Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal je už tretí. A chce byť opäť jednotka

Keď 24. júna podľahol Rafael Nadal v 1. kole Wimbledonu hráčovi druhej stovky rebríčka Stevovi Darcisovi, bol to šok.

12.08.2013 17:56
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

Nadal nikdy predtým neprehral v 1. kole grandslamového turnaja. Potom sa dal na tvrdý tréning a jeho tréner tradične vyhlásil, že sa vráti silnejší ako predtým. Strýko Toni mal znova pravdu.

Po šiestich týždňoch bez súťažného tenisu prišiel 27-ročný ľavák z Malorky do Montrealu a prestížny turnaj na tvrdom povrchu vyhral. Zdolal tam piatich súperov vrátane svetovej jednotky Novaka Djokoviča. Vo finále to mal proti premotivovanému domácemu hráčovi Milosovi Raonicovi zdanlivo jednoduché. Podanie mu fungovalo výborne a v celom zápase urobil iba sedem nevynútených chýb.

"Som veľmi spokojný s tým, ako som zvládol celý turnaj. Moja hra fungovala a nebolo v nej veľa slabších momentov,“ pochválil sa inak zdržanlivý Španiel.

Sezóna sa ešte len preklopila do druhej polovice a Nadal získal už ôsmy turnajový titul. A to nehral v januári ani v júli. Je to pozoruhodné aj vzhľadom na to, že len vo februári sa zapojil do profiokruhu po sedemmesačnej pauze zavinenej boľavým kolenom. V tomto roku má zápasovú bilanciu 48 víťazstiev – 3 prehry. A na tvrdom povrchu je zatiaľ nezdolaný (10:0), keďže v marci pomerne nečakane zvíťazil aj v kalifornskej púštnej oáze v Indian Wells.

zväčšiť Rafael Nadal s trofejou za triumf na turnaji v... Foto: SITA/AP, Paul Chiasson
Rafael Nadal Rafael Nadal s trofejou za triumf na turnaji v Montreale.

"Teší ma, že nielen na antuke som našiel svoju hernú tvár. Aktuálne ma najviac teší return, ale veľa bodov viem získať aj z podania,“ podotkol osemnásobný šampión Roland Garros.

Vo februári bol ešte piaty na svete, do turnaja v Montreale vstupoval ako svetová štvorka a v pondelok ak­tualizovanom rebríčku sa už posunul na tretie miesto. Ale to mu nestačí. Tenisový maximalista chce po troch rokoch opäť končiť sezónu ako svetová jednotka. Za lídrom zo Srbska momentálne zaostáva o 3540 bodov, ale to nemusí byť problém. Vzhľadom na minuloročné zranenie neobhajuje v zostávajúcich štyroch mesiacoch žiadne body, zatiaľ čo jeho hlavní rivali Djokovič a Murray si vlani zahrali okrem iného aj vo finále US Open.

"Možno je to moja výhoda, že som vlani nehral, ale Novak je na tvrdom povrchu ako doma. Rozhodne je na ňom lepším hráčom ako ja,“ myslí si Nadal. K bodovým prepočtom v boji o post jednotky poznamenal.

"Na prvé miesto na konci sezóny bude treba mať na konte 10 000 bodov, určite nie menej. Teraz mám necelých 8000, čiže 2000 potrebujem získať. Bude to náročná cesta, ale som pripravený ju podstúpiť.“

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Montreal #Rafael Nadal