víťazstvo sa nerodilo až tak jednoznačne, ako možno napovedá výsledok. Bol to náročný zápas najmä v tom, že súperka mala za sebou obecenstvo. Na druhej strane – bola som milo prekvapená slovenskými fanúšikmi, ktorí ma prišli povzbudiť a občas domácich prekričali. Možno v tomto to bolo trošku väčšie, ale inak také klasické grandslamové 2. kolo. Pravdupovediac som niekedy bola až zaskočená pomalosťou hry súperky, a to najmä jej servisu, občas mi to znepríjemnilo život. Usilovala som sa držať Duvalovú na základnej čiare, lebo keď sa ocitne vo dvorci, je naozaj veľmi nepríjemná. Navyše, veľmi dobre rieši vybiehané lopty. Dôležitá teda bola dĺžka úderov. Myslím si, že som hrala solídne a presne to, čo som potrebovala. Snažila som sa nejako zbytočne nevymýšľať. Splnila som misiu a zvládla som to vo dvoch setoch,“ povedala Daniela Hantuchová.

Tridsaťročná popradská rodáčka Hantuchová, teraz 48. v renkingu (bola aj na 5. mieste), si medzi najlepšími 32 na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických 2013 zmeria sily s 23-ročnou izraelskou kvalifikantkou s ukrajinským pôvodom Juliou Gluškovou, 128. v systéme. Nemá s ňou vzájomnú minulosť. Postupujúca sa v osemfinálovom 4. kole stretne s úspešnou z duelu Petra Kvitová (ČR-7) – Alison Riskeová (USA).

„Ani som sa nepozerala v ‚pavúku‘ dopredu. Beriem to tradične zápas za zápasom. V každom chcem odovzdať maximum, proti Gluškovej to bude rovnaké. Súperku si teraz naštudujem, pozriem sa, ako hrala. Porazila Petrovovú, takže si určite počínala dobre. Takisto ako Duvalová prešla kvalifikáciou, je teda rozohraná. Dôležité bude, aby som hrala solídne a to, čo budem mať stanovené taktikou,“ podotkla D. Hantuchová.

Hantuchová mala proti Duvalovej pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 10:18, súperka skončila na hodnotách 14:27. Slovenka nazbierala o 20 fiftínov viac (63:43). Premenila 5 z tucta brejkbalov, Američanka oba svoje.

Len 17-ročná kvalifikantka s dramatickou haitskou minulosťou Duvalová figuruje až na 296. priečke vo svetovom rebríčku WTA, ale v utorok v 1. kole šokovala vyradením newyorskej šampiónky z predvlaňajška, Austrálčanky Samanthy Stosurovej nasadenej ako jedenástej (5:7, 6:4, 6:4, a to z manka 5:7, 2:4). Američanka vlani pri svojom debute na úrovni veľkej štvorky a zároveň dosiaľ jedinom štarte ako držiteľka voľnej karty prehrala v 1. kole US Open s Belgičankou Kim Clijstersovou. Hrala vtedy aj medzi juniorkami a bola v semifinále. Niekdajšia zverenkyňa Kathy Rinaldiovej sa niekoľko týždňov pred US Open pripravovala v známej Akadémii Nicka Bollettieriho v Bradentone na Floride, v minulosti využívala zázemie národnej asociácie USTA, a to v Atlante. Odnáša si 53 000 dolárov, do tohto turnaja si zarobila tenisom 54 459 USD. Stále platí, že v hlavnej súťaži nad základnou úrovňou ITF ešte nevyhrala dva zápasy v rade.

„Podľa mňa okolo toho víťazstva Duvalovej nad Stosurovou urobili zbytočne veľký rozruch. Samozrejme, zahrala v 1. kole skvele, je šikovná a v budúcnosti o nej budeme veľa počuť, teraz to však nebolo treba preháňať. Myslím si, že dnes v prvom rade rozhodli moje skúsenosti. Bola som pokojnejšia a nechala som ju vybiť sa, nech sa trošku porazí sama. Rozpomenula som sa na to, ako som ja zmýšľala v jej rokoch,“ podotkla D. Hantuchová.

Victoria Duvalová. Foto: SITA/AP, Kathy Kmonicek
Victoria Duvalová Victoria Duvalová.

„Z dneška si zoberiem veľké ponaučenie. Akosi som sa vôbec nedokázala rozpumpovať a zároveň sa uvoľniť, nebola som v pohode. Daniela zahrala naozaj dobre. Výborne podávala, čo jej určite pomohlo. Úderovo bola veľmi precízna. Ja som tesne zlyhala pri niektorých príležitostiach, čo v konečnom dôsledku asi privodilo môj neúspech, pretože som bola v podstate v každom geme. Celý tento turnaj je však pre mňa obrovská skúsenosť, ktorú sa pokúsim zúročiť. Odnášam si poznatok, že dokážem konkurovať na takejto úrovni. Po prekonaní Stosurovej som vnímala očakávania a je to niečo, na čo si musím zvyknúť. Pozornosť okolia ma za ostatných 48 hodín trochu premohla, treba sa s tým vedieť vyrovnať,“ povedala Duvalová na tlačovej besede.

Pre slovenskú fedcupovú rekordérku Hantuchovú by prípadný neúspech proti Duvalovej bol renkingovo najhorší od 9. apríla 2008. Vtedy prehrala v Amelia Island s Chorvátkou Karolinou Špremovou, zhodou okolností v čase zápasu tiež 296. v hodnotení. Slovenka následne viac ako dva mesiace absentovala v súťažnom dianí pre únavovú zlomeninu pätnej kosti na pravej nohe. S hráčkou mimo Top 100 dosiaľ naposledy neuspela 31. januára v thajskej Pattayi – odstúpila zo súboja s Ruskou Ninou Bratčikovovou, vtedy 130. v systéme.

Zverenkyňa Eduarda Nicolása Hantuchová štartuje v hlavnej singlovej súťaži na úrovni veľkej štvorky jubilejný 50. raz (kvantitatívne 7. miesto medzi aktívnymi hráčkami) a jej celkový rekord na vrcholných turnajoch je semifinále Australian Open 2008. Priamo v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows bola vo štvrťfinále už v sezóne 2002. Vlani sa lúčila v 1. kole, keď nestačila na Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú. Teraz už má istotu prémie 93 000 USD a 160 bodov do počítačového poradia. Vo štvorhre sa predstaví po boku Švajčiarky pochádzajúcej z Košíc Martiny Hingisovej. Začnú v piatok proti jednotkám deblového hodnotenia a obhajkyniam titulu Sare Erraniovej a Roberte Vinciovej z Talianska.

„Ešte ma čaká masáž a strečing. Budem rada, keď sa dostanem do postele pred druhou. Veľa toho nenaspím, lebo v piatok hráme štvorhru. Program je nabitý, ale tak to na grandslamových turnajoch býva. Dlhý deň čakania som zvládla dobre. Hrali sme hry, zabavili sme sa, snažila som sa nevnímať čas, zostala som v pohode. Keď na danom dvorci sú dva mužské zápasy, treba rátať s tým, že to takto dopadne,“ vyhlásila Slovenka.

Hantuchová po zisku primátu na júnovom podujatí na tráve v anglickom Birminghame mala v období do US Open zápasovú štatistiku 2:6 a pred príchodom na tento turnaj ťahala šnúru 3 prehier. Minulý týždeň v New Havene nazbierala len tri gemy proti Rumunke Simone Halepovej, neskoršej šampiónke.

Držiteľka 6 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Hantuchová má na grandslamových turnajoch v singli zápasovú bilanciu 87:52 (aj so zarátaním kvalifikácií), z toho na US Open 19:13, na AO 27:14, na RG 18:11 a na Wimbledone 23:14. V 3. kole na Majors je 29. raz, ale premiérovo od vlaňajšieho januára. Na ďalších piatich vrcholných turnajoch, na ktorých hrala, sa lúčila už v 1. kole (Roland Garros 2012 vynechala).

Dvojhra žien – 2. kolo:
Daniela Hantuchová (SR) – Victoria Duvalová (USA) 6:2, 6:3 za 72 minút (32, 40)

13 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Daniela Hantuchová #Victoria Duvalová